Ország-világ

2020.11.05. 12:25

Tudta ezt? Létezik magyar kopasz kutya, májzlinak hívják a fajtát

Kevesen tudják, hogy nekünk, magyaroknak is van kopasz kutyánk, a májzli. Igaz, nagyon ritka, mára alig 20–25 példány maradt belőle.

Forrás: Bors / Facebook

Első ránézésre úgy néz ki a májzli fajta eb, mint egy megtépett mudi, aki alulmaradt a verekedésben. Pedig nem így van – írja a Bors.

Kevesen tudják, hogy nekünk, magyaroknak is van kopasz kutyánk. Igaz, kissé lompos kinézete sokakat elriaszt, jellemével azonban bárkit levesz a lábáról. Szomorú tény, hogy jóval népszerűbb a sváboknál, mint itthon, ezért hívják még sváb pulinak is. Egyesek szerint a májzli a mudi génhibás változata, ezért ilyen a szőre. A pásztorok mindenesetre nagyon kedvelik, akinek van, féltve őrzi.

 

Fotó: Bors / Facebook

Az is igaz, hogy a magyar kutyafajták elnevezéseiben mindig is volt némi képzavar. Ez abból adódik, hogy kialakulásukkor a pásztorok nem gondolkoztak hangzatos elnevezéseken, nem ez volt a fontos, hanem a jó tulajdonságok örökítése. A májzlinál nem történt még meg a fajtásítás, ami azt jelenti, hogy még csak munkatípusú kutya.

Nemzeti kincs, besorolásra vár mint értékes fajta, amelynek védelme kiemelt feladat.

Főleg most, hogy kiderült, mára alig maradt 20–25 példány belőle. Mert a májzli igazi munkakutya, aki imád terelni, dolgozni, de sajnos a juhász- és pásztorkutyák virágkora leáldozóban van. A fajta pechje még, hogy a küllem ma sokkal többet számít egy kutya kiválasztásánál, mint a jelleme, és ő sajnos nem a kert éke. Pedig azok, akiknek májzlijuk van, állítják, hogy mázlijuk van vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában