Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Vevővédők újabb listája

A fogyasztóvédelmi feketelista a békéltető testületek egyetlen büntetési eszköze.

Már nemcsak azoknak a cégeknek a neveit hozzák nyilvánosságra, amelyek nem teljesítik határozataikat, hanem azokét is, amelyek nem működnek együtt velük.

A megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület tavaly 317 ügyet vizsgált, az idei első félévben pedig már 185 eljárást folytatott le. A szervezet elnöke, Horváth László úgy véli, hogy a négy éve bevezetett feketelistájuk bizonyította, a nyilvánosság visszatartó erőt jelent a cégeknek. Már nemcsak azoknak a neveit jelentetik meg internetes oldalakon, amelyek nem teljesítik a döntésük nyomán hozott határozatot, hanem azokét is, amelyek nem működnek együtt a testülettel, nem reagálnak levelükre, nem jelennek meg békítő eljárásukon. A jogszabályok lehetőséget biztosítanak erre. Ez a fajta megszégyenítés pedig sok esetben arra ösztönzi a vállalkozást, hogy egyezségre jusson a panaszossal. Viszont a vevők még nem eléggé figyelnek azokra a fekete- és fehérlistákra, amelyeken a fogyasztóbarát üzletek, szolgáltatók és az épp ellenkező módon viselkedők szerepelnek. Pedig már egybegyűjtve is megtalálhatók a www.bekeltetes.hu honlapon.

Érdemes vásárlás előtt tájékozódni, mostanában főként azoknak, aki nyaralást foglalnak le. Az ilyen szolgáltatásokra gyakoriak megyénkben a panaszok. Utazásokat ugyanis sokszor nyugdíjasklubokban népszerűsítenek a cégek és kisorsolnak egyet jutalomként. Ám amikor a nyertes egyeztetne az időpontról, kiderül, hogy például a nílusi hajókázás számára csak akkor ingyenes, ha még egy embert visz magával, aki már fizet is.

Horváth László szerint rossz cipőben jár a lábbelik jótállására vonatkozó szabályozás is. Ugyanis a kereskedők a jótállás alatti meghibásodás esetén saját szakértőjükkel vizsgáltathatják meg a cipőt. A jogszabály nem teszi kötelezővé független szakemberek kijelölését, pedig a fogyasztóvédők ezt szorgalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móri az idei barokk pár

Győr - A móri Nagy Nóra és Nagy Károly nemcsak a vezetéknevükben egyek, de hat éve a szívük is… Tovább olvasom