Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Zöldet vagy parkolót? - hiány a lakótelepeken

Évek óta nem volt akkora parkolóhiány a győri lakótelepeken, mint most. A beépíthető területek annyira elfogytak, hogy szinte lehetetlen olyan megoldást találni, amely nem jár együtt a megmaradt növényzet elpusztításával.

Sem a lakótelepeken élőknek, sem az útkezelőknek nem fájna most a feje a parkolóhiány miatt, ha harminc-negyven évvel ezelőtt eleget építenek. Akkor azonban nem akadt senki, aki megjósolhatta volna az autótulajdonosok számának elképesztő szaporodását. A járművek száma nőtt, s egy ideig meg is fértek egymás mellett. Akár úgy, hogy a ház lakói megegyeztek egymással, ki, mekkora autóval hová állhat, hogy szomszédja még épp kiférjen a garázsból. A parkolóhiányon e humánus megoldás mellett az is enyhített, hogy a Győrben végrehajtott forgalomtechnikai átalakítások alkalmával ahol lehetett és igény volt rá, parkolókat alakítottak ki. Néhány évig úgy tűnt, hogy a lakótelepek többlet-parkolóigényének tendenciája csökkenőben van. A fiatalok vidékre vagy kertes városrészekbe költöztek, a lakásokban pedig idős, rendszerint nem autótulajdonos házaspárok, magányos emberek maradtak. Ennek ellenére most mégis újra megszaporodott a beadványok száma. Nemcsak a jármű több, de a hatóságok is komolyabban veszik az ellenőrzést. Így hiába egyeznek meg a szomszédok, ha kint a tiltó tábla, vagy épp egy szabálytalanul várakozó miatt nem tud bejárni a mentő vagy a kukásautó, nem halogatható tovább a rendteremtés.

Ifjúság körút: A várakozni tilos tábla ellenére eddig is itt parkoltak a lakók. Most az a kérdés, hozzájárulnak-e a későbbiek során a parapetfal elbontásához és a fák kivágásához, hogy parkolók épülhe
Ifjúság körút: A várakozni tilos tábla ellenére eddig is itt parkoltak a lakók. Most az a kérdés, hozzájárulnak-e a későbbiek során a parapetfal elbontásához és a fák kivágásához, hogy parkolók épülhessenek. Fotó: B.A.

– Újabb parkolók építésének az anyagiakon túl a beépíthető hely hiánya is akadálya. Parkolót már csak a zöldterület kárára lehet építeni – mondta portálunknak Máthé-Tóth Péter, az útkezelők tájékoztatásért felelős mérnöke. – Ez pedig örök dilemma. A döntést mindig a lakók beleegyezésével és úgy hozzuk meg, hogy amennyire lehet, megkíméljük a zöldet, amelyekre főleg egy panelrengetegben óriási szükség van. A fakivágások számát a minimálisra csökkentettük, ahol lehet, a tervezés, építés során kikerüljük a növényeket.

A Győrben végrehajtott forgalomtechnikai átalakítások alkalmával parkolókat alakítottak ki. Néhány évig úgy tűnt, hogy a lakótelepek többlet-parkolóigényének tendenciája csökkenőben van.
Idén szinte kizárólag lakótelepeket érintenek a parkolóépítések. Helyszín lesz például a Kodály Zoltán utca a Kuopio park déli részénél. Parkolóhiány van többek között a Barátság park közelében a Földes Gábor utcában, az Ifjúság körúton, az Ikva utcában, illetve a Szigethy Attila út egyik szervizútján, ahol a lakók épp a zöldterület védelmében véleményezték a terveket.

Olvasóink írták

 • 2. kata68 2010. április 26. 23:22
  „A parkolók hiánya már régóta probléma itt Adyvárosba ,de legföképp mióta a Barátság-parkot felujitották
  azóta a lakók parkolása és nyugalma megszünt.Erre kellene inkább a Város vezetőinek odafigyelnie,ha arra jókvagyunk hogy megválasszuk őket akkor tegyenek is érte valamit.Több odafigyelést az Emberek iránt!!!!
  Tisztelt Vezetők!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. anuvuk 2010. április 23. 17:27
  „A helyhiány valóban igényli a parkolók létesítését, természetvédőként is eltudom fogadni.
  - De a darálógép tulzott igénybevételével nem értek egyet.
  - Ne a sok szemét miatt legyenek kivágva a bokrok, a bokornak a szerepe az esztétikán kívül, por és hangfogó funkciója is van. Az egy külön téma, az utak mellett érthető a közlekedés biztonság a fő cél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Csángálló zenészei és a noyanti fiatalok

Noyant la Gravoyére nevű francia kisvárosban magyar hetet szerveztek, erre hívták meg a győri… Tovább olvasom