Ország-világ

2020.10.28. 10:55

Ilyen egy rekorder szőlőfürt! Több mint két kilót nyom

A szó szoros értelmében a gondoskodás meghozta a gyümölcsét Sándor Tamás nádszegi kertjében. Cardinal fajtájú szőlőjének egy fürtje ugyanis 2,1 kilót nyom.

Forrás: Bors

Mezőgazdász vagyok és hobbim a kert – mesélte a Borsnak Tamás. – Húszféle szőlőm van, csak csemege, de mindegyikből csak egy-két tő. Két éve kidobtam a csöpögtetőrendszert, mert rájöttem, hogy a szőlőnek az a jó, ha szenved a gyökere, és keresi a vizet. Kora ta­vasszal, amikor a rügyek akkorák voltak, mint az egérfül, rézkén lemosóval permeteztem, majd virágzás előtt bóros levéltrágyával, mert nagyon „madárkás”, laza volt a fürt. Később lisztharmat és peronoszpóra ellen, és fürtzáródáskor még szürkerothadás ellen is – emlékezett

Ta­más, hogy minél bő­vebb legyen a termés, virágzáskor egy tövön csak négy fürtöt hagyott, a legszebbeket.

Szerencséje volt, mert a darazsak nem nyúltak a szőlőhöz. A fürtök már egy hónapja készen voltak, de ehetetlenül savanyú volt, úgyhogy a darazsak békén hagyták. Amikor vendégeim jöttek, kínáltam őket, de ők sem nyúltak hozzá.

Egyetlen fürt és két kilós
Fotó: Bors

Ahogy hűlt a levegő, kezdett édesedni és addigra a darazsak már eltűntek, így lett egy tökéletes fürt,

pillanatokon belül el fog fogyni. Meg kellett dolgozni érte, a szép termés munkával jár, mert magától nem nő, csak a púp.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában