Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Visszaszállították a Vadmentő Nimród-szobrot a győri Bécsi kapu térre - fotók

A november végére teljesen megújuló térre pénteken szállították vissza az egyik restaurált szobrot.
A győri Bécsi kapu tér és környezetének felújítása 2016 óta folyik. Az 1,8 milliárd forintba kerülő beruházást felerészben az állam, felerészben a helyi önkormányzat fizeti. A munkálatok során mindkét ottani szobor restaurálása megtörténik. A Kisfaludy Károly-szobor novemberben érkezik megújulva a városba, míg a Vadmentő Nimródot pénteken szállították vissza. Az utóbbit a Magyar Képzőművészeti Egyetemen restaurálták. A Kossuth-díjas Somogyi József 1983-ban felavatott, az 1954-es árvíz emlékére készült alkotását daruval emelték a helyére.
Visszaszállították a Vadmentő Nimród-szobrot a győri Bécsi kapu térre. Fotók: Bertleff András

A restaurálást Karmó Zoltán szobrászművész, az intézmény szobrász tanszékének docense, Somogyi József egykori tanítványa koordinálta. Rajta kívül Káldi Richárd, Lestyán-Goda János és Pusztai Barbara vett részt a munkában. Karmó Zoltán lapunknak kifejtette: az alak számszeríjának letört két ívét és idegét újra kellett mintázniuk és bronzba önteniük. Emellett letisztították a szobor és a talapzat felületét, valamint felújították a patinaréteget.

Máthé-Tóth Péter, a városi útkezelő szervezet szóvivője a Kisalföldnek elmondta: a Bécsi kapu tér felújítása novemberben fejeződhet be. Jelenleg a térkő burkolatok készítése, a Vadmentő Nimród-szobor mögötti területen pedig új csapadékvíz-átemelő építése zajlik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés megújult környezetben Győrben

A korai fejlesztést végző munkacsoportnak és a logopédiai ambulanciának ötmillió forintból újították… Tovább olvasom