Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Újranyitnák a lezárt parcellákat

Három és fél év után a civilek újra megnyitnák a győr-nádorvárosi köztemető lezárt parcelláit.

Írásbeli interpellációt intézett Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője a csütörtöki győri közgyűlésen Balogh József polgármesterhez azért, hogy újra nyissák meg a nádorvárosi köztemető lezárt parcelláit. A képviselő jelezte: a győriek számára meglepetésként hatott az a három és fél évvel ezelőtti képviselő-testületi döntés, hogy a sírkert IV., VII., VIII., XI., XIX., XX. és XXI. parcelláját lezárták, illetve hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) megszüntette ottani ügyfélszolgálati irodáját. Szerinte a cég a temetkezési törvénnyel és más hatályos rendelkezéssel ellentétes gyakorlatot folytat, s nem veszi figyelembe az igényt, hogy a többség szeretné elhalt szerettei közelében lejárt, elhagyott sírhelyek megváltásával biztosítani végső nyughelyét. A Komszol kimondva vagy kimondatlanul megszüntetésre ítéli a köztemetőt – tette hozzá.

„ Nem kérték ki a lakosság véleményét"

Bárány István emlékeztetett arra: három és fél éve azzal indokolták a döntést, hogy rákényszerítsék az embereket, temetkezzenek a szabadhegyi új köztemetőben, erről azonban – utólag kiderült – nem kérték ki a lakosság véleményét. A politikus idézi a törvényt, amely három lehetséges indokot jelöl meg a lezárásra: az ismételt használatbavételt – ennek működő temetőnél nincs értelme –, a kiürítést vagy kegyeleti park létrehozását. Utóbbi esetben egy kormányrendelet szerint a területet legalább 30 centiméter földdel kellene borítani. Bárány István azt javasolta: hatálytalanítsák a parcellák lezárásáról szóló rendelkezéseket, nyissák újra az ügyfélszolgálati irodát, és a közgyűlés határozatban deklarálja, a nádorvárosi köztemetőt sem rövid, sem hosszú távon nem szünteti meg.

Gondozott kegyeleti park lesz

Balogh József polgármester válaszában azt hangsúlyozta: ha egy temetési hely betelik, a fenntartó jogosult azt lezárni és ott a további temetkezést megtiltani. Kifejtette: a 448 millió forintból létrehozott szabadhegyi új temetőt minden erőfeszítés ellenére sem sikerült 2001-ig megnyitni, ezért szükséges volt intézkedéseket tenni. Az erről szóló indítványt a közgyűlés – Bárány Istvánnal együtt – egyhangúlag fogadta el. Igaz ugyan – folytatta –, hogy a Komszol az ügyfélkapcsolati központot a Szabadi úti temetőbe helyezte át, de csak a számlaadás és a befizetés került oda. Ráadásul tavaly óta ingyenes járatok közlekednek Adyváros és az új temető között.

„A Comfort Tervező Kft. bevonásával, Ráskai Péter okleveles építészmérnök vezetésével 2005-ben az üzemeltető hosszú távú átalakítási szakmai javaslatot készít elő, mely számításunk szerint körülbelül 30–35 év elmúlásával alkalmassá teszi a felhagyott parcellákat arra, hogy a sírhantok feletti emlékek érintetlenül hagyása mellett gondozott kegyeleti parkként funkcionálhassanak tovább" – közölte Balogh József, aki nem tartja indokoltnak a döntés felülvizsgálatát.

Gazdasági eseménnyé silányítva

Bárány István kijelentette: a választ nem fogadja el. „Méltatlan, hogy az interpellációra adott válasz szerkesztője a nagy múltú temetőhöz ragaszkodó, nem kis számú győri polgár kegyeleti ügyét gazdasági eseménnyé silányította. A parcellák lezárásáról hozott rossz döntés megváltoztatására a köztemetők és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet tervezett felülvizsgálata új lehetőséget nyit" – fogalmazott a Kisalföldhöz eljuttatott tegnapi sajtóközleményében Bárány István. Hozzáfűzte: a Pro Urbe Egyesület támogatja a parcellazárlat feloldásáért csütörtökön megalakult civil fórumot. A közgyűlés – szervezeti és működési szabályzata értelmében – a polgármesteri válaszról nem szavazott.

A civil fórum tagjai az elutasítás ellenére elszántak. A Munkás utcában élő Kiss Istvánné kérdésünkre elmondta: a nádorvárosi ma is élő temető, amelynek parcelláit nem lehet lezárni. Neki számos közeli hozzátartozója van abban a sírkertben, s ő is ott szeretne majd nyugodni. „Én már megéltem az iparkamara helyén lévő temető feldúlását, attól félek, most is ez következik" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatdömping a laktanyáról

A győri közgyűlés tegnapi ülésén egyetértett azzal, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat a volt Frigyes-laktanya és környéke fejlesztéséről a Győr City Center Kft. -vel. A jobboldal javaslatára azt is megvizsgálják, nem lehetne-e önkormányzati negyedet létrehozni az épületegyüttesből. Sokadszor volt téma a tegnapi győri közgyűlésen az egykori Frigyes-laktanya sorsa. Tovább olvasom