Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Vita az ítéletidőről - az E.ON engedményt ad a fogyasztóknak

Nyugat-Dunántúl - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tanulmánya szerint nem volt rendkívüli időjárás a januári áramkimaradás időszaka alatt.

Az E.ON közben bejelentette: méltányossági alapon egyszeri díjengedményt ad a januári áramszünet által érintett fogyasztóknak.

Szerda 11 óra 24 perc - Az E.ON egyszeri kedvezményt ajánlott fel

"Az E.ON ma közzé tette, hogy méltányossági alapon az elosztói díjból utólagos engedményt nyújt azon ügyfeleinek, akik hosszabb ideig maradtak áram nélkül a 2009. január 27. és 2009. február 2. között bekövetkezett üzemzavarok során" - tudatta Kutas István, a cég PR-vezetője.

Ebből az engedményből mind az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., mind az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. ügyfelei részesülnek.


Mintha képzeletben Szibériában lennénk. Fotó: E.ON.
Mintha képzeletben Szibériában járnánk. Fotó: E.ON.Íme, a kompenzációk

A társaság a fenti tények tükrében, saját döntési jogkörben egy előre rögzített mértékű engedményt utal vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. közreműködésével az érintett lakossági ügyfeleknek április végéig az alábbiak szerint:
- 18 órát meghaladó ellátás-kimaradás esetén 10.000,- Ft/felhasználási hely,
- 24 órát meghaladó ellátás-kimaradás esetén 15.000,- Ft/felhasználási hely,
- 36 órát meghaladó ellátás-kimaradás esetén 20.000,- Ft/felhasználási hely.

Az üzleti felhasználók esetében az elszámolásra azonos elvek alapján egyedi eljárás keretében kerül sor.

"Az üzemzavar miatt több háztartásban leolvadt a hűtőszekrény, így megromlott a fagyaszott élelmiszer"

"Az E.ON ezen felül levonta az ilyen, rendkívüli helyzetből adódó tanulságokat és a tapasztalatok alapján a jövőben szorosabb együttműködést kíván kialakítani a katasztrófavédelem szervezeteivel.

A társaság továbbá olyan kommunikációs és információs megoldáscsomagot dolgoz ki, mely a tartósan áram nélküli helyzetekben is képes a lakosság és települések vezetőinek információigényét kielégíteni" - Kutas István.

"Mivel az üzemzavar miatt több háztartásban leolvadt a hűtőszekrény, így megromlott a fagyaszott élelmiszer, és ezzel kapcsolatban számos lakossági panasz érkezett a vállalathoz, ezért az E.ON a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével az elmúlt hetek során 64 millió forint értékben osztott ki élelmiszert az érintett családoknak" - tette hozzá a PR-vezető.


Amikor nyom a hó. Kép: E.ON.
Amikor nyom a hó. Kép: E.ON.50 éve volt ilyen hólerakódás? 

Azt egyébként továbbra is fenntartja az E.ON, hogy rendkívüli időjárás volt január végén - tehát e térén nem közeledtek az álláspontok.

Az E.ON méltányossági alapon nyújtja az engedményt; álláspontjuk szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elemzése megerősítette, hogy a hálózati elemek (oszlopok, vezetékek) a műszaki szabványoknak megfelelően készültek, műszaki állapotuk megfelelő volt, a lerakódott hóteher azonban a szabványokhoz képest többszörös (3-12-szeres) túlterhelést jelentett a hálózat számára.

Az E.ON úgy véli továbbá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos jelentése szerint a 2009. január 28-ai időjárási viszonyok rendkívüli mértékű terhelést jelentettek a hálózat számára, hasonló mértékű hólerakódásra 50 évenként lehet számítani.

Mi lehet az eltérő álláspontok mögött?

Az eltérő álláspontokat valószínűleg az adja, hogy az áramkimaradások napokig tartottak, de hivatalosan csak január 28-a minősül rendkívüli időjárásnak.

Az persze más kérdés, hogy ennek az ominózus napnak a következményei sokkal tovább hatottak.A MEH: 10 millió forintos büntetés az E.ON-nak

A Magyar Energia Hivatal (MEH) döntése értelmében az E.ON-t 10 millió forint összegű bírsággal sújtotta a januári áramkimaradások kapcsán.

Az üzemzavari helyzetek kezelése és megelőzése, valamint a jogsértő állapot megszüntetése érdekében a MEH kötelezte az E.ON-t, hogy:
– 2009. december 15-ig tegyen eleget a Hivatal – tevékenységek kiszervezésével kapcsolatban előírt – kötelezésének.
– Dolgozza át a készenlétre és üzemzavar elhárításra vonatkozó szabályzatát úgy, hogy az a jelenlegi szervezeti és működési formájához illeszkedjen.
– 2009. április 30-ig kezdeményezze az Elosztó Szabályzati Bizottságnál annak vizsgálatát, hogy a villamos hálózatok tervezése során a jövőben miként vehető figyelembe a szélsőséges időjárási körülmények között előforduló pót- (pl. zúzmara, jég) és szélteher együttes hatása.

A határozat teljes szövege a MEH honlapján olvasható: www.eh.gov.hu főoldalon és a "Kiadványok, publikációk/hírek" oldalon. 
 


Korábban

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint így az E.ON Áramszolgáltató Zrt. a fogyasztóknak megtévesztő tájékoztatást adott, és nem az üzletszabályzatának megfelelően járt el az üzemzavarok elhárítása során.

Mint azt a kisalfold.hu elsőként írta meg: a Fogyasztóvédelmi Egyesületek (FEOSZ) februárban pert indított az E.ON Áramszolgáltató Zrt. ellen.

Az első tárgyalást 2009. május 6-ra ki is tűzte a Győri Városi Bíróság.

A FEOSZ álláspontja szerint az Áramszolgáltató szerződésszegést követett el, így a jogkövetkezmény 5000 Ft - 36 órás áramkimaradás után pedig 15000 Ft - kötbérfizetési kötelezettség a fogyasztóknak a kártérítési kötelezettség mellett. 

A vizes, tapadó hó ellenére sem

"A FEOSZ megkereste az OMSZ-t, hogy nyilatkozzon arról, miszerint a kérdéses időszakban az áramkimaradással érintett területeken fennállt-e a rendkívüli időjárási körülmény" - kezdte a kisalfold.hu-nak Dr. Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető igazgatója.

"Az OMSZ tanulmányában vizsgálta az adott területeken a hőmérsékleti, csapadék, szél és hó viszonyokat. Ezek alapján - a vizes, tapadó hó ellenére - nem nyilvánította rendkívülinek az adott időszak időjárási körülményeit" - közölte Dr. Baranovszky György.


Azért az időjárásról az utolsó szó a bíróságé lesz.
Azért az időjárásról az utolsó szó a bíróságé lesz. Fotó: Vas Népe.


Arra a kérdésünkre, miszerint a FEOSZ fogyasztóvédői továbbra is bíznak-e abban, hogy még a per jogerős befejezése előtt az áramszolgáltató önként eleget tesz fizetési kötelezettségének, a fogyasztóvédő szakember tömören úgy válaszolt: "igen".E.ON: az általunk ismert szakértői vélemények teljesen ellentétes állásponton vannak

A kisalfold.hu megkérdezte az E.ON-t is a szóban forgó ügyben. Kutas István, a cég PR-vezetője elmondta: "Nem tudjuk, hogy milyen vizsgálatra hivatkozik a FEOSZ, az általunk ismert szakértői vélemények a FEOSZ vádjaival teljesen ellentétes állásponton vannak.

Az E.ON csak a Magyar Energiahivatal (MEH) mérvadó vizsgálatának függvényében kíván részletesen is nyilatkozni a témáról és a nyilvánosság elé tárni a rendelkezésére álló elemzéseket."

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2009. április 01. 18:42
  „Szerintem nem is azért olyan nagy a felháborodás, mert megszakadt az áramszolgáltatás.
  Hanem azért, mert 24-36 órán át nem állt helyre!
  Ezzel kapcsolatban a felázott földekre hivatkoztak, ehhez nem tudok hozzászólni, de valami megoldást jó lenne találniuk rá. Vagy pedig fizetni az okozott kárért, mint a katonatiszt.”
 • 5. extradagadt 2009. április 01. 16:29
  „Lehetne használni földkábelt 0,4 - 10 - 20 - 120 kV-on is. A baj az vele, hogy az alapkőletételnél még csak-csak megjegyzik a helyét, de onnantól kezdve... Másik baj vele, hogy drága. És minden költséget a fogyasztó fizet (függetlenül attól, hogy lakossági- vagy ipari). Mind az anyag (a réz-acél-alumínium mellett itt fagy/tűz/sav/nyomásálló többszörös páncélzat kellhet, és nem elhanyagolható a feszültségszint növekedésével a szigetelőanyagra fordítandó pénzmennyiség sem), mind pedig a karbantartás tekintetében. Nincs útban senkinek (talán csak annyira, mint a világháborús bombák), biztonságosan van a mélyben, nem rakódik rá hó/jég, nem repülnek neki madarak (2F zárlat) nem szakad el, ha szélvihar van. De egy üzemzavar esetén sajna úgy rongálódik, hogy nem látjuk, nem láthatjuk, majd egyszer csak azt mondja, hogy bumm! Lehet mérni a hibahelyi reflexiókból távolságot, elég jó pontossággal (pl. +/- 10 m tévedés km-enként), de ha a nyomvonalrajzok elkallódnak (eddig mindig elkallódtak), akkor hol túrjanak szerencsétlenek? És így értelemszerűen a sötét órák száma (= javítás ideje) is megnövekedne, "nem kicsit..." Nehéz ügy. Az anyagiak fognak dönteni, az az érzésem.”
 • 4. F.L. 2009. április 01. 15:14
  „Nos, barátaim, teljesen mindegy, hogy az EON mit állít. Tény és való, hanyag és nemtörődöm cég. Amíg olyan alvállalkozókat bíz meg, akik semmit nem teljesítenek, addig ennél többet nem is várhatunk el tőle.”
 • 3. PaPa 2009. április 01. 14:39
  „extradagadt. igazat kell, hogy adjak de ez a megoldás sem jó miert mivan ha tényleg tél lesz mert ezek a szarok nem birják ki a telet. Nekem nincs rá lehetőségem de azért megnézném hogy Francia országban ezt hogyan oldja meg az e-on vagy Német országban.”
 • 2. extradagadt 2009. április 01. 12:00
  „PaPa!
  Ha fából akarnánk csinálni az oszlopot, akkor gyünnének ám a grínpísz meg a vévéeff sötétzöldjei, hogy "ne vágjátok ki a fákat, odaláncoljuk magunkat, félpályás útlezárás!" Őket nem kéne titánnak titulálni! A fa tartósítására szolgáló rákkeltő-allergén kátrányról, gombaölő fakezelő-vegyszerekről már ne is beszéljünk. Mert nélkülük az élettartam 5-6 év, ilyen periódussal kéne kivágni 1385240 db oszlopnak való fát (a grínpíszesek megszámolták, hány villanyoszlop van Magyarországon).
  PÁ!”
 • 1. PaPa 2009. április 01. 07:33
  „Hát igen előbb útóbb kiderül, hogy ki nem mond igazat. Azt azért nem vizsgálja senki, hogy régen mikor ennél nagyobb telek szoktak lenni a fa villanyoszlopok nem döltek ki. Mert a fa rugalmas és nem törik hanem hajlik. De ezeknek az okos szakembereknek szükségük volt a fa villanyoszulopokra. Csak egy egyszerü példa a temetőnél történt balaesetnél sem lett volna ilyen súlyos baleset mert a fa villanyoszlop nem tört volna el hanem elhajlot volna és nem olyan nehéz. De ez csak az én véleményem. Sajnos a jelenlegi fiatal titánok nem akarják elismerni a hagyományos természeti anyagok felhasználását csak a betonba gondolkodnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvár a Széchenyi tér alatt

Győr - Kétszáz éve, de lehet, hogy több mint fél évezrede nem járt olyan mélyen ember a győri… Tovább olvasom