adventi ajándék

2020.12.20. 05:57

Csodájára járnak – több tízezer izzótól úszik fényárban a csorvási porta

Békés megyében csodájára járnak két csorvási családi háznak az emberek, Kabai Róbert otthonán legalább 25-30 ezer izzó ontja a fényt, édesapja házán akár ennek a duplája is lehet.

Forrás: Bencsik Ádám / beol.hu

Eredetileg Kabai Róbert édesapja, Sándor kezdte el kidíszíteni a házát és kertjét, mintegy húsz évvel ezelőtt, az unokák kedvéért, de az egész később nagyon kinőtte magát – írja a beol.

Fotó: Bencsik Ádám / beol.hu

– Az unokáknak kezdtem el felrakni a fényeket és kitenni a különböző Mikulás, maci, szarvas, pingvin és hóember figurákat. Az első dekorációkat még a fiam hozta Amerikából – mondja a Kabai Sándor. – Gazdálkodással foglalkoztunk, de a járvány miatt idén leálltunk, és több időm volt az előkészületekkel, a díszítéssel foglalkozni.

Idén nem tudtam sokat újítani, mert nem érkeztek meg a még nyáron megrendelt díszek.

A gyerekek miatt csinálom, öröm látni őket, ahogy rácsodálkoznak a fényekre, a figurákra. Három hét alatt került minden dísz, égősor a helyére. Minden nap fél négykor gyulladnak ki a fények és a kijárási korlátozás miatt fél nyolcig égnek. Adventre állítjuk össze, vízkeresztkor bontjuk le.

Két éve „konkurenciája” is van Sanyi bácsinak, mégpedig a fia.

Kabai Róbert közel 20 évig élt a floridai Fort Myers városában. Szerte Amerikában óriási divat az épületek dekorálása. Videót mutat, ahol egy rádiófrekvenciára rákapcsolódva az autóban hallható zene ritmusára villannak és aludnak ki a fények.

Fotó: Bencsik Ádám / beol.hu

– Amikor még csak látogatóba jöttem haza a családommal, egy hatalmas bőrönd csak díszekkel, meg pingvinnel, hóemberrel volt tele – mondja a lelkes családapa, aki mosolyog, amikor a villanyszámláról kérdezem.

– Az Amerikából hozott több kilométernyi LED égősor nem fogyasztanak sokat, 110 voltról mennek, amelyhez ilyen – mutatja – átalakító trafó kell, ezer watt alatti a fogyasztás. Szerettem volna a háztetőre is tenni égősorokat, de havazás esetén lecsúszhat a díszítés.

Bencsik Ádám / beol.hu

Kedvence a kert előterében látható girbe-gurba ágakból álló díszfa – Na, ezzel megdolgoztam! – jegyzi meg Róbert.

Fotó: Bencsik Ádám / beol.hu

 

– Minden nap sokan jönnek megnézni a házat, de hétvégén még többen, még sincs tömeg, mert az emberek nem egyszerre érkeznek. Jó érzés, hogy ezzel sok gyereknek, felnőttnek szerzünk örömet – mondta Róbert.

Fotó: Bencsik Ádám / beol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában