Járvány

2020.04.02. 13:45

Filmipari Segélyalapot kezdeményez a Nemzeti Filmintézet

A hazai mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia fogja működtetni,

Budapest, 2020. március 5. Káel Csaba, a nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelõs kormánybiztos az 5. Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban 2020. március 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különített el.

Az NFI célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Az NFI várja a stabil gazdasági helyzetű filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is – közölte az NFI csütörtökön.

Az NFI közleménye szerint a Filmipari Segélyalapot a hazai mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia fogja működtetni, az igénylés feltételeinek kidolgozása folyamatban van. Várhatóan április 15-től lehet jelentkezni, a részletekről hamarosan a Magyar Filmakadémia honlapján tájékozódhatnak a nehéz helyzetbe került filmesek.

„A koronavírus járvány kitörése óta az NFI vezetésével közösen azon dolgozunk, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő veszteségeket mérsékeljük. Kezdeményeztük több film forgatásának és gyártáselőkészítésének átütemezését, amelynek köszönhetően a produkciók felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek.

A filmtámogatási tevékenységünk továbbra is folyamatos. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezek az intézkedések sem tudnak teljes mértékben segítséget nyújtani a megbízás nélkül maradt filmeseknek, ezért úgy döntöttünk, hogy a bevétel nélkül maradt kollégák rendkívüli megsegítésére kezdeményezzük a Filmipari Segélyalap létrehozását” – idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Borítókép: illusztráció / Káel Csaba, a nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az 5. Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban 2020. március 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában