Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Vasárnapi túrák: két keréken hódítjuk meg a Szigetközt!

Április 26-án kerékpáros kirándulással folytatódnak a Vasárnapi túrák: barangolásunk helyszíne ezúttal a Szigetköz lesz.

Vasárnap a találkozó 8 órakor lesz a Dunakapu téren. A túra az Alsó-Szigetközbe vezet – főleg töltésen. A kirándulás távja: 40-45 km, a kitérők számától függően.

Az út nagy része a töltésen vezet: az elején van egy kevés, nehezebben járható kavicsos szakasz, ezért versenykerékpárral való teljesítése nem ajánlott.


Majdnem mint a Route 66-en.
Majdnem mint a Route 66-en.

A túra tervezett útvonala: Győr-Szent Vid-Vének-Szőgye-Nagybajcs-Vámosszabadi-Nagybácsa-Győr. A túra folyamán több megállót tervezek. Várható visszaérkezés Győrbe 15-16 óra között, de ezt az időjárás és a "tekerő" kedvünk is módosíthatja.

Vének és Nagybajcs

Nézzünk pár érdekességet az úti célok közül. Vének parányi falu a Szigetközben a Nagy-Duna és Mosoni-Duna találkozásánál. Jelenleg mindössze 150-200 fő él a helységben.

Őseiknek régebben nagy problémát okozott a Duna gyakori áradása. De nemcsak a víz az egyetlen kincse ennek a pici községnek, hanem a helység határában található páratlan látványt nyújtó erdős terület is.


Szerelmes kerékpárok.
Szerelmes kerékpárok.


Nagybajcs, a Nagy-Duna partján fekvő község magja a kora középkorban egy kis halásztelep volt. Első említése Boych néven 1252-ből származik. A halászatot – és az aranyászást – később állattenyésztés váltotta fel, most pedig Győr bolygótelepüléseként egyre többen keresik kenyerüket az iparban.

A falu római katolikus temploma 1869-ben épült, benne egy művészi kivitelű, nagy értékű, 16. századi Pieta-szoborral. Az egyházi kincsek budapesti gyűjteményes kiállításának ez volt az egyik kiemelkedő darabja.

Egy halászfalu nyomdokain

A történeti Bácsa feltehetően, vízpartra települt halászfalu volt, melyet földsánc vehetett körbe. E sáncon túl állt a templom, és ettől nyugatra a temető. A lakosok egy része nemesi kiváltságokkal bírt, és feltehetően evangélikus volt, ez magyarázhatja, hogy a XVIII. század végén két temető is látható a térképen.

A 17. században a báró Cseszneky és Oross családok voltak a fő birtokosok. 1966-ig önálló szigetközi falu volt, amely feltehetően még a középkorban települt. A rá vonatkozó történeti írásos adatok azonban csak a XVII. századtól említik.

Régészeti szórványemlékek viszont az avar korig visszamenőleg előfordulnak ezen a területen.

Kellemes túrázást kívánunk minden kirándulónknak!


Felmerülő probléma, kérdés esetén

Észrevételeket a beli.laszlo@freemail.hu címre lehet továbbítani, illetve a túrák előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. április 19. 06:48
    „No biztos, hogy nem ezek a drót-szamarasok reklamáltak a vasúton, hogy nem fér fel a bringájuk.”
  • 1. enzof 2009. április 18. 13:18
    „Sűrűben kellene megrendezni,
    a mozgás nagyon fontos!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövekkel dobálták a buszt a gyerekek

A 23-as busznak betört a hátsó ablaka a dobálás miatt. Győrben valaki poénból egy Kispolskit döntött… Tovább olvasom