Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Vizet a Dunába! - Érvényes népi kezdeményezés a Szigetközért - videó

Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén megállapította, hogy a Mosoni-Duna és a szigetközi Öreg-Duna-szakasz rendezése érdekében kiírt országos népi kezdeményezés támogatására összegyűjtött, hiteles aláírások száma több mint húszezerrel meghaladja az érvényességhez meghatározott ötvenezret.
A Kisalföld napilapot is kiadó Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, Szammer István áprilisban nyújtotta be hitelesítésre az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát az Országos Választási Bizottsághoz. Az aláírásgyűjtő íven a következő szerepelt: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?"

Az aláírásgyűjtést és az országos népi kezdeményezéshez kapcsolódó, "Vizet a Dunába!" kampányt széles körű civil összefogással a Kisalföld napilap szervezte. Az akció részeként bejelentett demonstráció keretében Győrben, a révfalui Kossuth hídnál félszázan élőláncot alkotva gázoltak a múlt hétvégén a folyóba. A Kisalföld munkatársai és a hozzájuk csatlakozó győri sárkányhajósok így szemléltették, hogy mit jelent az alacsony vízállás.

Annak ellenére is, hogy ezen a szakaszon már összefolyik a Rába és a Mosoni-Duna, de a két folyó együttes vízhozama sem elég ahhoz, hogy elégséges vízszintek legyenek Győrben kis- és középvizes időszakokban. A magát egyre mélyebbre ásó és az eltereléssel itt már nem érintett Duna ugyanis egyszerűen kiszívja a vizet Győrből. Pedig a Mosoni-Duna ma már mesterséges vízellátású folyó. Egész évben 30-40 köbméter stabil vízhozamot kap másodpercenként a dunacsúnyi duzzasztómű műtárgyain keresztül. E nélkül még ennél is kevesebb víz lenne a győri folyószakaszon.


A Kisalföld napilap munkatársai győri sárkányhajósokkal élőláncot alkotva gázoltak a győri belvárosban a Mosoni-Dunába. Így demonstrálták, hogy a győri folyók vízgazdálkodását rendezni kell. Az Ország
A Kisalföld napilap munkatársai győri sárkányhajósokkal élőláncot alkotva gázoltak a győri belvárosban a Mosoni-Dunába. Így demonstrálták, hogy a győri folyók vízgazdálkodását rendezni kell. Az Országos Választási Bizottság ma határozott arról, hogy a Kisalföld által benyújtott országos népi kezdeményezésben a szükséges ötvenezernél több, hiteles aláírás gyűlt össze. A kérdés, amire a választ várták: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?"A témáról a parlamentnek három hónapon belül tárgyalnia kell. Fotó: H. Baranyai Edina


Az országos népi kezdeményezést a Kisalföld azért indította, hogy a Duna elterelésének 20. évfordulóján rávilágítson a térség máig megoldatlan kérdéseire. Így a szigetközi Öreg-Duna-szakasz rendezetlen helyzetére és a győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási problémáira. Holott mindegyikre létezik műszaki megoldás.

A szigetközi Öreg-Duna-szakasz vízgazdálkodásának javítására például a népi kezdeményezés mellé álló Szigetközi Természetvédelmi Egyesület dolgozott ki megoldási javaslatot.

Az általuk szorgalmazott vízszintemelés lehetővé tenné, hogy a jelenleg elzárt szigetközi és csallóközi ágvégek visszabontásával újra egységes, nyitott ökológai rendszer alakuljon ki az Európa-szerte egyedülálló szigetvilágban. A SZITE-javaslatot a térség köztestületei és országgyűlési képviselői egyhangúan támogatják.

A győri Mosoni-Duna-szakasz kérdése szintén megoldható lenne egy torkolati műtárgy építésével, ami nemcsak a vízszintemelést és a vízi élővilág szabad mozgását biztosítaná, hanem a kis- és kirándulóhajók bejutását is lehetővé tenné Győrbe.

Erre a tervre hat évvel ezelőtt már elvi vízjogi engedélyt kapott a város, mégsem sikerült megvalósítani.
Az országos népi kezdeményezést benyújtó Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója így értékelte a határozatot: "Az OVB döntésével most már hivatalosan is kimondható az, hogy az elmúlt évek legjelentősebb összefogásának eredményeképpen a parlamentnek tárgyalnia kell a Mosoni-Duna és a Szigetköz helyzetéről.

A hitelesített aláírások száma, az itt élők aktivitása bizonyította azt, hogy számukra fontos a környezetük, a parlament pedig erre a széles társadalmi bázisra támaszkodva bölcs, szakmai döntést hozhat ebben a sokak számára fájó témában, amivel végül remélhetően jobbá tehetjük az életünket."

"A népi kezdeményezés sikere megerősítette azt, amit korábban a térségben élő összes fórum – a helyi önkormányzatoktól, a kistérségeken és a megyei közgyűlésen át a regionális fejlesztési tanácsig – elfogadott, mégpedig, hogy valamit kezdeni kell az Öreg-Dunával" – reagált az OVB határozatára Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) elnöke.

"A szigetközi és csallóközi ágakat össze kell nyitni, s vízszintet kell emelni. A népi kezdeményezés eddigi sikerétől azt remélem, hogy húsz év után végre lesz egy bátor kormány, amely érdemben is foglalkozik a kérdéssel, s – több mint 70 ezer aláírással megerősítve – fontosnak tartja majd a helyben élők véleményét" – mondta az elnök.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. alfon910 2012. szeptember 23. 01:06
  „Hát igen erről beszéltem.
  http://index.hu/belfold/2012/09/23/gyali_patak/”
 • 37. Veszettzsiráf 2012. augusztus 30. 13:21
  „Nos lehet sorbanállni a híd alá ismét ! :-D
  Mondjujk a duna charta kiváló tagjainak, asszem lenne élmény a dunával kapcsolatban.

  http://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_duna.html”
 • 36. pancser 2012. augusztus 24. 11:10
  „36. alfon910"A Szigetköz őshonos fái eltűntek a hozzájuk kötődő életformák, láncolatok szintén. Ehhez semmi köze az erőműnek vagy a vízügynek az emberek nagy részét nem is érdekli." Ez így igaz, van helyette más, az őshonosak előtt is volt más. A természetet mint dinamikusan változó, hullámzó egységet képzeljük el. Fajok jönnek mennek, sokszor visszajönnek, lásd hód. A pontyot is magyar halnak hisszük holott jövevény és jó hogy van. A nagytestű állatokat nem ocsmány módon tarják, hanem szakszerűen a tehenészetekben(nézd meg Dunakilitin), ahol a kötött tartás szinte nincs is, az állatok szabadon kószálhatnak, a tejtermeléstől függően kapják az abrakot, a boci születését ugyancsak körültekintő tartás előzi meg. Különben hogyan lenne 10 ezer kg/tehén/év tej ha nem éreznék jól magukat? A sertés és csirketartás is szakszerű a lehetőségekhez képest környezetbarát, ezt az EU szigorúan előírja.
  Ami a vadkacsákat illeti nyilván szöknek el, de a természetes szaporulat is tetemes, azért mert a környezet megfelel nekik. Amióta meg van az erőmű a szlovák oldalon, itt a felső részen a vízellátás sokkal stabilabb, jót tesz a környezetnek, igen jó a vízi sportoknak. Győrnél a segítség a vízkormányzás lehetősége, laikusként úgy gondolom ez a duzzasztás, zsilipelés!”
 • 35. alfon910 2012. augusztus 24. 09:47
  „Nem vagyok se zöld se kék csak egy állampolgár, véleménnyel. A vízügy egy szakma akár csak a csatorna szerelés csak azzal foglalkozik ami a dolga. A természet nem állandó folyton változik ez igaz, sokat kibírnak a fajok egyet nem a hirtelen változásokat. A Szigetköz őshonos fái eltűntek a hozzájuk kötődő életformák, láncolatok szintén. Ehhez semmi köze az erőműnek vagy a vízügynek az emberek nagy részét nem is érdekli. A gazdaságok gépesetit állatártása se érdekel senki. A nagy és kistestű állatok ocsmány körülmények között tartása sem. A szar minőségű hús a büdös csirkemell az allergia viszont már igen. Néz meg egy állatártó telepet egy csirkegyárat számtalan van belőlük a környéken ha járod tudod. Tudom hogy pl. a tehén nem őshonos faj mégis sereg életközösség élt meg a szabadtartás következményeként. Ez a szemlélet hiányzik a vezető tervezőkből. Látom az újonnan EU-s támogatásból épült csatornákat szép táblák hirdetik. Maguknak a csatornáknak semmi közök nincs az élhető környezethez pont úgy néznek ki mintha egy csatorna és szennyvízelvezető tervező tervezte volna.
  A fenékküszöb és az ágrendszerek vízpótlása is tükrözi ezt remek munka, gratulálok és őszintén gondolom. A kivitelezés a látvány ahogy kinéz az ami nem tetszik. Ettől féltem a Dunát ezért aggódok a mostani projektek miatt.

  Ui.:
  Azért van sok vadkacsa mert tenyésztik őket több ezresével szerte a szigetközben, vadászat céljára és pár túléli. Ha járnád a környéket rengeteg kacsatelepet látnál és tudnád. Lehet nem járod .? tudod "Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj"”
 • 34. Veszettzsiráf 2012. augusztus 24. 09:32
  „Pancser:
  A vizügy az tényleg egy szakma, csak a hazai vizügy egyre távolabb áll a szakmátol.
  Sorozatos dilettáns döntések és kivitelezések jellemzik.

  Lásd például véneki holtág.
  Kinyitották mert hogy follyon és legyen tiszta a vize.
  Folyik, node a mélysége a negyedére csökkent, magyarul kinyírták, hal nincs benne, tönkretettek egy szép holtágat, mindösszesen pár napi munkával.”
 • 33. pancser 2012. augusztus 23. 22:26
  „31. "01010" Arra gondoltam, hogy irdatlan víztömeg folyik le a Dunán nap mint nap, mégis ki akarunk száradni Las Vegasban folyó sincs mégis van víz bőven.
  "alfonz910" Vszleg a nem szeretem zöldek közé tartozol. Ahol víz van ott élet is van, ahol nincsen ott is van, csak másmilyen. Ne féltsd a természetet a tározóktól, a faunát meg a víztől. Ne hülyéskedj a Szigetköz faunáját illetően, az soha sem volt örök, nem is marad ami most, csak a ti fejetekben tartósak a dogmák. Diákkoromban nem láttam vadkacsát a városban, most meg annyi van a Lajtán meg a Mosoni Dunán, hogy előbb-utóbb valamit tenni kell ellenük. Mint gyerek csak az állatkertben láttam bütykös hattyút most meg szépen vannak mindenhol. Természetvédőnek mondjátok magatokat holott az ellenségei vagytok dogmatikus, megmerevedett viselkedésetekkel. A vízügy az egy szakmai, ne szóljatok bele!”
 • 32. load 2012. augusztus 23. 22:26
  „29.alfon910
  Rossz a példád, mert nem azt illusztrálod vele, amiről beszélsz.
  A Duna német-osztrák szakaszán 21 vízlépcső található.
  Ezek egyike sem fulladt iszapba.
  Tudom, mert láttam. Néhány éve végig bicikliztem Donaueschingentől Győrig.
  A duzzasztott szakaszokat mindenütt jól kihasználták a helyi vállalkozások. Turista paradicsomokat építettek ki, ami a térség gyors fejlődését szolgálta.
  Az Altenwörth-i különösen tetszett.
  A Duna Bizottság illetékessége a németországi Kelheimtől a Fekete tengeri Sulináig terjed.
  A Duna Bizottság álláspontja szerint a Duna korlátozás nélküli hajózhatósága Kelheimtől a Bősi Vízlépcsőig terjed.
  A magyarok ostoba makacsága - egy fontos gazdasági szállítási útvonalat - a Duna-Rajna-Majna csatornát vágja el a Balkáni országoktól, a Fekete-tengertől.
  A hivatkozott videódon egy elcseszett öntözőcsatorna látható, amit súlyos aránytévesztés összehasonlítani a Dunával.”
 • 31. 01010 2012. augusztus 23. 21:23
  „29 pancser"Nálunk több víz van mint ott mégis át lehet gázolni a Mosoni Dunán."
  EZT hol látható ???
  A kép azaz , Mosoni-Duna másik oldalán nem állnak mert ott több méter mély a víz !!!!”
 • 30. kotorék 2012. augusztus 23. 20:54
  „29. alfon910 2012.08.23. 20:09
  A zember élete nem áll másból mint örök kompromisszum a természettel. Amihez már semmi köze nincs a politikusoknak a színüktől( vörös, zöld , narancs ) függetlenül azt úgy hívják hidrológia!”
 • 29. alfon910 2012. augusztus 23. 20:09
  „Az a sok ember aki aláírta tudja mit írt alá ? "Vizet a Dunába! " és ez mi ? aláírta mert ki volt rakva elé és volt pénz a gyűjtésre.
  Mellesleg ha az eredeti tervek szerint épül meg az erőmű ugyanolyan bajban lenne a Szigetköz mint most csak könnyebb lenne korrigálni a problémát. Akkor sem számított semmit az élhető környezet és most sem. Duzzasztó, állandó vízszint, töltést mindenhová a Szigetköz gyakorlatilag egy "Duna-delta" volt, valamikor. Most meg a régi tavakban, folyómedrekbe épülnek a devizaházak. A szigetköz flórája, faunája teljesen eltűnt nyomokban lehet csak felfedezni. A technokrata gondolkodás vezettet idáig és most is ugyanazon elvek mentén gondolkodnak a vízkormányosok. Építsünk egy nagy duzzasztót, teremtsünk állandó vízszintet, csináljunk egy nagy iszaptavat.
  Ez a videó hűen tükrözi a "szakemberek" gondolkozási metódusát a vízrendszerekről.
  http://www.youtube.com/watch?v=D7pR4q0xt5g&feature=player_embedded”
 • 28. pancser 2012. augusztus 23. 11:51
  „Semmi bajom az aláírásgyűjtéssel. nagyon helyes, de ezt 22 évvel ezelőtt kellett volna kezdeményezni az itt lakóknak. Mindjárt sok vízünk lesz, ha az ide folyó vizet nem engedjük elfolyni hanem megtartjuk. Erre szolgált volna a vízlépcsők rendszere a Dunán. Las Vegas a sivatag közepén tele van vízzel, azért mert összegyűjtik egy víztározóban a vizet és onnét aztán kiveszik.
  Nálunk több víz van mint ott mégis át lehet gázolni a Mosoni Dunán. A megoldás rém egyszerű lenne, az elv legalábbis, csak egy gát kell, amelynek segítségével annyi vizet engedünk elfolyni ami nekünk felesleges. Na ez az a megoldás melyről a hülye zöldek(megjegyzem vannak közöttük normálisan gondolkodók is) ellenállását kiváltja. A duzzasztó eredménye, állandó vízszint, energiatermelés. Sokba kerül nekünk most az ökológia egyensúly, ami akkor is létrejön ha az általam nem sokra becsült Illés Zoltán keresztbe fekszik a gát előtt. Csakhogy ez az egyensúly sivatagi körülményeket eredményez egy iszonyatosan nagy víztömeg mellett,ellenére. Ezt megcsináltuk, veszíteni nagyon tudunk.”
 • 27. Veszettzsiráf 2012. augusztus 23. 10:30
  „Adyvárosi:
  Már bocs, de te nem érted a viccet, vagy nem látsz túl a saját orrodnál.
  Egyébként hidd el, volt már ennél kisebb is a víz. De azzal, hogy akisalföld szerkesztősége beleáll a mederbe, sokra nem megy. A kezdeményezés jó ötlet volt. Csak elegem van a leírjuk, elmondjuk, nézünknagyokat megoldásból ami 20 éve megy. Ha nem lesz allul zsilipelhető duzzasztó addig ez van. Csak az az egy megoldás van.

  eger: Teljesen egyetértek.”
 • 26. Primax 2012. augusztus 23. 09:19
  „Nem kellett volna - anno - politikai ügyet csinálni Bős-Nagymarosból.
  Ha az eredeti tervek szerint megépült volna a vízlépcső-rendszer, akkor most - teljesen - más lenne a helyzet.
  A Szigetköz sem károsodott volna, és nem térdig érne az Öreg-Duna Győrben...mellesleg lehetne rendesen hajózni a Nagy-Dunán és némi - plusz - villamos energiánk is "termelődne".
  A Csilizközben vízügyileg minden rendben van, naná...
  Nagyon jól emlékszem az akkori hisztériára és (ál)hírekre, a riogatásokra...az Alföldön "toborzott" (bér)tüntetők Visegrádnál pedig azt kérdezgették a helyiektől, hogy : "Ez ugye a bősi vár...?"
  Érdemes belenézni, a sógorok nem hülyék...:
  http://realzoldek.weboldala.net/thumbnails.php?album=107”
 • 25. pancser 2012. augusztus 23. 08:54
  „Mis is sok pénzt beleöltünk a Dunába, és veszni hagytuk, sőt még kártérítést is fizetünk. Mindenki jöjjön nézze meg a dunakiliti duzzasztót, amelyben mindannyiunk pénze benne van. a túloldal virágzik tele vízzel, termelik az áramot, mi pedig....... Emlékszem arra a sárgakabátos balfékre aki iderepült Amerikából pestiekkel szegediekkel a vízlépcső ellen lazítani. Egyszer végre hagyjuk a fenébe a különböző elméleteket, papírt ceruzát téve magunk számoljunk majd döntsünk. A magyar társadalomtól történelmileg nem jellemző a az ésszerűség mentén való döntés, ezért is veszítünk folyton!”
 • 24. Capr 2012. augusztus 23. 00:36
  „umberto: A dunacsúnyi eredeti állapot helyreállítása azért nem lehetséges alternatíva, mert ugye volt egy 1977-es szerződés a bősi és a nagymarosi erőművekről. A szlovákok elkezdték építeni, a magyarok nem, jött a dunakör, meg a zöldforradalom. Az erőműről szóló hágai ítélet mindkét felet elmarasztalta, minket azért, mert jogsértően mondtuk fel a szerződést, a szlovákokat, meg a Duna eltereléséért. Azt azért el kell ismerni, hogy ha a szlovákok egy zsák pénzt beleöltek a bősi műtárgyakba, akkor a zsilipajtó tetejéről sz...rják le a dunakörös, sólyomlászlós, illészolis mélyzöldeket.
  Az aláírásgyűjtés célja nemes, de egyrészt vélelmezhetően nem lesz eredménye, másrészt közel 30 éve gyártjuk a hatástanulmányokat, környezetterveket mindenféle eredmény nélkül. Lassan ez annyi pénzbe kerül, mintha megépítettük volna az erőművet. Köszönjük, megélhetési zöldek...”
 • 23. Dwatson 2012. augusztus 22. 22:35
  „9. ekkenekepen 2012.08.22. 17:36
  Azért azt nem mondanám,a folyó másik fele már mély,és ezt tábla is jelzi a hídon.A kép kissé csalóka mert erről az oldalról készült,ahonnan a vízbe mentek,de valójában csak kb a közepéig mehettek,persze a víz akkor is kevés,de kevés van az Öreg Dunában is.Ha az erőmű az eredeti tervek szerint épült volna meg,akkor most vizünk és áramunk is lenne!”
 • 22. 01010 2012. augusztus 22. 22:19
  „A szigetközön a Mosoni Duna torkolati GÁT hogyan segít ??
  Ha megépül akkor a Mosoni Duna ELVESZTI KAPCSOLATÁT az Öreg Dunával :(”
 • 21. mir 2012. augusztus 22. 22:17
  „Valahogy az osztrákok meg tudták építeni a vízlépcsőket a duna szakaszán csak nálunk kell játszani a nagy környezetvédőt. De hát mit lehet várni azután, hogy a szélerőművek telepítése is nálunk a legbonyolultabb európában”
 • 20. mir 2012. augusztus 22. 22:15
  „Ehhez lehet gratulálni a fideszeseknek is akik annó a Dunakörrel karöltve hőbörögtek és most látszik az eredménye.”
 • 19. Ambar 2012. augusztus 22. 21:05
  „Szép dolog volt az aláírás gyűjtés,még akkor is ha semmit nem fog eredményezni.Nem másokat hanem elsősorban a magyarok hozzáállását kell okolni. Jó kis meggazdagodási lehetőség volt a tanulmányok készítése, miközben akár egyre nagyobb kár.A magyar lobbi jól működött a tönkretételben és azok hatalmon vannak most is.Lenézhetik a szlovákokat akik eddig nyertesei az ügynek ,okosabbak voltak nálunk.Már senki nem beszél a sok milliárd kifizetésének amit Ausztriának fizettünk ,vagy talán még most is fizetünk.A szigetköziek véleménye ma sem számít!A szakembereket eltávolították.Vizet a Dunába szlogen jó ,de a hogyanját senki nem fogja megoldani. Mert nem is akarják .Az egyéni érdekek mindig előbbre valók,most meg pláne!Félázsiaiaknakmeg így is jó!”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kisteherautó ütközött az M1-es megyei szakaszán

Baleset miatt félpályás az útzár a sztrádán. Tovább olvasom