Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Valóra vált a gyerekek álma a győri vasútállomáson - fotók, videó

Beleülhettek a mozdonyvezető székébe, és elképzelhették, milyen lehet vezérelni az új FLIRT-öt, a több mint 70 méter hosszú, 120 tonnás vonatot.
Csütörtökön rendhagyó közlekedésismereti órának is beillő ingyenes programmal várta a MÁV-START a győri iskolásokat.
 
Flirt vonat Győrben. Fotók, videó: Cseh Róbert
 


Korábban:

Csütörtökön rendhagyó közlekedésismereti órának is beillő ingyenes programmal várja a MÁV-START a győri iskolásokat. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon idén nyáron forgalomba állított, kék-fehér festésű FLIRT-öt - egy átlagos utazásnál alaposabban - ismerhetik meg az érdeklődők. A hazai síneken futó modern motorvonat mellett 9-17 óra között egy interaktív járműtörténeti fotókiállítás is várja az odaérkezőket.

Tanítási napokon 700-800 iskolás érkezik Győrbe FLIRT vonattal, ezért döntött úgy a vasúttársaság, hogy lehetőséget ad az érdeklődőknek a modern motorvonatflotta legújabb tagjának alaposabb megismerésére. Több mint nyolcvan győri és környékbeli iskolának küldtek felhívó levelet arról, hogy egy nyílt nap keretében mozdonyvezető kalauzolja a gyerekeket október 20-án 9-13 óra között a győri vasútállomás első vágányán álló FLIRT-ön. Ez alkalommal nemcsak az utasteret vehetik szemügyre az iskolások, hanem töviről hegyire átfésülhetik a járművet, így egyebek között az utasforgalom elől elzárt mozdonyvezetői fülkét is megtekinthetik. A mozdonyvezető székébe ülve pedig akár azt is elképzelhetik, hogy milyen lehet vezérelni a több mint 70 méter hosszú, 120 tonnás járművet.
Fotó: MÁV
Fotó: MÁV

A vasútállomáson várakozó FLIRT mellett a váróteremben egy vasúttörténeti fotókiállítás is helyet kap. Az interaktív fotótárlaton a magyar vasút elmúlt 170 évének emblematikus vonatait tekinthetik meg a látogatók, mindeközben ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat. Így többek között reflexeiket tesztelve mérhetik fel mozdonyvezetői képességeiket.

A győri utasok körében nem ismeretlen a svájci STADLER gyár FLIRT vonattípusa, mivel a 2007-2010 között forgalomba állított 60 darab, piros festésű FLIRT számos tagja 2008 januárja óta rója a kilométereket a Budapest-Győr-Hegyeshalom viszonylaton. Ez a járműtípus gyorsan népszerűvé vált: 2007 és 2008 adatait összevetve, a győri állomás estében már 2008-ban 11%-os növekedést, 128 ezerrel több utast számláltak. A Budapest-Győr-Hegyeshalom, 1-es számú vonalon tavaly havonta átlagosan 570 ezren FLIRT-tel ingáztak, ebből több mint 63 ezren érkeztek Győrbe vagy indultak onnét a modern motorvonatra felszállva.
Fotó: MÁV
Fotó: MÁV

Örvendetes, hogy Magyarországon üzemel a világ legnagyobb, egységes FLIRT-flottája: év végétől már összesen 133 első generációs FLIRT vonat szállít utasokat, ebből 123 a MÁV-START, míg 10 darab a GYSEV állományában.

A MÁV-START az újabb megrendelésű, kék-fehér színű flottájából hat darab FLIRT-öt a kiemelkedően forgalmas Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon állított forgalomba a már meglévő piros színűek mellett. A hat darab elővárosi villamos motorvonat szállításáról tavaly júliusban írt alá szerződést a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművek beszerzését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból - 85 százalékban EU-s támogatásból - fedezi a vasúttársaság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győri nő bordélyházában razziáztak, öten szexeltek ott pénzért - fotók

Egy győri nő bordélyházában razziáztak, öten szexeltek ott pénzért - fotók
A rendőrök átkutatták a komáromi ingatlant, a szexuális segédeszközök mellett drogot is találtak. 45… Tovább olvasom