Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Újabb önkéntes mentőszervezet alakult Győrben - fotók

Újabb önkéntes mentőszervezet alakult Győrben - fotók
Miközben az árízi védekezésről tanultak a diákok a Bercsényiben, jött az ötlet, hogy a középiskolások is létrehoznak egy önkéntes ifjúsági mentőszervezetet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei évek óta tartanak a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskolában a belügyi rendészetet tanuló diákoknak katasztrófavédelmi ismeretekből elméleti és gyakorlati képzést. Miközben az árízi védekezésről tanultak a diákok megszületett az ötlet, hogy a középiskolások is létrehoznak egy önkéntes ifjúsági mentőszervezetet, amely a folyók városában nagy segítségére lehetne a hivatásos egységeknek

A győri járásra jellemző hidrogeográfiai viszonyok miatt jellemzőek az árvizek és a helyi vízkárok. A járásban a legnagyobb veszélyt a tavaszi és nyári, valamint a késő őszi heves esők jelentik, mivel a sok csapadék lehullása, gyors kialakulású, heves vízszintemelkedéssel járó árhullámokat okoz a terület vízfolyásain. Ez a valós kockázat adta a gyakorlat beállított alaphelyzetét.


Fotók: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotók: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű eső esett a járás felett kialakult zivatarláncokból. Az esőzések következtében árhullámok indultak el a felszíni vízfolyásokon. A főleg a hegyekből lezúduló csapadék által indukált árhullámok lakott területeket veszélyeztettek. Különösen kritikus helyzet alakult ki Győr területén, ahol a polgármester elrendelte a Bercsényi települési mentőszervezet aktiválását.

A Bercsényi Önkéntes Ifjúsági Mentőszervezet több napos elméleti és gyakorlati képzés után pénteken, június 24-én rendszerbeállító és minősítő gyakorlaton vett részt. A gyakorlaton a feltelezett, kialakult helyzet miatt árvízi védekezési és vízkárelhárítási feladatokat hajtottak végre a diákok, nyúlgátépítési, buzgárelfogási, bordás megtámasztási feladatokat végeztek. Emellett kialakítottak egy ideiglenes befogadóhelyet és elsősegély nyújtási feladatokat is végeztek a mentőszervezet erre kiképzett tagjai.

A feladatok végeztével megfeleltre értékelte Csepi László tűzoltó ezredes, polgári védelmi felügyelő a gyakorlatot, majd a Bercsényi Iskolában átvették a Nemzeti Minősítő Oklevelet, melyet Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyújtott át az ifjúsági mentőszervezet parancsnoka, Nagy Zsolt és az iskolaigazgató, Németh Zsolt részére.

Az országban elsőként megalakult önkéntes ifjúsági mentőszervezet növeli a győri lakosság biztonságát, szükség esetén segítheti a hivatásos szervek beavatkozásait.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri betonkenu ismét verhetetlennek bizonyult! - videó, fotók

A győri betonkenu ismét verhetetlennek bizonyult! - videó, fotók
Látott már betonból készült wakeboardot? A győri egyetemisták elsőként a világon feltalálták, majd megmutatták, hogyan száguldanak vele a Mosoni-Dunán! Tovább olvasom