Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Utcát neveztek el a német városról Pannonhalmán - fotók

Ritka, hogy testvérvárosról utcát nevezzenek el, most mégis ez történt. A hétvégén avatták az Engen utcát Pannonhalmán. A svájci határhoz közeli német kisvárosban évekkel ezelőtt megnyitották a Pannonhalma utcát.
"Ékszerdoboz" a Bodeni-tó közelében

A két város közötti kapcsolat 23 éve kezdődött, a testvárosi alapító okiratot 20 éve pecsételték a városvezetők. 1996 őszén már jöttek engeni diákok Pannonhalmára, míg 1997 tavaszán az akkori nyolcadikos pannonhalmi iskolásokkal befutott az első busz a Bodeni-tóhoz közeli német "ékszerdobozba".
 
Dietmar Sprindt, Szanati Erzsébet és Ulrich Scheller a Engen utcában Pannonhalmán.
Dietmar Sprindt, Szanati Erzsébet és Ulrich Scheller (b-j) a Engen utcában Pannonhalmán.

Nyitottság a közösségi életben

Az ünnepségek között beszélgettünk a testvérvárosi kötelék két "motorjával", Szanati Erzsébettel és Ulrich Schellerrel. Az engeni iskola egykori igazgatója, Scheller úr volt az ötletgazdája, hogy vegyék fel a kapcsolatot Pannonhalmával. "Magyarország a vasfüggöny átvágásával ajtót nyitott Európának. A történelmi tettel segítették német családok ezreinek egyesülését. Miután a határok szabaddá váltak, a magyaroknak lehetősége nyílt új élmények, tapasztalatok szerzésére. Úgy éreztük, ehhez mi is hozzájárulhatunk közösségünkkel, nyitottságunkkal" - mondta Ulrich Scheller.
 
A Pannonhalmi Főapátság is támogatja a remek testvérvárosi kapcsolatot a kezdetektől fogva. Felvételünkön Hortobágyi T. Cirill főapát és Johannes Moser, Engen polgármestere. Fotó: Tanay Lajos

"A települések közötti kapcsolat csak akkor működik jól, ha minél többen részt vesznek ebben. Ez példaértékű az esetünkben. Ulrichhal mi lassan átadjuk a teret a fiataloknak. Nem aggódom a váltás miatt, Pannonhalmán jó kezekben lesz a partnerkapcsolat Ress Anitánál" - közölte Szanati Erzsébet. A magyar-német "ügy" élvezői elsősorban a pannonhalmi diákok. Több mint 20 éve minden nyolcadikos diáknak lehetősége van öt napot tölteni Engenben, ahol próbára tehetik nyelvtudásukat, ismerkednek a német kultúrával. "A kezdeti elvet sikerült megőrizni, hogy minden helyi iskolás eljusson Engenbe, ha szeretne utazni" - tette hozzá Szanati Erzsébet.
 
Az engeniek a Pannonhalmi Főapátság kapujában - fotók: Tanay Lajos

A hazai utak és a német precizitás

Hogy mennyire jó az engeniek és a pannonhalmiak közötti kapocs, jól mutatja a következő történet. Fotózni indultunk az Engen utcába, útközben döccent pár kiadósat az autó. A harmadik bucka után Scheller úr csak annyit mondott mosolyogva: "ismét sikerült találni egy tipikus kátyús utat". Senki nem sértődött meg, ellenkezőleg. Legalább nevettünk azon, hogy a magyar utak minősége fényévekre áll a német mérnöki precizitástól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítő kéz Kisalföld-kampány - A 104 éves Erzsi néni is segíteni akar

Segítő kéz Kisalföld-kampány - A 104 éves Erzsi néni is segíteni akar
Hisszük, de csak mert látjuk, milyen összefogás bontakozik ki a "Segítő kéz a rákbetegeknek"… Tovább olvasom