Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Újra Győrben a Mária-oszlop

A restaurálás után visszakerültek a Széchenyi térre a Mária-oszlop elemei hétfőn. A műemlék két héten belül újra régi szépségében lesz látható.A tér délkeleti sarkában lévő Czuczor–Jedlik szoborpárosnál felállított daruval emelték be a tér közepére az egykor Kollonich Lipót győri püspök által Buda 1686. évi visszafoglalásának emlékére állíttatott alkotást. Schütz Zoltán restaurátor lapunknak elmondta: teherautóval, homokágyon hozták vissza a műemlék darabjait a városba.

Galéria! Fotó: Krizsán Csaba


Elsőként az oszlop kiegészítő darabjai, az angyalfejes oszlopfejezet, valamint négy mellékszent – Szent Lipót, Szent István, Keresztelő Szent János és Páduai Szent Antal – került a földre, amit a csaknem háromtonnás oszlop, valamint a két és fél tonnás Szűz Mária követett.

A restaurálás után visszakerültek a Széchenyi térre a Mária-oszlop elemei hétfőn. Fotó: Krizsán Csaba.
A restaurálás után visszakerültek a Széchenyi térre a Mária-oszlop elemei hétfőn. Fotó: Krizsán Csaba.


Schütz Zoltán a műveletek további menetéről szólva kifejtette: kedden egy kisebb daruval emelik fel helyére az oszlopot, amelynek elemeit kőragasztóval rögzítik. Utána – hogy biztosítsák stabilitását – beleengedik az oszlop közepén lévő furatba a 8,6 méter hosszú korracél rudat, s a kő és a rúd közötti rést egy Ausztriában gyártott rugalmas anyaggal töltik ki.
Az utóbbi feladata a hőtágulás elnyelése. A kis Jézust tartó Máriát az utóbbi szobrot a rúd kiálló részére ültetik rá a jövő héten. A végén patinázással tüntetik el a színárnyalatok különbségeit, speciális víztaszító anyaggal vonják be a márványfelületeket, a szentek pedig visszakapják az idők folyamán ellopott attribútumaikat: Szent Lipót a dárdát, Szent István a jogart, Keresztelő Szent János a keresztet, Páduai Szent Antal pedig a liliomot. A befejezési határidő május 10.


˝Négy szobor még hiányzik˝ 

A győri Mária-oszlophoz eredetileg nem négy, hanem nyolc mellékszobor tartozott, csakhogy az 1896-os restauráláskor megrövidítették az alkotást – írta szerkesztőségünknek Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület alelnöke. A külső balusztrádos korlát négy sarkán állt Szent Sebestyén, Szent Rókus, Xavéri Szent Ferenc és az Immaculata (szeplőtelen fogantatás) szobra, amelyek kőből készültek, de festett kivitelben. A civil szervezet azt javasolja, hogy helyezzék vissza a négy külső szobrot, a lándzsás díszkorlátot és a dísz mécsestartókat.

Két szobor, Szent Sebestyén és Szent Rókus ma az ausztriai Müllerdorf (Szárazvám) község temploma homlokzatán látható, amely 1904-ben épült. Az Immaculata a Kálvária utcai apácák kertjébe, Xavéri Szent Ferenc az orsolyitákhoz került, de 1948-ban, a rendek államosítása után nyomuk veszett. „Ha ezek közül az egyik megkerülne, azaz lenne három eredeti, akkor a negyedik szobrot akár pótolni is lehetne a hatóság szerint. Itt az idő, hogy a szoborcsoport száz év után újra teljességében és egészében ragyogjon" – fogalmazott Szabó Gyula.

Olvasóink írták

 • 11. egy_győri 2010. április 28. 20:41
  „Jogos a panaszod, kedves janika.
  Az ősz szakállas úr a restaurátor, nyilván ő is fontos szereplője az eseményeknek. A fenti képen levőn Szent Istvánt, az alsón Keresztelő Szent Jánost állítják éppen. Pár nap, és fent lesz a helyén Mária, két héten belül pedig az egész szoborcsoport a helyére kell kerüljön. Utána bármikor erre jársz, megnézheted őket. El nem mennek egy darabig, az biztos.”
 • 10. janika 2010. április 28. 13:08
  „Na ja "kedves "egy-győri", ha már a Mária szoborról ír e sajtó, akkor illene a fotón is Őt mutatni nem az ősz szakállas urat a szakállas szoborral! Nem mindenki tud elmenni ezért e megye fővárosába. (persze lehet, hogy róla mintázta a mester csak, akkor még soványabb volt.)”
 • 9. egy_győri 2010. április 27. 17:39
  „Kedves janika!

  Máriának nincs szakálla, azt a négy "kicsi" szobrok valamelyikén láthattad. Szent István, Szent Lipót, Páduai Szent Antal a kis Jézussal és Keresztelő Szent János szobrai állnak a szoborcsoportban az alapzat négy sarkán. Fent Mária a kisded Jézussal. Szakáll nélkül.

  Végre valami, ami garantáltan sikersztori a Széchényi téren, pártoktól függetlenül!!!! Nézzétek meg, érdemes, nagyon szép lett!!!”
 • 8. janika 2010. április 27. 17:05
  „Szakálla nőtt a Máriának? Igaz elég idős és minden előfordúlhat ennyi idő alatt!”
 • 7. Hozzászóló 2010. április 27. 13:42
  „Kedves Szabó Gyula! Akkor induljunk is rögtön Müllerdorfba, vigyük a daruskocsit, aztán kapjuk le az osztrákok 100 éves templomáról a szobrokat. Biztos virágfüzérrel, éljenezve fogadják majd a győri városvédő küldöttséget.”
 • 6. szószatyor 2010. április 27. 13:09
  „A mai nyomtatott lapban azt írják: "A Mária-oszlop egyedi műemlék." Hát nem az. Az ausztriai Bécsújhely főterén szinte egy az egyben ugyanez az emlékmű áll:
  http://www.flickr.com/photos/aginger/2693734714/sizes/o/
  http://www.flickr.com/photos/zeesstof/3998187579/
  http://www.flickr.com/photos/zeesstof/3998949128/
  http://www.flickr.com/photos/zeesstof/3996583819/”
 • 5. www0325 2010. április 27. 12:03
  „JÁJJ de fláncol ez a város dicsák! Jajj de fláncol! Külföldi fenyő? Oszlopok? Örökmécses? Legdrágább térkő? Hamarosan kerítés kolbászból!
  "Jajj de jó most győrben lenni el se tudnád képzelni, annyi mindent el kell tenni csak az a fontos hogy ott legyek"”
 • 4. tber 2010. április 27. 09:44
  „3.
  Nekem is többször hasonló érzésem van. Főleg akkor mikor minap egy spárgaformát csináltam - persze nem önszántamból, mert úgy nem is tudnék - az reped és mozgó lapok miatt. Ha valami kritikát mond az ember akkor mindjárt jön az, hogy "rohadt, komcsi, régen még jobban loptak" stb dumák. Pedig ami nekem nem tetszik az nem tetszik és úgy gondolom ezt meg is mondtatom. Ettől még valakinek elnyerheti a tetszését, de műszakialag a kivitelezésnek akkor is HBÁTLANNAk kellene lennie ha a narancsok ha szegfűk csinálták, csinálják. Egyébként nem csak a tervezők véleményét kellet volna kikérni hanem szélesebbkörű tájékoztatás vagy véleménykérés a lakosságtól sem ártott volna. Nem csak az exitpol adatokat kell megkérdeztetni drága pénzen.”
 • 3. akosbarkovics 2010. április 26. 16:43
  „Nem tudom feltűnt-e már valakinek a tér burkolatának a repedései, süllyedései.!?
  Véleményem szerint kevesebb pénzből is lehetett volna maradandót alkotni:
  Több fa (hűsért), több pad (de nem olyanok, amik csak hasonlítanak rá), medencés barokk szökőkút (nem pedig nyilvános zuhanyzó).Sajnos ez a valóság, de nekem erős a hiány és fájdalom érzetem ha a téren járok.”
 • 2. Gyurmax 2010. április 26. 16:19
  „....ez már nagyon kellett!!!”
 • 1. Spitfire 2010. április 26. 14:06
  „fotó vagy valami?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségtalálkozó a Béres csepp feltalálójának családjával Győrben

A ˝Szabadhegyi találkozások˝ rendezvénysorozat vendégei voltak hétfőn este Béres Klára és dr. Béres… Tovább olvasom