Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Változnak a parkolóövezetek, a díjak is

A parkolási rend változását hozza Győrben az április. A változásokról a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) szóvivője, Nagy Csaba tájékoztatta a Kisalföldet.

A módosított önkormányzati rendelet értelmében hétfőtől változnak a parkolási díjak Győrben. A sokáig egy helyen parkolók többek között azzal számolhatnak: minden fél óra elteltével magasabb lesz az összeg, amit fizetniük kell.

– A város közlekedési és kereskedelmi beruházásai szükségessé tették a parkolási rendszer felülvizsgálatát, amit a Nyugat-Magyarországi Egyetem közlekedésépítési és településmérnöki tanszékének szakemberei végeztek el. A város vezetése a tapasztalatok alapján módosította a rendeletet – mondta elöljáróban Nagy Csaba.

A szóvivő elmondta, a parkolási rendszer fejlesztésének az a célja, hogy a frekventált helyeken az átlagos várakozási idő rövid legyen.

– A változással a rendeletalkotók azt kívánják elérni, hogy a járművek hosszabb ideig a külső, úgynevezett kettes, de elsősorban a hármas övezetben vagy a Jókai utcai parkolóházban parkoljanak. Ennek megvalósítása érdekében a centrális és az egyes övezetben progresszív, félóránként emelkedő parkolási díj lesz – magyarázta Nagy Csaba.

A centrális övezetben – a szűk belvárosban – az első fél óra parkolás változatlanul 140 forintba, a második fél óra 150, a harmadik 160, a negyedik 170, az ötödik fél óra 180 forintba kerül, innét kezdve az összeg nem nő tovább. Az I-es övezetben a centrálishoz hasonlóan emelkedik a díj, a különbség annyi, hogy itt az alapdíj változatlanul 90 forint és ez emelkedik félóránként 10 forinttal. A II-es és a III-as övezetben nem változnak az árak, az előbbiben óránként továbbra is 100, az utóbbiban 80 forintért lehet egy órát parkolni.

Ingyenes parkolók

Nagy Csaba hozzátette, hogy a Petőfi híd hídfőjénél található, jelenleg is használt ingyenes parkoló területe növekedni fog, és új ingyenes parkoló nyílik a 14-es híd révfalui hídfőjénél. Az új bevásárlóközponthoz közeli utcákban eddig olcsóbb volt a parkolás, mint a sorompók másik felén. Ezeket a területeket a III-as övezetből átsorolták II-es övezetbe, így drágább lesz az utcán állni, viszont az ott lakók nagyobb biztonsággal találnak majd parkolóhelyet a lakóhelyük közelében.

A bérletesek is jól járnak

– A belvárosban lakók a kedvezményes lakossági parkolási bérletekkel bővebben és méltányosabban elosztott parkolási területen helyezhetik el autóikat. A félreértések elkerülése érdekében minden lakossági bérlettel rendelkező ügyfelünknek postán megküldtük az új bérletet, melynek hátulján egyértelműen olvashatóak az érvényességre vonatkozó szabályok – tudtuk meg Nagy Csabától.

A parkolóellenőrök az új rendelet szerint dolgoznak, így az előző, le nem cserélt bérlet érvénytelennek számít.

A parkolás új rendszerével kapcsolatban felmerülő minden további kérdésben a Komszol munkatársai a belvárosi és a Kálvária utcai ügyfélszolgálati irodákban és a hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 10-ig hívható – nem automata – 96/516-606-os, 96/516-613-as és a 96/516-614-es telefonszámokon állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence új reményt kapott

Május elejére halasztották azt az őssejtbeültetést, amelyet a négy évvel ezelőtt gerincén súlyosan megsérült Molnár Benedeken nemrég végeztek volna el egy pekingi klinikán. A pekingi műtétet elhalasztották ugyan, de a vizsgák és a szigorlatok nem maradtak el - Molnár Benedek a szombathelyi Berzsenyi-főiskola másodéves történelem–német szakos, levelező hallgatója. Tovább olvasom