ezek az ünnepi szabályok

2020.12.09. 16:05

Így vigyázzunk a nagyikra! Karácsonykor még negatív teszttel sem szabad ölelkezni, puszilkodni

Azoknak is vigyázniuk kell az idősekre, akik már átestek a betegségen.

Forrás: Shutterstock

„Vajon karácsonyozhat-e biztonságban a nagyszülőkkel az, akinél kimutatja a teszt, hogy átesett már a fertőzésen?” – tette fel a kérdést a Ripost Bezzegh Attila laborvezető főorvosnak. Sokan úgy gondolják, ha tesztet csináltatnak, akkor nincs szükség további biztonsági intézkedésekre.

Folyamatosan változik az antitest mennyisége

„A járvány kitörése óta csak a mi cégünk több ezer tesztet készített és több mint 400 pozitív esetet diagnosztizált” – mondta a lapnak a SmartBioma Zrt. – Mikrobiológiai Laboratórium szakmai igazgatója.

Fotó: Bezzegh Attila óvatosságra int

„A szerológiai teszt képes kimutatni, hogy valaki korábban átesett-e már a fertőzésen, de még ezen a téren sem teljesen megbízható az eredmény, mivel sokaknál annak ellenére nem termelődik antitest, hogy elkapták a vírust, másrészt folyamatosan változik az antiestek mennyisége és minősége” – tette hozzá.

Nem biztos, hogy a több ellenanyag hosszabb időre véd

Jó hír viszont, hogy akinél a teszt pozitív, biztos, hogy átesett a betegségen és valóban védetté vált egy időre. Az antitestek mennyiségét is meg tudják határozni laboratóriumi körülmények között, ám arról nincs biztos adat, hogy akinek a szervezetében több antitest termelődött, az hosszabb ideig védett.

„Azt azonban megfigyeltük, hogy akiknél nem termelődtek antitestek, azok nagyobb eséllyel kapták el újra a koronavírust”

– hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: sajnos a jövőre nézve semmilyen biztosítékot nem adnak a tesztek, még ha termelt is antitesteket a szervezetünk, akkor sem biztos, hogy nem kaptuk el újra, nem adhatjuk tovább a vírust.

Fotó: Shutterstock

Csak a maszk és a távolságtartás adhat biztonságot

„Ha amiatt teszteltetünk, mert az idős családtagokkal szeretnénk biztonságosan eltölteni az ünnepeket, azt kell mondanom, hogy felesleges” – jelentette ki Bezzegh Attila.

Egy negatív gyorsteszt nem jelent tökéletes biztonságot és a teszt elvégzése után is megfertőződhet bárki. Így a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy biztonságot csak a maszkviselés, a gyakori kézmosás és a megfelelő távolság megtartása jelent. Az is fontos, hogy zárt helyen szellőztessenek rendszeresen és túl hosszú időt ne töltsön együtt a család.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában