Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Változásokat hoz az új év

Győr-Moson-Sopron - Januártól ismét egy sor jogszabály változik, amit hétköznapjaink során a bőrünkön érezni fogunk. Például: drágul a képeslapküldés, megszűnik az autópálya-matrica és módosul a felvételi rendszer is a felsőoktatásban.

Jó hírrel kezdünk, hogy a rosszhoz is kedvet csináljunk: nem drágul a távolsági busz- és a vonatközlekedés. Ennyi volt a jó hír, mert ez már nem igaz az egyes helyi buszjáratokra. A gáz ára köbméterenként öt forinttal emelkedik: jelenleg bruttó 97 forintba kerül köbméterenként, míg az új rendszerben már 102 forint 50 fillért fizetünk érte.

Ami az áramot illeti, a szaktárca szerint 2008 az átmenet éve lesz, a lakosság és a nagyon kis fogyasztók számára 10 százalék alatti, de kilenc százalék fölötti áremeléssel. A közintézmények 15–20 százalék közötti áremelkedésre számíthatnak januártól, míg a vállalkozások számára döntően 15–30 százalékkal lesz magasabb az áram ára, mint 2007-ben.

A lakosság számára megmarad a tömbtarifa, így az áremelés egységes lesz, viszont az intézmények és vállalkozások esetében nagy lehet az áremelkedés mértékében az eltérés. Például egy most lejáró, három évvel korábban alacsony áron megkötött szerződés esetében, döntően az energia árának emelkedése miatt, drasztikusan magasabb lehet az új szerződéses ár.

És visszatérve a kisebb pénzű lakossághoz: drágulnak az alapvető postai szolgáltatások is. Ez főként azt jelenti, hogy a szabványlevél és a képeslap feladási díja 30 grammos súlyhatárig 62 forintról 70 forintra emelkedik. De növekszik januártól a többletszolgáltatást jelentő elsőbbségi levelek díja is: a legalacsonyabb súlykategóriában 5 forinttal, azaz 100 forintra drágulnak.

Felvételi: kétszáz-kétszáz, plusz nyolcvan

Az egyik legtöbbet emlegetett változás a felvételi pontrendszert érinti. Januártól az eddigi, sokat támadott 120+20 pontos helyett a 400+80 pontos rendszert vezetik be. A diákokat középiskolai teljesítményük és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján rangsorolják. Összesen kétszáz pontot lehet gyűjteni a legjobban sikerült két érettségi tárgy százalékos eredményeiből, és szintén kétszáz pontot az összes érettségi tárgy középiskolai érdemjegyeiből, valamint a matúrán szerzett osztályzatokból. Legfeljebb nyolcvan pluszpontot vesznek figyelembe. Az emelt szintű érettségiért negyven, középfokú nyelvvizsgáért harmincöt, felsőfokúért ötven pluszpont jár. Hiába van azonban valakinek több nyelvvizsgája, ezért legfeljebb ötven pontot kaphat.

Megszűnik a matrica, rendőrök a sztrádán

Szintén a január hozadéka, hogy az autópályákon és más fizetős utakon megszűnik a szélvédőre ragasztandó matrica. A közlekedők az úthasználati jogosultság igazolására csak bizonylatot vagy SMS-, internetes rendelésnél nyugtázó üzenetet kapnak, amit az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig meg kell őrizni. Tudni kell, hogy az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni: az  Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, a kijelölt árusítóhelyeken, a szerződött viszonteladóknál, a benzinkutaknál. Lehetőség van a vásárlásra SMS-ben, interneten és telefonon is. A  megtakarított nyomdai és terjesztési költségeket – amelyek 2007-ben csaknem 250 millió forintot jelentettek – a közutak fejlesztésére fordítják.

S ha már az autópályánál tartunk, a rendőrség ígéri: gondoskodik róla, hogy jobb közbiztonságot kapjunk a pénzünkért. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány tegnap elmondta: jó döntésnek tartja, hogy az autópályák bűnügyi felügyelete visszakerül januártól a rendőrség hatáskörébe. Mint fogalmazott: ők annak idején egy „tiszta" autópályát adtak át az autópálya-rendőrségnek, ahol azóta  ismét elszaporodtak a trükkös lopások és egyéb bűncselekmények. Ezek üldözését a főkapitányság kiemelten fogja kezelni jövőre.
De nemcsak az erőszakos bűnözőknek és tolvajoknak, hanem a szabályszegőknek is a tyúkszemére kíván lépni az állam: szigorodik ugyanis a közúti közlekedési előéleti pontrendszer. Közlekedési bűncselekményért a jövőben 9 pontot kapnak a normaszegő járművezetők, a mintegy 30-féle szabálysértésért pedig 1–5 pont közötti büntetés jár.

Számlát kell adniuk az őstermelőknek

A sztráda után ismét visszatérünk a lakókörnyezetünkhöz, mégpedig egyenesen a piacra, mivel elképzelhető, hogy januártól nyugtát kell kapnunk egy kiló paradicsom után. A heves vitát kiváltó kérdés ott kezdődik, hogy a jogszabály értelmében adóköteles tevékenység csak adószámmal végezhető, vagyis minden őstermelő köteles lesz adószámot igényelni, akkor is, ha piacon vagy csak háznál ad el árukat. És megszűnik a mentesség is, amely szerint a termelők 500 ezer forintig nem kötelesek számlát vagy nyugtát kibocsátani, és így adószám nélkül is tevékenykedhetnek. Az, hogy 2008-tól számlát vagy nyugtát kötelesek adni minden értékesítés után, szorosan összefügg az adószám meglétével, hiszen utóbbi nélkül számlatömböt sem lehet beszerezni.

Másfél százalékkal nő a reálnyugdíj

És végül ismét a saját pénztárcánk a téma, helyesebben a nyugdíjasoké. A kormányszóvivői iroda tegnap kiadott közleménye szerint országosan 2,8 millió nyugdíjas kap átlagosan 3600 Ft emelést, ezen belül az öregségi nyugdíjak átlagosan 3900 Ft-tal, a rokkantsági nyugdíjak 2900 Ft-tal, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak 2600 Ft-tal emelkednek. Az év eleji nyugdíjemelés és a nyugdíjkorrekciós program következő lépésének együttes hatására  átlagosan 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez azt jelenti, hogy vásárlóértékük mintegy 1,5 százalékkal nő – tudatta a kormányszóvivői iroda.

Olvasóink írták

 • 5. Cseter János 2007. december 30. 10:02
  „Kedves Olvasóim! Minden állam vet ki adót az értékeket termelő polgáraira a közfeladatok ellátása miatt! Persze vannak olyan rendszerek ahol, vezetők becsapják az állampolgárokat, hazudnak éjjel, nappal és este a munkájuk látsztának fenntartásáért! Arról pedig gondoskodnak, hogy a polgárok, még csak véletrlenűl sem tudhatják meg, hogy hova folyik el az az adó amelyet a gátlástalanság miatt pluszként vetnek ki és zsebelnek el.
  Az számla kérés, és adása az pedig az üzlet kelléke! Ezt minden normális ember tudja! Sőt van aki ezzel visszaél! Küld olyanesetben is számlát amiért nem szolgátat,értéket sem ád, nem dolgozik meg érte, csupán a hasonszőrüjeivel törvényerejü rendeletet alkottat, amely erre feljogosítja! Tovább menve a hatóságokat csicskásként használja fel a behajtására!”
 • 4. nane 2007. december 29. 17:58
  „Örülnék ha adna számlát a fodrász, a villanyórát feketén előbb bekötő, a magánrendelésen az orvos, a politikus és mindenki akinek kell!”
 • 3. Cseter János 2007. december 29. 14:46
  „Hogy, hogy változást? Szerintem folytatódik a népnyúzás!
  Ez a kormány talán ért máshoz is? Lenyúlni minden olyan termelőt akiket még nem hajtottak jóformán olyan rabigába, mint a nagytőkéseknek kiszolgáltatótt minimál- és éh-béreseik vannak! Az autópája "rézsvényesek" pedig élvezik a közpénzen kiképzett rendőreink szolgáltatásait, azaz a pénzbezsebeléseiket! Vajon megint lehet a discokba is rendőröket bérelni? Azok alkalmazása most is olcsóbb mint saját rendészeket alklamazni nem? Az, hogy a nyugdíjrendszer svájci indekszálás, degreszálása miféle hatással van a nyugdijak értékére, azt pedig minden normális ember tudja, hogy csaknem a fele a 17-18 évvel ezelőtti adott nyugdíj mint a mai nyugdij összege, mivel alig- alig emelgetik a bérkiáramlás után a szakmaként! Az átlag nyugdijakkal büvészkednek terelik el a figyelmet a valóságról!”
 • 2. wendriner 2007. december 29. 11:37
  „Bocs, számlát”
 • 1. wendriner 2007. december 29. 11:34
  „A kofák szálát adnak, a képviselő urak csak benyúlnak a pénztárablakon a költségtérítésért? Hurrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális Ellenőrzési Központ Győrben

2008. január 1-től átalakított szervezeti struktúrában látja el a Vám- és Pénzügyőrség egyes… Tovább olvasom