Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Vigyázz, kész, holnap startol a vizitdíj!

Napok óta egy tűt sem lehet leejteni a győri háziorvosi rendelőkben: a várakozók egy része máig még megúszhatja a vizitdíjat.
Utolsó, a vizitdíj bevezetése előtti nagy roham ma várható a háziorvosi rendelőkben, amelyeket többen csak azért kerestek fel, hogy felírassák gyógyszereiket. Csütörtökig még vizitdíj nélkül. Utóbbiról a várókban semmiféle tájékoztatót nem találtunk (vagy mi jártunk rossz helyen). Mindenesetre a néhány perces vizit is elegendő volt arra, hogy újólag megállapítsuk: gyógyszerekből is szeretünk spájzolni, spórolni, márpedig a csütörtökig megíratott receptek alapján kiváltott pirulákkal dugig tölthetjük a házi patikát.

– Felháborító, hogy ugyan ingyen kapom a gyógyszert, de dobozdíjat kell fizetnem – méltatlankodott Jobbágy Vilmosné.

– Az orvos a legolcsóbbat írta fel, ehhez köti a törvény, ugyanakkor ebből nem volt a patikában.

– Krónikus beteg?

– Nyáron szembesültem a rákkal. A vérnyomásomra gyógyszert szedek és nyugtatóra is szükségem van. Lerokkantosítottak. A dobozdíj miatt hiába van közgyógyigazolványom, ezreket fizetek. Októberben közel 30 ezer forintot hagytam ott a patikában.

– Mennyi a nyugdíja?

– Harmincötezer forint. Abban a hónapban nem fizettem rezsit. Ha ez a reform, akkor nem kérek belőle.
Kovács Ferencné krónikus ízületi bántalmai miatt íratott gyógyszert, s egyből a szociális irodára indult – segélyért.
Dr. Németh Mária háziorvos és asszisztense, Horváth Zsoltné hetek óta készülnek a holnaptól bevezetendő vizitdíjra.

– Hivatalos forrásból meglehetősen kevés az információnk – tájékoztatott dr. Németh doktornő, a szabadhegyiek egyik háziorvosa. – Sajnos a rendeleteknek több olvasata van, így szinte bizonyos vagyok abban, hogy lesz olyan eset csütörtökön, amikor – a vizitdíjat illetően – mi is tanácstalanul állunk a beteggel szemben.

Dr. Németh Mária szerint a betegek elkeseredettségét sok esetben csak tetézi a már most megnövekedett és időt rabló adminisztráció, amiből szintén csak több lehet. Hatvan-nyolcvan betegnél a számlázás, a pénzvisszaadás szintén sok időt vesz igénybe. A háziorvosok egymás között is többet tanácskoznak a témáról orvosi fórumokon, illetve a szabadidejükben. A puding próbája alapján azonban sok minden eldőlhet holnaptól. A nyugták, a számlák, a pénzvizsgálók mellett a háziorvosok aprópénzzel is készülnek, a vizitdíjról szóló tájékoztatók pedig addig várhatóan az orvosi várókban olvashatók lesznek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetne híd Sziget és Révfalu között

Másfél, kétmilliárd forintból lehetne híd a Mosoni-Dunán, amely összeköti Szigetet és Révfalut. Nem volt olyan választás, ahol ne ígérte volna meg a politika a hidat, ráadásul tíz éve készült is terv erre; most leporolták a papírokat. Győrnek, s ma már a Széchenyi-egyetemnek is elemi érdeke, hogy megépüljön – és ne újabb tíz év múlva. Tovább olvasom