Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Zsebünkre spórol a hőszolgáltató

Az elmúlt napok szokatlanul meleg időjárása miatt a győri távfűtött lakásokban napközben a radiátorok kihűltek.
Hidegek a radiátorok, leállt a távfűtés a győri lakásokban – nem kell az utcára engedni a meleget. A kedvező időjárás jócskán lecsökkentheti a fűtésszámlát.

Az elmúlt napok szokatlanul meleg időjárása miatt a győri távfűtött lakásokban napközben a radiátorok kihűltek, miközben a lakások belső hőmérséklete nem, vagy alig változott. Fűtés jobbára csak este, illetve hajnalban volt. A Győrhő igyekszik rugalmasan alkalmazkodni az időjáráshoz, azaz csak akkor fűt, ha az időjárás indokolja vagy ha felhasználói kérik.

Most szokatlan eset állt elő. Október második felében ugyanis a napi középhőmérséklet több fokkal meghaladta a +12 fokot, napközben pedig 20–22 fok meleg volt. A hőszolgáltató az ésszerűségi szempontok alapján először csak napközben, szerdától azonban már egész napon át szüneteltette a lakások fűtését. A cég tájékoztatása szerint ezt a szolgáltatási filozófiát követi a következő napokban is, mert az indokolatlan fűtés pazarlást, a lakosságnak pedig felesleges kiadást jelent. Mivel a lakosságnak alig van eszköze a fűtéssel való takarékoskodásra, ezért a szolgáltató központilag avatkozik be, felhasználva minden technikai lehetőségét.

Az októberi igen kedvező időjárás jelentős spórolást jelent a lakosságnak, azt azonban még nem tudni pontosan (csak az október havi zárás után), hogy mennyivel lesz kevesebb – más, hasonló időszakokhoz viszonyítva – a fűtésszámla. Az intézmények (például bölcsődék, szociális otthonok) saját hőközponttal rendelkeznek, így maguk döntik el, hogy ilyenkor is fűtenek-e. A lehetőség adott, hiszen a hőszolgáltató berendezései nem álltak le, bármikor képesek meleget adni. A lakásokban akkor lesz újra fűtés, ha az időjárás hűvösebbre fordul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita és ismerkedés az építészkonferencián

Provokatív kérdések és a várost bíráló kritikák is elhangzottak azon a konferencián, amelyet az… Tovább olvasom