Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Új városrész épül a Szitás-dombon

Győr–vámosszabadi - Győr nem csupán déli, már északi irányban is terjeszkedik. Kicsit tréfásan, de kicsit komolyan is mondogatják, hogy a telkek kialakításában Észak harcol Dél ellen. Az északi részek előnye, közelségük a belvároshoz vitathatatlan. A Győr és Vámosszabadi közötti területen, a Szitás-dombon 104 családi ház és 30 sorház felépítésére alkalmas közművesített építési telkeket alakítanak ki.
Mint arról már beszámoltunk, a Szitásdomb lakópark helyén végzett régészeti feltárások befejeződtek. A jelentős leleteket a szakemberek lajstromba vették. Hamarosan megkezdődik a telkek, az úthálózat kialakítása, illetve a közművek bevezetése. A beruházók a komoly előkészítő tárgyalások után megkapták a szükséges engedélyeket.

Komoly feltételeknek kell megfelelni a Szitásdomb lakópark kialakítóinak. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy új úthálózatot építsenek. Azokat az utakat kell majd kivitelezniük, melyek közül az egyik például biztosítja a Vámosszabadira vezető főútról az Ergényi-lakótelepre való egyszerűbb átjárást.

Győr főépítésze, Révi Zsolt a Szitásdomb lakópark kialakítása kapcsán elmondta, az a lehető legjobb helyen van Győr északi részén. Ráadásul a befektetők sok olyan fejlesztést végeznek el, melyeket egyébként is el kellett volna végezni (utak, közművek), csak eddig még nem volt rá lehetőség. A dologhoz az is hozzátartozik, mondta Révi Zsolt, hogy a terület helyhatóságilag Vámosszabadihoz tartozik (tehát az ott élők majd oda adóznak stb.), de szerkezetileg teljesen Győrhöz kötődik. Vagyis de facto a város része, de jure pedig a határ menti falué. Ezek azonban nem befolyásolják azt a tényt, hogy a lakópark Győr urbanisztikai szerkezetébe szervesen illeszkedik majd.

A húszhektáros területen 104 családi és 30 sorháznak alakítanak ki telkeket. Mindegyik telket ellátják közművekkel. A Szitásdombon nem kell választani a kertvárosi nyugalom és a belváros nyújtotta kényelem között, hiszen a területen a győri belvárossal azonos szintű közművesítés várja a lakókat. Többek között láthatatlan földkábelek, modern, zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszer, telekhatárokhoz igazodó kandeláberes térvilágítás és a digitális kommunikáció valamennyi igényét kiszolgáló informatikai rendszer épül.

A Szitásdomb lakópark így nézhet majd ki, ha minden most eladásra kínált telekre ház épül.
A Szitásdomb lakópark így nézhet majd ki, ha minden most eladásra kínált telekre ház épül.

Mindez – akárcsak a beruházással párhuzamos úthálózat-fejlesztés – nem utólag valósul meg, hanem a lakópark átadásakor már minden a lakók rendelkezésére áll. Az sem mellékes, hogy a telkek kialakításánál figyeltek arra, hogy a családi házas övezet jól elkülönüljön a sorházas résztől. Ezt más lakóparkok esetében nem minden esetben tették meg.

A régészeti feltárások alatt már érződött a gazdaságban a válság. A beruházók azonban nem álltak le. Mint elmondták, érezhető, hogy ebben a nehéz időszakban az emberek értékálló, jó befektetéseket keresnek. Márpedig a győri belvárostól kocsival öt percre lévő Szitásdomb lakópark telkei ilyenek. Az ingatlannak nem megy le az ára. Ráadásul azoknak, akik már most szeretnék megvásárolni a telket, a vételár tíz százalékát kell csupán befizetniük. A fennmaradó részt majd akkor, amikor minden telket kialakítottak. A közművek a helyükön lesznek, és jól járható utak állnak azok rendelkezésére, akik építkezni szeretnének.


Zöldgondolat

A valódi kertvárosi hangulatra a zöldterületek magas aránya a biztosíték: a 20 hektáros területnek csupán alig több mint a felét, 12 hektárt tesznek ki az értékesítendő telkek, a többi részen gondosan megtervezett zöldterületek, játszótér, fasorok várják a Szitásdomb lakóparkban otthont teremtőket.


A közlekedés is fejlődik

A Szitásdomb lakóparkban kész úthálózat fogadja a leendő lakókat. A beruházás keretében megvalósul a Szitásdomb utca teljes rekonstrukciója, 2 új gyűjtőút és 9 lakóút épül, gyalogjárdával és kerékpárutakkal, a helyi autóbusz-hálózat pedig (16-os vonal) négy új buszmegállóval, illetve -fordulóval bővül.

Olvasóink írták

 • 5. jirzi1 2009. április 11. 12:20
  „Akkor megmondom mi ez:Megveszem szántóföld ,eladom 100 telek.”
 • 4. pampus 2009. április 04. 15:04
  „Vajon most kik vásárolták fel ezt a homokdombot mielőtt kisajátitja e város lakóparknak?”
 • 3. kamikaze 2009. április 04. 07:54
  „van itt pénz bőven nem kell siránkozni!!!!”
 • 2. katalinka 2009. április 03. 20:06
  „Szerintem nem csak GYÖR-i elitek vannak e mögött,ilyen gazdasági helyzetbe ekkora beruházás ?kinek érimeg szeretnék töle tanulni, hogy miböl? és mikor forog vissza a TŐKE? halkan mondom ez megint pénz mosást sejtet.”
 • 1. osztógép 2009. április 03. 19:05
  „ha válság van és nem adnak hiteleket a bankok, mi a francnak a lakópark, hogy a győri tolvaj elit tudja hogy rakni a pénzét bankcsőd esetére????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honlapon a győri utak

Győr - Elkészült a város útkezelő szervezetének honlapja. A közlekedési információkat naponta… Tovább olvasom