Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Zenei fesztivál a barátság jegyében

Győr - Győrben ugyan már tízéves hagyománya van a Chopin-fesztiváloknak, az I. Lengyel Zenei Fesztiválra azonban az elmúlt hétvégén vártak az ország minden részéből és Lengyelországból is tehetséges növendékeket. A tehetséggondozás mellett kiemelt célt jelentett a lengyel–magyar kultúra és zene ápolása – a barátság jegyében.
Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója elmondta, az eddigi Chopin-versenyeket a lengyel kisebbségi önkormányzat finanszírozta, ám idén kiterjesztették a bemutatkozási lehetőséget a többi hangszeres növendék részére is.

– Itt tanultam Győrben, így – a tanítványomat kísérve – örömmel érkeztem – mondta el érdeklődésünkre Cseri Rita tanár. – Ma is figyelemmel kísérem a város életét, noha húsz éve a fővárosban élek.

Kitűnő tanáraim – Simon Atala és Nagy Gábor személyében – ma is példaképeim, több tanácsuk a fülembe cseng. Készülünk az országos Chopin-zongoraversenyre, amelynek decemberben az iskolánk ad otthont. Emellett nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy Győrben is bemutatkozhatunk.

Győr és Varsó kapcsolata nem új keletű, a Wacevic zeneiskola meghívására a győriek már koncerteztek Lengyelországban, a viszontlátogatásra pedig most került sor.

A közvetítésben, tolmácsolásban nagy szerepet vállalt a Győrben praktizáló dr. Joanna Walawska szemész főorvos, aki mindvégig kísérte a csoportot, s neki köszönhetően a lengyel diákok otthonosan érezték magukat Győrben amellett, hogy rabul ejtette őket a zsinagóga és a Rába-parti város megannyi szépsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi feladat a digitális táblán

Győr - Lépten-nyomon hallani manapság a kompetenciaalapú oktatásról, de a hangzatos alapelveket csak… Tovább olvasom