Ország-világ

2020.10.20. 07:05

Megtalálták az elásott kincset, 1625 arany- és ezüstpénz volt a föld alatt

Simontornyai lakosok jelentették be a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak, hogy egy kis méretű füles korsóban rengeteg érmére bukkantak. Akkor még nem is sejtették, mekkora érték a török hódoltság kezdetén elrejtett kincs.

Forrás: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

2020 szeptemberében simontornyai lakosok bejelentették a Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak, hogy a település belterületén kerámiaedénybe rejtett éremleletre bukkantak. A kis méretű füles korsó a mai talajfelszínhez közel, az oldalán feküdt.

A felszínhez közel, így az oldalán feküdt a korsó, benne a kincsekkel
Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

 

Az edény a földben töltött évszázadok alatt összeroppant, így a törött edénydarabok eltávolítása után az érmék könnyen hozzáférhetőek voltak. Az éremleletet a szekszárdi múzeumban, laboratóriumi körülmények között restaurátorok és régészek bontották ki, numizmata szakember részvételével.

Ez az öt aranyforint a lelet legértékesebb része, de a többi is sokat ér
Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Mivel sok érmét csak egymáshoz tapadva lehetett kiszedni az edényből, így restaurálás nélkül csupán előzetes darabszámot közölhetünk: a lelet kb. 1625 darab érmét tartalmaz. Az éremkincs csaknem kizárólag – magyar, osztrák és török – ezüstérmékből áll, többségük Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja, de néhány kisebb értékű hazai ezüstobolus, és mintegy 40 osztrák és német területről származó ezüstveret is van benne, továbbá 100 török akcsét is tartalmaz.

A pénzlelet legértékesebb darabja az az öt aranyforint, amelyeket utoljára helyeztek az edénybe: kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete.

Az edényben az érméken kívül mindössze egyetlen további tárgy volt, egy borostyánból készült gyöngy. A lelet tudományos feldolgozása megkezdődött, amelynek eredményeiről mihamarabb tájékoztatni fogják mind a nagyközönséget, mind a szakmai nyilvánosságot. Az érmék meghatározása, értékének felbecsülése nemcsak szakmai szempontból fontos, de

a felértékelés alapján nyílik majd rá lehetőség, hogy a becsületes megtalálók megkaphassák a számukra járó beszolgáltatói jutalmat.

A kincset az érméken található legkésőbbi évszám alapján 1542 előtt nem rejthették el. Buda 1541-es elfoglalása és Simontornya 1545. évi eleste között számos olyan hadiesemény történt, amikor egykori tulajdonosa – talán egy gazdagabb paraszt vagy kereskedő – biztonságba kényszerült helyezni vagyonát, amelyhez azonban már nem jutott hozzá újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában