Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Útlevélben bíznak a magyarok

Győr - Az elmúlt egy hónapban nagyjából ugyanannyian kértek a 14 évesnél fiatalabb gyerekeiknek személyi igazolványt, mint útlevelet.

A különbség, hogy míg az előbbi ingyenesen igényelhető június 28. óta, az utóbbiért 2500 forintot kell fizetni. A magyar ember most is biztosra megy.

Június 28. óta az általunk példának vett győri okmányirodában 260 személyit csináltattak tizennégy éven aluli kisgyerekeknek – ez nem kiugróan magas szám.
Az okmányirodák a legrosszabbra is felkészültek, mondván, júliusban elég lesz bírni a bébiszemélyiigazolvány-kérelmezők rohamát. A háttér talán ismert: június 28. óta a 14 év alatti gyermekek számára is lehet személyi igazolványt igényelni – akár már a szülőszobában is (innen ered a bébiszemélyi megnevezés is). Több előnye van a gyerekszemélyinek, például az, hogy az iskolai beiratkozáskor nem kell majd a születési anyakönyvi kivonat, elég lesz a személyi is. A legnagyobb érdeme mégis az, hogy ha schengeni országba akar utazni a család, a 14 éven aluliakat ezzel az okmánnyal is átengedik a határon.

A kis Tóth Armand Aurélról élete első személyi igazolványához készítenek fotót. Fotó: H. Baranyai Edina
A kis Tóth Armand Aurélról élete első személyi igazolványához készítenek fotót. Fotó: H. Baranyai Edina

Minden adott volt tehát ahhoz, hogy valóban tömeges rohamra készüljenek a szakemberek, de meglepetés érte őket – s a legfrissebb statisztikai kimutatás ismeretében minket is. Merthogy kiderült, hogy június 28. óta az általunk példának vett győri okmányirodában 260 személyit csináltattak tizennégy éven aluli kisgyerekeknek – ez nem kiugróan magas szám –, s majdnem ugyanennyi útlevelet is kértek, szám szerint 250-et. Ez utóbbiért 2500 forintot kell fizetni gyerekeknek (felnőtteknek az új kvóta szerint öt évre 7500, tíz évre 14 ezer forintot). Az okmányirodákban nemegyszer azt a választ kapják a kérvényezőktől, hogy ˝jó-jó, hallottunk az ingyenes személyiről, de az a tuti, ami fix, maradunk inkább az útlevélnél˝. Ez az egyik oka annak, hogy nincs most roham.

De van még további magyarázat is: egyrészt május-júniusban, amikor már tudni lehetett arról, hogy az útlevelek árát jelentősen megemelik – a tízéves okmányét például 40 százalékkal –, nagyon sokan igényeltek útlevelet gyereknek, felnőttnek egyaránt. Másrészt Győr-Moson-Sopron megyében eleve sokan rendelkeztek és rendelkeznek úti okmánnyal, így amíg azok határideje nem jár le, nyilván nincs szükség személyire.

Végül még egy adat: az okmányokat, mint írtuk is, elvileg már közvetlenül a gyerek megszületése után igényelhetik a kismamák. A győri okmányiroda mindössze egyetlen ilyen igénylésről tud.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magányos tüntetés az `ApehÁVH´ ellen Győrben

Győr - Nem mindennapi tüntetés zajlott szerda délután három órától a Liszt Ferenc utcában: a levéli… Tovább olvasom