Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Új ravatalozó Ménfőcsanakon

Új ravatalozó építésébe fogott temetőjében a ménfőcsanaki bencés plébánia idén tavasszal.
A településrészen lakókon kívül sokan segítettek pénzzel, munkával. Az építmény befejezéséhez azonban még nagyon sok támogatásra van szükség.

Ménfőcsanakon három templom fér meg egymás mellett. A csanaki településrészen lévő a pannonhalmi, a ménfői részen található a győri egyházmegyéhez tartozik, és ott van az evangélikus templom, ahová Győrújbarátról jár át misézni a lelkész.

– A katolikus és az evangélikus közösségek között jó a kapcsolat. Egykor templomaik építésében is segítettek egymásnak. Januárban közösen tartjuk az ökumenikus imahetet – mondta elöljáróban a plébánián tett látogatásunkkor Bartók Ferenc plébános.

A régi omladozó ravatalozót felújítani legalább annyiba került volna, mint egy újat felhúzni. Bár a pénz nagyon kevés volt rá, az új mellett döntött a plébánia.

– Az új ravatalozó építése közös összefogással kezdődött. Nyugdíjasok, dolgozók, hívők, nem hívők nemcsak pénzzel, hanem sok munkával is segítettek. De nagyon rászorulunk a további támogatásra. A győri önkormányzat tavaly két és fél millió forintot juttatott erre a célra, amit nagy köszönettel vettünk, éppúgy, mint a pannonhalmi főapátság támogatását. Szükség lenne rá, ha a város valamilyen keretből további segítséget tudna nyújtani – magyarázta Bartók Ferenc.

A plébános elmondta, hogy a beruházás összköltsége 17 millió forint, de az áremelkedéseket nézve elérheti a 20 milliót is. A plébános olyan cégek támogatását is várja, amelyeknek módjuk van közcélú adományozásra.
– A magasba ívelő, puritán egyszerűségűre tervezett ravatalozó terveit Czigány Tamás építész cége készítette. A felülvilágító ablakon keresztül látni az eget, a beszűrődő fény megmutatja, honnét kapjuk a világosságot, s az elhunytnak merre nyílik lehetősége távozni – mutatta az építményt Bartók Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc alatt keletről nyugatra

Komárom–Gönyű felől, vagy az autópályáról a bekötőútra lehajtva Likócsnál jut Győrbe az autós. Baloldalt kellemes parkerdő látványa fogadja, mögötte ott a laktanya, de ebből az idegen mit se lát. (Ugyan régebben se, de a „Fényképezni tilos!” tábla direkt felhívta rá a figyelmet.) Odébb ezen az oldalon lekanyarodva régi és modern gyártelepeken találná magát az autós. Tovább olvasom