Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: Válasz Illés Zoltán államtitkár Szigetközzel kapcsolatos felvetéseire

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumban reagált Illés Zoltán államtitkár felvetéseire.

– Illés Zoltán, a Duna folyóról egy személyben döntő államtitkár nem méltatja a szigetközieket arra, hogy szemtől szembe mondja el nekik, miért utasítja el térségünk átfogó rehabilitációját. Ehelyett vitapartnerek nélküli rádióüzenetben és zárt körű ellenkonferencián kinyilatkoztat.

Talán úgy érzi, minden hatalma megvan rá. Mintha egy futballjátékosnak még pályára sem kellene lépnie, hanem saját öltözőjéből utasíthatná a bírót, hogy milyen végeredményt írjon a meccs jegyzőkönyvébe.

Ezt az üzenetet olvashattuk ki a Duna Charta Vizet a Dunába – ne gátakat! című konferenciájáról írt tudósításokból is. Illés Zoltán megint olyan kinyilatkoztatásokat tett, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül.

Azért sem, mert a szigetköziek nem a pályán kívüli bekiabáló szerepet érdemelnek a róluk szóló döntésekben, egyébként pedig többstadionnyi játékos nem állítható ki – fogalmazta meg közleményében a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület vezetősége. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumban az államtitkár – vastag betűkkel szedett – felvetéseire reagáltak.

"A folyón nem épül gát, sem fenékküszöb: ha nincs víz a Szigetközben, nincs mit kormányozni" – állítja Illés Zoltán.

A Szigetközben van víz, de nincs teljes körű vízgazdálkodás, és az Illés Zoltán által említett, a kormány döntése alapján megvalósuló két "itteni" projekt is a hatékonyabb szigetközi vízkormányzást szolgálja. A szlovák féllel kötött megállapodás értelmében a régi Duna medrébe átadott vízmennyiség elosztását a Dunakilitinél létesített fenékküszöb teszi lehetővé.

A hullámtéri és a mentett oldali vízpótló rendszer bukói és zárásai a megfelelő vízszintet biztosítják. Az Alsó-Szigetköz hullámtéri és mentett oldali rehabilitációját célzó projektben is épül fenékküszöb, hiszen ennek vízszintemelő hatása nélkül a projekt értelmét vesztené.

Ezt az államtitkár úr is tudja, mert ezt a fenékküszöböt nem húzta ki "saját kezűleg" a tervekből.


"Azt a balgaságot nem követjük el, hogy nem elég, hogy nincs víz, azt még két fenékküszöb közé szorítva, eutrofizáció, algásodás induljon el."

Ezt a szigetköziek tényleg nem akarják elkövetni. Csakhogy van víz, melynek szintjét a még nem rehabilitált területeken is meg lehetne emelni, ahogy a már rehabilitált területen 17 éve a fenékküszöb és bukók segítségével megemelték. És itt az eutrofizáció jelenségei nem tapasztalhatók. Csak megjegyezzük, hogy a Szigetköz mozaikos víztereire az ilyen állapot is jellemző volt, mellyel államtitkár úr, mint gyakorló hidrobiológus, feltehetően tisztában is van. Azt is tudnia kell, hogy a szigetköziek fenékküszöbös javaslata – hallépcső, kishajózsilip – mindig biztosítja az Öreg-Dunában a vizek áramlását.

"Álláspontom szerint a szlovák féllel szükséges a tárgyalás, de csak egy dologról: melyik napon adják át a mindenkori vízhozam minimum felét"

Az, hogy a szlovák fél a Felső-Szigetközben melyik napon adja át a Duna vízhozamának minimum a felét, Illés Zoltán felelőssége is, és a térség erre a nagyszerű eseményre már több mint 14 éve vár. Emlékeztetőül, Orbán Viktor a vízmegosztásról folytatott eredményes tárgyalásokról 1998 végén beszámolt. 1998 decemberében a Miniszterelnöki Hivatal Dunai Kormánybiztos Titkárság a vízmegosztással kapcsolatos lehetőségeket megvizsgáltatta. A dokumentum egyebek mellett a műszaki beavatkozásoktól mentes, pusztán a vízmegosztás változására vonatkozó lehetőségeket is vizsgálta 20–30 százalék, 40–50 százalék és 60–70 százalék átadott vízhozamhányadnál. A tanulmány az 1000 köbméter per szekundum, a 2300 köbméter per szekundum és a 6000 köbméter per szekundum vízhozamhoz tartozó vízszintet vizsgálta, figyelembe véve a szlovák oldali és magyar oldali mellékágrendszer vízigényét. A vizsgálatot összegző következtetés az, hogy a vizsgált vízmegosztási arányértékek mellett az Öreg-Duna kívánatos vízszintjeinek helyreállítása lehetetlen, ha a mederben nem végzünk a vízszintek növelése érdekében műszaki beavatkozásokat. Az állapotok 1998 óta csak romlottak, a Duna ökológiai szerepének visszaállítása 20 év óta nem történt meg.

"Eljön az a pillanat, amikor a bős–nagymarosi vízlépcső energetikai hasznáról még inkább kiderül, hogy még a mostaninál is gazdaságtalanabb – ha nincs víz, villamos energiát sem lehet termelni"

Államtitkár úr ezen megállapítása meglepett bennünket. A Duna évmilliók óta itt folyik a Kárpát-medencében, eddig mindig volt benne víz. Most ellopja valaki? Vagy arra gondol, hogy húsz év után a szlovák fél meggondolja magát, mégsem üzemelteti tovább Bőst, veszni hagyja az ott megtermelt, egyre dráguló energiát? A műtárgy építési költsége ugyanis már megtérült.
Szeretnénk leszögezni, hogy az itt élők 20 év várakozás után már nem megvalósíthatatlan álmokat kergetnek vagy bizonytalan kimenetelű jogi megoldásokban gondolkodnak, és nemcsak aggodalmaskodtak, de megoldási javaslatot is kidolgoztak. A javasolt megoldás minden vízmegosztási helyzetben biztosítani tudja a vízi élőlények szabad kereszt- és hosszirányú vándorlását, az árvízvédelmet, hozzájárul a térség vízi turizmusának fejlesztéséhez, a hagyományos legeltető gazdálkodást helyezi előtérbe. A helyiek javaslata nem korlátozza tehát a további tárgyalásokat. Ezzel ellentétben az államtitkár úr által megnyitott Charta-konferencián a híradások szerint nem hangzott el egyetlen érdemi megoldási javaslat sem.
Győr, a folyók városa és térsége a Mosoni-Duna vonatkozásában katasztrófasújtott területnek tekinthető annak ellenére, hogy itt a teljes Duna-vízhozam rendelkezésre áll.

A környezetvédelmi államtitkár vezette Magyar–Szlovák Határvízi Bizottság számára több olyan szakértői vizsgálat is készült, amely a vízszintsüllyedés mértékét vizsgálta. Ezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Duna ezen szakaszán a vízszintsüllyedés nem állt meg, a folyómeder berágódása folytatódik. A vízszintemelés itt is elkerülhetetlen, enélkül a kormány által támogatott projekt eredményessége a térségben megkérdőjelezhető. A műszaki megoldásra több kidolgozott alternatíva rendelkezésre áll.

A Szigetközben élő és aggódó állampolgárok ezeket a folyamatokat ismerik. Tudnak megoldást, ezért követelik a térség potenciális lehetőségeinek kihasználását, amire már annyi és annyi ígéretet kaptak. Az aggódó helyi állampolgárok nem kívánják a jelenlegi állapot fenntartását. Vizet a Dunába, magasabb vízszint segítségével a vízi élőlények számára átjárható medreket, a Duna ökológiai szerepének visszaállítását kérik. Nem kérnek a térség számára ismeretlen Zöld Duna-stratégiából, viszont kérik az EU Duna Régió Stratégia megvalósítását, a sokszor hangoztatott EU Víz Keretirányelv végrehajtását, azaz a vizek jó állapotba helyezését, illetve a jó ökológiai potenciál elérését. Budapesten, Pozsonyban, Hágában, Luxemburgban lehet tovább tárgyalgatni, de a Szigetközben eljött a cselekvés ideje.
Tisztelt államtitkár úr! Bármikor, bárhol állunk rendelkezésére annak érdekében, hogy a Szigetköz rehabilitációjáról tárgyaljunk.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület vezetősége

Olvasóink írták

 • 18. njozsi 2012. november 05. 12:44
  „<moderálva>”
 • 17. hedervar 2012. november 04. 18:54
  „Túl udvarias a SZITE válasza ennek a majomnak :(
  A Fidesz meg majd gondolkozhat, vajon mitől lesz a JOBBIK-nak több szavazata legközelebb a győri és mosonmagyaróvári körzetekben...”
 • 16. hapala 2012. november 04. 16:43
  „Szabáságharcos!
  egyet értek veled, inditsunk egy mozgalmat hogy : Illést a Dunába !!!!”
 • 15. 621 2012. november 04. 07:04
  „Csak gratulálni tudok egyrészt a válasz megszületéséért, másrészt magáért a válaszért. Sajnos úgy gondolom, nem lesz foganatja - már valaki előttem leírta, - a mostani kormányzati(??!) stílus miatt. oszt jónapot. Viszont ezek elzavarása utánra már talán látszik az, hogy még egyszer nem tudnak ráülni és sikert elérni ezen a lovon....”
 • 14. thn_123 2012. november 03. 22:13
  „Bár tudom (sajnos), hogy Illés "úr" tesz rá nagy ívben, hogy kinek mi a véleménye, de azért nem ártana neki elolvasni Dr. Héjjas István tanulmányát, ugyanis a jó pap is holtig tanul... Illés "úr" meg semmiből sem tanul!

  http://zoldvalasz.hu/sites/default/files/Eenergiapolitika%20%C3%A9s%20k%C3%B6rnyezetv%C3%A9delem%202.pdf”
 • 13. pancser 2012. november 03. 13:13
  „Nem csak azok a zöldek hibáztathatók a Szigetközért akiket a köznyelv "sötétzöld"-nek hív, hanem a rendszerváltás körüli naivitás amely legalább 9 millió emberre jellemző volt. Ha a filozófusok, művészek avatkoznak be a fizikai tárgyak világába, pláne a mérnöki alkotásokba, abból nem jön ki semmi jó. Amit nem látnak az a jó. A Rábán a régi nicki duzzasztó mellett sikerrel üzemel 2010-től egy nagyon korszerű kiserőmű a jobb parton Kenyeri község határában. Érdemes megnézni, mit lehet kihozni egy folyóból ha akarjuk! A Dunával az volt a baj és ma is az, hogy nagyon szem előtt van.
  6. Lee2 2012.11.03. 06:52
  Filozófus vagy, vagy művész, vagy mindkettő? A mérnöki munka maradandót alkot évezredek óta, fogható, látható csodálható, a fiiozófiák meg......... ki emlékszik már .... de a piramisok állnak! Ahogy érzem te a zöld sötétebbik árnyalatát képviseled!”
 • 12. machers 2012. november 03. 12:45
  „11.Valaki 2012.11.03. 08:53
  Megyünk együtt? Viszlek.”
 • 11. Valaki 2012. november 03. 08:53
  „maherke, egyszer el kéne menned Szigetközbe! Utána jöhetne a maszopos süketelésed. :)))”
 • 10. hablaty 2012. november 03. 08:43
  „Ez a <moderálva> a rendszerváltás utáni idők egyik legkártékonyabb politikusa!!”
 • 9. Valaki 2012. november 03. 08:18
  „kerekeske elváltak a vztől oszt jónapot!”
 • 8. thermál 2012. november 03. 08:11
  „Szóljon valaki Illés Zoltánnak, már nem ellenzékben van, ahol elég azt mondani, hogy igen vagy nem, most már gondolkodni , érvelni is kell, ha tud!”
 • 7. kerekes652 2012. november 03. 08:03
  „Ez a kormányzai hozzáálás úgy fordítható magyar nyelvre, hogy : "Oszt´ Jónapot!"

  (Ezt most nem fordítonám tovább, mert minden épeszű tudja, hogy melyik pár szóval egyenértékű ez a "kiszólás", engem viszont kimoderálnának érte.)

  A másik, hogyha ebben az országban marad még némi ragaszkodás a demokráciához, akkor legkésőbb 2 év múlva szavazok. Azután majd ha kilépek a szavazóhelységből csak annyit fogok mondani: "Oszt! Jónapot!!!" :)))

  Ha pedig nem így lesz, akkor a Duna vízszintje lesz a legkisebb gondom...”
 • 6. Lee2 2012. november 03. 06:52
  „Nahát,nahát....már megint megoldják.....az egyesült/cseh/szlovák-magyar vízügy úgy belegabalyodott a "nagy műbe"mint majom a hózentrágerbe,nekik aztán mindegy A,B,C, variáns, meg éppen ki merre tereli a Dunát és hol mennyi víz van benne/ pl.2%!!! a fő mederbe,mert ilyen tervük is volt.../Egy a fontos, még több beton ,meg a pénz a zsebbe!A mérnök urak rendesen elbántak a Pándzsával is Ravazdon! Azt a mészárlást! Hány milliárdba került és mi volt az indoka?!”
 • 5. machers 2012. november 02. 22:15
  „4.szabadságharcos 2012.11.02. 21:30
  Felelőtlen vagy!
  Ezt a szennyezést már nem tudná a természet kiheverni.”
 • 4. szabadságharcos 2012. november 02. 21:30
  „illés zoltánt a Dunába! S minden probléma megoldódott!”
 • 3. Bokk 2012. november 02. 17:13
  „Sajnos meg kell várni, míg a ´89-es Dunások teljesen kihalnak, amíg ők közel vannak a tűzhöz, nem fogják azt mondani, hogy bocs, tévedtünk. Addig marad az "adjanak több vizet, csak ennyi kell" megoldási tervként.”
 • 2. hapala 2012. november 02. 16:59
  „Augustusban tettük meg a Dunai kerékpártúrát Passau és Győr között.
  a Duna medertől 10-20 m -re jó aszfaltos kerékpár utakon jöttünk , éttermeket , kávézókat, élénk vízi életet ( teher és sport ) kompokat láttunk . Meg persze vízi erőműveket, amelyek egyikén másikán átkeltünk .
  És tudjátok hol halad ennek a kerékpérútnak a folytatása Mo-on ?
  Szigetköz ( ez OK ) majd Bábolna , Tata , és a régi egyes út !!!
  mert mi megengedhetjük magunknak hogy az 1000 megawatt vízi energia potenciált kidobjuk az ablakon, pér pesti kávéházi propeller nyakkendős miatt.”
 • 1. ktl 2012. november 02. 15:43
  „"A vizsgálatot összegző következtetés az, hogy a vizsgált vízmegosztási arányértékek mellett az Öreg-Duna kívánatos vízszintjeinek helyreállítása lehetetlen, ha a mederben nem végzünk a vízszintek növelése érdekében műszaki beavatkozásokat. Az állapotok 1998 óta csak romlottak, a Duna ökológiai szerepének visszaállítása 20 év óta nem történt meg."
  Ennyi...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temető előtt törték fel az autót Vámosszabadin

Gépjármű feltöréséről tett bejelentést november 01-jén délben egy nő. Elmondta, hogy amíg… Tovább olvasom