Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Uniós szavazás és pályázati lehetőség

Európai parlamenti-választás és pályázati lehetőségek a szlovák-magyar térségben élőknek - e két témáról tartott sajtótájékoztatót pénteken a megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán.
 Elsőként a megyei önkormányzat Europe Direct irodáját képviselve arról beszélt, hogy április 6-tól kezdődik hivatalosan az európai parlamenti-választások kampánya. Néhány ehhez kapcsolódó dátum: május 7-én Eu-napot tartanak Győrben, május 15-én első alkalommal rendezik meg Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáit, május 26-án pedig választás. A brit kilépés némileg átírhatja a forgatókönyvet, jelen állás szerint 27 tagország 705 képviselőt küld a parlamentbe. Magyarországon az eu-s átlagnál nagyobb a közösség támogatottsága, 80 százalékörüli, ennek ellenére a legutóbbi választáson a hazai jogosultak 29 százaléka adta le voksát, míg az eu-s átlag 42,5 százalévolt. Ehhez Németh Zoltán annyit fűzött hozzá, hogy a mostani szavazás eredménye húsbavágóbb lehet Magyarországnak, hiszen nem mindegy, a közösség pénze a migránsok megsegítésére vagy a felvidéki magyarok támogatására megy, ezért is lényeges a részvétel. További részletek a szavaznifogok.eu honlapon lelhetők.

Ezt követőn egy nagyszerű lehetőségről esett szó. Az unió pályázatot írt ki a szlovák-magyar határon átnyúló közösségek helyi szintű együttműködésének erősítésére. Az első projektben beruházásokra is lehet pályázni természet, kultúra témájában, 20 és 50 ezer euró között összegre, 15 százalékos önerő mellett. A rendelkezésre álló pénz majdnem egymillió euró. A második projektben közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítására ad pénz az unió, tehát például rendezvényekre, tűzoltó-egyesületek kapcsolattartására, kerékpártúrákra, közös falunapokra, összesen 3.6 millió eurót. Az önrész ebben a pályázatban is 15 százalék. Az elbírálási fordulók lezárásának időpontjai: június 30szeptember 30 és 2020 január 15., érdemes tehát pályázni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentette egy utas életét a fiatal buszsofőr Győrben - videós interjú

Megmentette egy utas életét a fiatal buszsofőr Győrben - videós interjú
Dombi Ádám a nadrágszíjával szorította el az idős utas lábát, ezzel megmentette az életét. Rendkívüli vezetői dicséretet kapott. Tovább olvasom