handball special

2010.05.31. 12:50

Kis elemzés - Ki teszi tönkre a kis csapatokat?

A Győr-Moson-Sopron megyei II. női kézilabda bajnokság végeredménye és ennek apropóján a "járulékos költségekről".

"Tönkre teszik a kis csapatok munkásságát, és kiöli a sportág iránti szeretetet. Nagy a baj a magyar kézilabdázásban..." - Csomor Tibor edző nyilatkozata.

A Győr-Moson-Sopron megyei II. női kézilabda bajnokság végeredménye és ennek apropóján a "járulékos költségekről".

Magabiztosan nyert a Szany. Gratuláció. De ne feledkezzünk meg arról se, miért nem volt zökkenőmentes a bajnokság, se a megye II-ben, sem magasabb osztályban.

Nem lehet azt mondani, hogy simán zajlott a 2009/2010-es bajnokság (női megyei II. csoportban sem; a férfi BL döntő végén például egymásnak estek a játékosok), nyilván csapatvezetők, edzők, játékosok tudnának történeteket sorolni a bajnoki mérkőzésekről. (S nyilván a játékvezetőknek is lenne néhány szava, de ez a blog most nem a bírók szőcsöve, hanem a szerző szubjektív "kézilabdás világa". Vagyis véleménye, amely lehet elfogult, vagyis magán. Mindezt csak zárójeles, s azért írtam, mert gondolom ismét kapok üzeneteket a szövetségtől, amelyet kollégámon keresztül juttatnak el, s kímélném őt a kellemetlenségtől. S ahogy alul olvasható, lett volna a szövetségnek lehetősége reagálni, akár írásban is: nem éltek vele.)

E sorok írójának leginkább a játékvezetők hozzállása, nemtörődömsége volt feltűnő az idei szezonban: az, hogy a bírók megengedhetik maguknak, hogy minősítsék egy-egy csapat játékát, teljesítményét nem elfogadható. (Az edzőkkel és játékosokkal folytatott beszélgetéseim tapasztalata, hogy többekbenmaradtegy-egy tüske a bajnokság vége után is.)

Érdekes módon fordított esetben a játékvezetők kezében ott a szankcionálás lehetősége, és büntetnek is, hiszen több edző, játékos kapott sárga lapos, kétperces büntetést, de eltiltásról is hallottunk, amikor rossz szóval merészelte illetni a sporit a sportvezető. (Nem állítom, hogy a kispadon ülők szentek.)

Íme egy példa: amikor hosszú levelem egy részében a Megyei Kézilabda Szövetség vezetőinek (Jámbor Attila, Heiter Gábor és Fodor B. Péter) kitértem arra, hogy a játékvezető(k) tudása, hozzáállása is hagy kivánni valót, a szövetségből nem hogy 8 munkanapon belül - ahogy egy normális országban elvárható - nem jött hasonló írásos válasz, de egyáltalán nem érkezett reagálás.

Ez a hozzáállás, ami számomra nem elfogadható.

Szintén nem törént előrelépés a Megyei Kézilabda Szövetségben az ügyben sem, hogy milyen rendszer szerint számolják el a játékvezetők az útiköltségüket. Nem világos számomra, ha egy internetes oldalt használva, a rendszer méterre pontosan a tudomására hozza a sporinak a két település (akár utca, házszám pontossággal is) közti távolságot, akkor mi alapján kerekítenek.

A játékvezetés egyébként nem csupán a megyei osztályú csapatok esetében kérdés, és szögezzük le, vannak jó, lelkiismeretes, felkészült bírók. A megyei csapatok panasza, ha el is jut a szövetségbe, ritkán ismerheti meg a nyilvánosság.

Magasabb osztályban, legalább a nyilvánosság, amelyet a sportvezetők használhatnak, ha túlzónak ítélnek egy-egy játékvezetői fellépést. Íme 2 példa:

Kifakadt a VKCSK edzője - Nagy a baj a magyar kézilabdázásban...

Szentendre-VKCSK 34-28 (12-12) V.: Szécsi, Szőke.
Csomor Tibor: - Tartalékos csapatom rengeteg hibát követett el, de véleményem szerint a játékvezetők ténykedése is komoly szerepet játszott a vereségünkben. A mérkőzés felvételét elküldöm a szövetségnek, a játékvezetői bizottsághoz, hogy vizsgálják felül a bíráskodást, bár valószínű, mindez csak kidobott pénz. Bátran ki merem jelenteni, hogy az ilyen dolgok teszik tönkre a kis csapatok munkásságát, és kiöli a sportág iránti szeretetet. Nagy a baj a magyar kézilabdázásban...

Audi ETO II-Kispest 26-24
(16-13) V.: Heim, Jolántai
Róth Kálmán: - A játékvezetőket tévedésből az amerikai focibajnokságból küldték. Ennek ellenére mi ragaszkodtunk a kézilabda szabályaihoz.
(Kisalföld, 2010. május 3.)



Egyetlen ígéret - de várjuk ki a végét

A megyei szövetségben tavasszal körülbelül 20-an végezték el a játékvezetői tanfolyamot, s azóta többek már bele is kóstoltak a játékvezetésbe. A tanfolyamvezető azt mondta, az ősszel induló 2010/2011-es bajnokságot már nem vezetheti 60 év feletti bíró, valamint az sem, aki egy augusztus végén esedékes játékvezetői felkészítő tanfolyam végén nem tesz sikeres vizsgát.

Lássuk: ha így lesz, reménykedhetnek a csapatok abban, hogy ha lassan is, de megindul valami féle pozitív változás a megye kézilabdázásban.


Bajnok a Szany a megyei II. női kézilabda-bajnokságban - Gratulálok!

A Csorna II. csapatától 8 pont levonva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!