Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Vádlottakkal telt meg a terem

Győr - Rekordlétszámú perbe kezdett tegnap az ítélőtábla Győrben, az autólopással és orgazdasággal vádolt fővárosi fiatalok első fokon negyvennyolcadmagukkal álltak bíróság elé. Huszonnégy ügyvéd ült a díszteremben. Jogerős ítélet a napokban várható.
Az ég óvjon attól olvasót és újságírót egyaránt, hogy belekezdjünk a nem kevesebb mint 500 oldalas, elsőfokú ítélet részletes ismertetésébe, hogy pontosan melyik autó mikor hova került a 147 feltárt esetből, ki, mikor, kit hívott fel s ki milyen indítványt tett az ügyvédjével. Elég legyen annyi, hogy a szövevényes ügy perbe vont tagjait addig nem titulálhatjuk „bandának", még kevésbé „szervezetnek", amíg ezt a Győri Ítélőtábla meg nem állapítja, így még csak azt sem mondhatjuk, hogy kapcsolatban álltak egymással a fővárosi fiatalok.

A vád szerint a kocsik útja egyszerű és kézenfekvő volt, a tolvajtól az orgazdához jutott, aki továbbadta, az orgazda nemegyszer szétszerelte és alkatrészként értékesítette az autókat.
A főügyészség szerint az érintettek 2003 szeptemberétől 2004 májusáig követték el bűntetteiket, középkategóriájú autók lopásával, illetve jogtalan birtoklásával és eladásával vádolják őket. Nem kevesebb mint 147 esetről van szó, valamennyi a fővárosban és környékén történt. Az ügy végül azért került Vas megyébe – és onnan a győri táblára, mert a vád szerint a lopott kocsik szétszerelését végző egyik fiatalember szombathelyi és itt bukott ki az ügy. Ekkorra már feljelentések egész sora érkezett kétmilliós, négymilliós vagy ötmilliós kocsik eltűnése miatt, a vallomásokkal a rendőrség később összevetette a látókörébe került gyanúsítottak lehallgatott telefonhívásait, mobillistáit és a listák alapján betájolható akkori tartózkodási helyét. Végül N. Zoltán került a gondosan megrajzolt kapcsolati rendszer középpontjába, e szerint az ő kezén ment át a legtöbb ügy. Lopással és orgazdasággal egyaránt vádolják, akárcsak néhány társát, ugyanakkor azt nem lehetett megállapítani, hogy a fiatalok között alá- és fölérendeltségi viszony állt volna fenn.

A vád szerint a kocsik útja egyszerű és kézenfekvő volt, a tolvajtól az orgazdához jutott, aki továbbadta, az orgazda nemegyszer szétszerelte és alkatrészként értékesítette az autókat. Annyi biztos: ha megtudjuk, hogy valóban profi bűnszervezetről van szó, még akkor is csak egy szeletével állunk szemben, mivel a feltárt autók nagy részénél ennyit szögez le az ügyészség: „ismeretlen tettes által ellopott".

Huszonöt percet vett igénybe, amíg minden ügyvéd elmondta előzetes indítványát és védence(i) nevét. Fotó: Bertleff András

Szeletnek azonban semmiképpen sem kicsi ez a lélekszám: 48 vádlott állt eredetileg perben, akik közül néhánnyal szemben már Szombathelyen jogerős lett az ítélet, s végül 34-en jelentek meg tegnap a vádlottak padján. A számokról még annyit: összesen 24 ügyvéd foglalt helyet a megye legnagyobb tárgyalótermében, így végül a díszhelyiség két széksorra oszlott: vádlottakra és védőkre. A bíróság időt kívánt spórolni azzal, hogy még a tárgyalás előtt regisztrációt tartott a 34-szeres személy- és adategyeztetés kiváltásaként, de így is 25 percet vett igénybe, amíg minden ügyvéd elmondta előzetes indítványát, védence(i ) nevét és ha addigra nem felejtette el: a sajátját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GYSEV nem sztrájkol

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) vonalain nem lesz figyelmeztető sztrájk szerdán… Tovább olvasom