Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Volt, aki alá-, más túlbecsülte pártja eredményét

Győr-Moson-Sopron - A pénteki tippelés és a vasárnapi végeredmény összehasonlításából jól látszik: a részvételt nagyjából eltalálták a pártvezetők, a képviselők elosztásában azonban volt, aki túl-, más alábecsülte a saját pártját. Lássuk, mennyire.

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke két nappal ezelőtt tizenegy parlamenti hely megszerzését tartotta reálisnak: – A megyében az országos átlagnál magasabb volt a részvétel, így az itteniek megértették, szavazataikkal beleszólhatnak a politika alakulásába. Ezért büszke vagyok az itt élőkre. Meglepetés számomra az SZDSZ szereplése, a választók nem értékelték azt a hintapolitikát, hogy kiléptek a koalícióból, de a Bajnai-kormányt mégis támogatják. A szocialisták a törzsgárdájukra támaszkodhatnak, csinálhatnak akármit, több szavazatra nem futja. Meglepetés a Jobbik szereplése is, kérdés, hogy egy parlamenten kívüli pártnak honnan volt ennyi erőforrása a kampányhoz.

Firtl Mátyás, a KDNP megyei elnöke, aki a Fidesszel állított közös listán tizenegy képviselőt várt befutónak: – Ismételni tudom magamat, számítottam a három megyei politikus bejutására, csakúgy, mint a KDNP-s Surján László mandátumszerzésére. A részvételt negyvenszázalékosra vártam, vagyis nagyobb részvételben bíztam. Aminek nagyon örülök: a Fidesz–KDNP-lista Európában rendkívül jó eredményt ért el.

Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke a választások előtt öt-hat szocialista képviselő bejutását jó eredménynek tartotta volna: – Ami a részvételt illeti: kevesebben mentek el szavazni, kevesebb mint hárommillió ember élt demokratikus jogával. Ezt azt jelzi, hogy az emberek többsége kivár, nem tudja eldönteni, hová sorakozzon fel. A közvélemény-kutatások helyesnek bizonyultak, az MSZP-nek négy mandátumot jeleztek, s annyit is szereztünk. Ami figyelmeztető jel, az a Jobbik előretörése: a szellem kiszabadult a palackból.

Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke egy szabad demokrata jelölt bejutását remélte azért: – Az SZDSZ kampánya, amely a szélsőségekkel szemben szólalt fel, nem hullott fogékony talajra, ezt a kudarcot be kell ismernünk. Pénteken is mondtam, most még inkább úgy gondolom, lesz következménye ennek az eredménynek; azoknak a vezetőknek, akik az SZDSZ-t irányítják, el kell gondolkodni, jó útra vitték-e a pártot. Ez utóbbi mondat rám is érvényes, a megyei választmánnyal a héten mi is értékelünk.

Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke egy vagy két demokrata fórumos politikussal számolt: – Az egy képviselő igazából a realitás az MDF számára, ezt az öt százalék körüli eredményt ugyanis minden választáson hozni tudjuk. Meggyőződésem, hogy nem Bokros Lajos személye volt a döntő, hisz a pártok listavezető jelöltjei közül ő volt a legkevésbé népszerű. Ezt az eredményt hozni tudtuk volna Olajos Péter képviselőnkkel is.

Gőbl Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom soproni alapszervezetének elnöke két képviselőt jósolt: – Az egész nemzetben felelősen gondolkodó magyarok azonban úgy gondolták, három képviselőnk is ott lehet az Európai Parlamentben. Nagy lépés ez a Jobbik életében, s azt gondolom, hogy az a négyszázezer ember, aki most elment szavazni a Jobbikra, legközelebb is mozgósítható lesz, s még többen is. A mi alulról szerveződő mozgalmunk ugyanis az igazság politikáját hirdeti, az emberek pedig ebben hisznek, nem pedig a hazug politikai mismásolásokban.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2009. június 09. 13:16
    „Már a pécsi választásnál látszott,hogy a baloldalnak fogalma sincs,hogy mi játszódik le a társadalomban,az országban!Figyelni kellett volna olyan jelekre,hogy pl. egy kisváros akárhányadik szavazókörében volt,hogy a Jobbik lenyomta az mszpt!Meglepődtek a pécsi fiaskón is!csak beszélnek,hazudnak,lopnak,csalnak!Ezért egy friss erő elvitte a pálmát mindenki elől!Az emberek ezután látják,hogy nem veszik el a szavazatuk,ha a JOBBIKRA szavaznak!Vannak még tartalékok, de ha marad426.000 voks, azzal isl 7-8% lehet elérni jövőre!Szóval a magasból nem látni a népet!Ja és a népet leváltani nem lehet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húszezredik látogatót köszöntötték a Munkácsy-kiállításon

Győr - A Munkácsy-kiállítás húszezredik látogatóját köszöntötték szombaton Győrött a Vastuskós… Tovább olvasom