Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Vasúton Bécsbe: Fél órával lassabban vagy dupla áron

Győr–Budapest - Új menetrendet léptetett életbe a MÁV december 14-én, és beindult a szupervonat, a railjet is. Közben jött a sztrájk, de most, hogy felfüggesztették, sincs sok örömük a győrieknek, ha Bécsbe vonattal akarnak utazni.

Olvasóink hívták fel rá a figyelmünket: a MÁV új menetrendjének életbe lépésével „messzebb lett" Győr Bécstől. Pontosabban időben távolabb. Vagy pedig dupla áron. Mert Győrből nem lehet olyan áron gyorsvonati jegyet váltani, ami megfelelne a Budapest–Bécs távolság felé-
nek. Személyvonatra (az Euregio vonatokra, amelyek Győrtől minden állomáson megállnak) van ilyen, ám az út így több mint két órába telik. Aki gyorsabban akar utazni, fizesse meg a jegyet Budapesttől. Vagy integessenek a peronon a szép szupervonatnak...

Kérdéseinkkel készségesen fogadtak bennünket a győri vasútállomáson, sejtetve, hogy olvasóink észrevételei bizony igazak, ám hivatalos nyilatkozatot nem tehettek. Választ kaptunk viszont a MÁV-Start szóvivőjétől, Balogh-Fazekas Anitától: „Győr és Bécs között jelenleg is igénybe vehető kedvezmény, amely nagyon kedvező áron teszi lehetővé az utazást Bécsbe. A Győr–Bécs–Győr menettérti jegy 14 euró. Az ÖBB (az osztrák vasúttársaság) javaslata alapján ez a kedvezmény a menetrendváltástól csak az Euregio vonatokra érvényes. A tervek szerint hamarosan a MÁV-Start új, korszerű Talent motorvonatai állnak be a Győr–Bécs forgalomba, kiváltva ezzel az elavult osztrák kocsikat és kényelmesebb utazást biztosítva az utasoknak. A railjetre Bécsbe adandó kedvezményről társaságunk egyeztetést kezdett az ÖBB-vel. München és Győr útvonalra nincs külön kedvezmény, mert a nagy távolság nem teszi ezt indokolttá. Budapest–München között (egy útra) már 29 eurótól válthatnak menetjegyet az utasok. Ez a jegytípus a győri utasok által is igénybe vehető."

Győrből nem lehet olyan áron gyorsvonati jegyet váltani, ami megfelelne a Budapest–Bécs távolság felének.
Győrből nem lehet olyan áron gyorsvonati jegyet váltani, ami megfelelne a Budapest–Bécs távolság felének.


Annyit még hozzáteszünk, amiről már írtunk (Kisalföld, december 12.), hogy a MÁV hivatalos tájékoztatása szerint a railjet is – amely Magyarországon Kelenföldön, Győrben és Hegyeshalomban áll meg – belföldi utazásra igénybe vehető. A vonatra bármilyen belföldi menetjegy érvényes, minden üzletpolitikai kedvezmény felhasználható. Belföldi utasoknak helybiztosítás nélküli IC-pótjegyet kell váltaniuk, melynek ára 390 forint. De ugyebár belföld Hegyeshalomnál véget ér... Ugyancsak e tájékoztatás szerint a railjet úgynevezett economy osztályán (ez a legolcsóbb) Bécsbe 13 euróért utazhatunk, a menettérti kirándulójegy ára 29 euró, ez tartalmazza a bécsi közösségi közlekedés használatát is.

Bár a győri vasútállomáson „hivatalosan" visszautasították kérdéseinket, magánszemélyként érdeklődve a nemzetközi pénztárban készséges felvilágosítást kaptunk. Bécsbe a retúrszolgáltatást javasolták elsősorban. Ha 4 nap alatt megtörténik a hazautazás is, akkor az Euregio személyvonat kedvezményes ára oda-vissza 3700 Ft. Ha ugyanezt gyorsvonattal szeretnénk megtenni, akkor 7800 Ft-ot (29 eurót) kell fizetnünk.

Tehát ha gyorsvonattal szeretnénk Bécsbe eljutni, ugyanannyiért tehetjük meg, mint ha Budapesten szálltunk volna fel.
Ha valaki inkább a buszt választaná, az a Kisalföld Volán járataival utazva 3900 Ft-ért juthat el az osztrák fővárosba, oda-vissza útra a menetjegy 5900 Ft-ba kerül.

A vasútról szólva még: csalóka az internetes tájékoztatás. A Győr–Wien vonalat beütve a keresőbe kiadja ugyan a vonatok indulási, érkezési idejét, azt azonban, hogy mennyibe kerül a szolgáltatás, már nem. A tavalyi menetrendben még az árakat is feltüntették. Árral egybekötött szolgáltatást csak akkor találhatunk, ha a Budapest–Wien vonalat írjuk be a keresőbe, Győr érintésével. De ez az ár a Budapest–Bécs közti távra szól.

Olvasóinkkal együtt mi sem értjük, mi ez a hátrányos megkülönböztetés a győriek (megyénkbeliek) kárára, miközben a MÁV fogyó utasszámról beszél, amelyet a szolgáltatások minőségének javításával igyekszik(?) ellensúlyozni.

Olvasóink írták

 • 7. Edem85 2009. január 05. 20:38
  „Amúgy meg az Eurégios jegy azért lett kitalálva hogy azokat ez euregio vonatokon használják!!!
  Osztrák kocsikal csak annyi a probléma hogy le kéne mosni, de előnye hogy tény hogy öregek de a kézmosoviz melegitő van benne, meg az üléseket tudod állitani!!!”
 • 6. Pistike 2009. január 04. 13:57
  „Idézet a cikkből: "A tervek szerint hamarosan a MÁV-Start új, korszerű Talent motorvonatai állnak be a Győr-Bécs forgalomba, kiváltva ezzel az elavult osztrák kocsikat és kényelmesebb utazást biztosítva az utasoknak."

  Felhívom a cik írójának a figyelmét, hogy előbb próbálja ki a "MÁV-Start új, korszerű Talent motorvonatait" azután az "elavult osztrák kocsikat" és csak azután írjon véleményt arról, hogy melyik a kényelmesebb!!!”
 • 5. lolita 2009. január 04. 08:47
  „Az osztrak regi vonat meg mindig kenyelmesebb mint az uj magyar,na meg hidegben fütve is vannak de a magyar vonaton többször dideregni kelett!”
 • 4. gldn 2009. január 03. 15:28
  „Nagyon jó szenzációhajhász cikk, olyan "Blikkes"...
  Még jó, hogy Freehill 1. hozzászólásával pontosította a félinformációkat!
  A kedves újságíró alaposabban körüljárhatta volna a témát, mielőtt nagy fennhangon állítja, hogy félórával lassabban, vagy dupla áron... EZ NEM IGAZ!!!
  Aki nem naprakész a témában, azt nagyon frankón félrevezeti...Arra viszont tök jó!
  Gyakorlatilag percre pontosan ugyanannyi a menetidő az EC vonatokkal, ill, az EuroRegioval...Annyi a különbség, hogy előbbi a Westbahnhofra megy, utóbbi a Südbahnhofra...Mellesleg az oda-vissza útra a 3700 forintos jegy az EuroRegioval, napi 11-szeri gyakorisággal, reggel 4.45 és 21.45 között szerintem több mint szuper!”
 • 3. morfi 2009. január 03. 13:37
  „Igazad van Freehill, igen nagyra van a vasut ezekkel a hiper-szuper talentel és a flirttel.Aki akar 1-kis hátfájást az utazzon 20-30 percnél többet,garantállom hogy az eredmény nem marad el.”
 • 2. Freehill 2009. január 02. 20:13
  „Amúgy az "elavult" osztrák vonatok ilyen távolságon is kényelmesek, télen is jó melegek szoktak lenni. Az új, korszerű Talent motorvonatok elővárosi közlekedésre lettek kitalálva, ilyen hosszú úton viszont nem vagyok benne biztos, hogy ez lesz a legjobb megoldás. Én kétszer utaztam Győr és Budapest között hasonló motorvonattal (Flirttel), és az első fél óra élvezet volt, az utolsónál viszont már fájt a derekam és csonttá voltam fagyva.”
 • 1. Freehill 2009. január 02. 19:56
  „A szóvívő ügyesen kikerüli a lényeget: beszél a személyvonatokról, és másik végletként a raijetről, de amire a kérdés vonatkozott, a Győr és Bécs közötti gyorsvonatokról nem.

  Különben én szeretem az Euregiót, mert a Südbahnhofra villámgyorsan beér, míg a gyorsvonatok megkerülik fél Bécset, mire elérik a Westbahnhofot. Nem igaz, hogy az út több, mint 2 óra: az elvira.hu valószínűleg azért ír 2 óra 6 percet, mert a Westet veszi alapértelmezés szerint célállomásnak, és gondolom, a bécsi helyi közlekedést (Süd-West) is hozzáadja (bár nem tudom, miért veszi ilyen soknak). Különben az Euregio vonatok jellemzően páratlan óra 45-kor indulnak, és a következő páratlan óra 16-kor érkeznek, tehát valójában a menetidejük másfél óra, szinte percre pontosan annyi, mint a gyorsvonatoké - és a railjeté(!!!) - is. Egyszóval inkább csak a járatsűrűség (1 helyett 2 óra) miatt érte veszteség a győrieket, az eljutási idő miatt kevésbé.

  Az indoklás különben ebben a mondatban keresendő: "Az ÖBB (az osztrák vasúttársaság) javaslata alapján ez a kedvezmény a menetrendváltástól csak az Euregio vonatokra érvényes". Tehát a kedves "sógorok" már megint irigyek voltak ránk.

  Még annyi pontosítás, hogy a Kisalföld Volán egyáltalán nem közlekedtet autóbuszjáratokat Győr és Bécs között. A cikkíró valószínűleg a Volánbusz járataira gondolt (a kettő nem ugyanaz, utóbbi "a pesti Volán"). A 26 év alattiak 50% kezdvezményt kapnak, így ők busszal még az Euregiónál is olcsóbban fordulhatnak meg. Viszont sajnos a menetrendet - kb. az Euregio vonatok indításával egyidőben - alaposan elrontották, legalábbis a győriek számára: az első járat 13.40-kor indul Bécsbe, és 15.40-kor érkezik (reggel is van járat Budapestről, de az már nem tér be Győrbe), tehát 1 napos utazásra az autóbusz nem igazán használható.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeges utak: törtek a kezek és a lábak

Győr - A lefagyott járdákon, lépcsőkön számos baleset történt csütörtökön Győrben és környékén. A… Tovább olvasom