Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Veszélyben a partifecskék

A fecskék drámai fogyása miatt a következő hetekben többször visszatérünk a témára, hogy a Mentsünk együtt fecskét! kampányunkkal, írásainkkal felhívjuk a figyelmet a kismadarak fontosságára, mozgósítsunk az élőhelyeik gyarapítására. Mostani cikkünkben a nyolcvanas évek közepén kezdődött partifecskeprojektről beszélgettünk az egyik résztvevővel.
Harmincezerből háromezer maradt
– A partifecskék a folyók melletti függőleges, szakadó partfalakban készítették a költőhelyüket. A folyószabályozások miatt ezek idővel megszűntek, ami hatalmas állománycsökkenéssel járt. A kismadarak működő vagy bezárt kavicsbányákban találtak maguknak új helyet – mondta az előzményekről Győrig Előd, a Magyar Madártani Egyesület (MME) kisalföldi csoportjának önkéntese.
 
– A megcsappant állomány pontos felmérésére, illetve a partifecskék jobb megismerésére Szép Tibor vezetésével egy kutatócsoport alakult. A helyzetet jól érzékelteti, hogy akkoriban, mikor elkezdték a felmérést, harmincezer pár költött az egész területen, számuk mára háromezer párra csökkent.
Fotó: Szép Tibor

Tizennégy nap pihenő
A csoport tagjai az Actio Riparia projekt részeként több mint három évtizede figyelik a Felső-Tisza mellett fészkelő partifecskéket, Európa legnagyobb természetes állományát.
 
Munkájukban a világon először egy különleges eszközt, geolokátort alkalmaznak, amelynek segítségével pontosan nyomon követhetik a szakemberek a fecskék vonulási szokásait.
Így például kiderült, hogy naponta átlagosan ötszázhatvan kilométert tesznek meg, miként az is, hogy Afrikában, a Csád-tónál készülnek fel a visszaútra, amely pihenőkkel együtt tizennégy napig tart.

Jövőre folytatják
Az MME kisalföldi csoportja idén csatlakozott a projekthez, annál is inkább, mert a tiszai és az al-dunai mellett a Kisalföldön található hazánk legnagyobb számú partifecske-állománya.
 
– Mi azt kutatjuk, hogy az állományok között milyen átmozgás vagy kapcsolat van. Érdekes eredményeink lettek. A kisalföldiek mellett visszafogtunk több Komárom-Esztergom, Fejér megyében gyűrűzött madarat, sőt, egy tiszántúli partifecskét is – említette Győrig Előd. – Ez utóbbi érdekes, hiszen a tiszai állomány eléggé elszigetelt, viszont a kisalföldi és a dunai populáció között nagy átmozgások vannak. A tulajdonos engedélyével több működő kavicsbányába bejuthattunk és ötven fecskét sikerült gyűrűznünk. Jövőre folytatjuk a megfigyelést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális pálinkafőzőt fülelt le a NAV a megyében: több mint 200 liter pálinkát találtak nála

Illegális pálinkafőzőt fülelt le a NAV a megyében: több mint 200 liter pálinkát találtak nála
Eljárást indítottak a pálinkafőző ellen: az okozott vagyoni hátrány 350 ezer forint, a kiszabható… Tovább olvasom