Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Visszatértek a Marcal szerelmesei

Fürdenek, horgásznak a folyóban, pihennek a partján: a Marcalba visszatért az élet, a víz minősége kiváló. A kempingezők is betelepültek a mórichidai strandra, a polgármester szerint itt szinte teljesen begyógyult a tájseb a 2010 októberében történt vörösiszap-szennyezés óta.
"Még a szomszédos falvakból is jönnek a strandunkra fürödni, a horgászok is alig várták már, hogy feloldják a tilalmat: visszatért az élet a Marcalba" – mondta alig két évvel a vörösiszap-katasztrófa után László Attila mórichidai polgármester.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézet idén májusban a folyó mórichidai szakaszának halállományát vizsgálta: ennek során tizenöt faj összesen 331 egyede került elő.

Az állományokat a bodorka és a küsz dominálja, de komoly számban jelentek meg a nagyobb vízterekre jellemző fajok is.

Megtisztulva: A mórichidai strandon a Marcal mellett kempingező Zombori György elégedetten konstatálhatta, hogy a folyó és a környezet újra olyan, mint a vörösiszap-szennyezés előtt volt. Fotó: M. M
Megtisztulva: A mórichidai strandon a Marcal mellett kempingező Zombori György elégedetten konstatálhatta, hogy a folyó és a környezet újra olyan, mint a vörösiszap-szennyezés előtt volt. Fotó: M. M

A mórichidai polgármester szerint "a vörösiszap-szennyezés után sokan azt jósolták, egy évtizedig is eltarthat, mire a természet újra a régi lesz.

Szerencsére nem így történt: egyre több a hal a folyóban, még a part menti fák sem pusztultak ki, ami pedig károsodott, az azóta javarészt regenerálódott." A vízminőség kiváló, pH-értéke és oldott oxigéntartalma is egészen jó értéket mutat. „Örülök, hogy ilyen gyorsan begyógyult a tájseb" – hangsúlyozta László Attila.

A mórichidai strandon kempingező soproni Zombori György is ezt erősítette meg. "A vörösiszap-szennyezés előtt minden évben idejártunk barátainkkal: általában Ikervárnál letettük a kenut, s idáig eveztünk. Itt a kempingben kikötöttünk: csendes, nyugodt környezet.

Megdöbbentünk, amikor alig két éve a tévében láttuk, mi történik a folyóval. Tavaly nem is jöttünk, de ebben az évben a híreket hallva újra visszatértünk: igaz, most nem kenukkal. Másfél hete itt sátorozunk, a víz tiszta és hűsítő, hétvégente sokan fürdenek a Marcalban, s halakat is láttunk benne" – mondta szerdán a kempingező férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen az árfolyamgáton

Egyre nagyobb az igény a még év végéig kérhető árfolyamgátra: már mintegy 70 ezer devizahiteles módosított hitelszerződést, hogy öt évig rögzített, jóval kedvezőbb áron törleszthessen állami kamatátvállalással. Tovább olvasom