Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Új helyükre költöznek a volt határőrök

Győr - A héten kezdődött meg az átköltözés, a megyei rendőrfőkapitány csütörtökön ünnepélyesen fogadta az állományba integrált, volt határőröket. Átképzésük egy hónapig fog tartani, e közben pszichológusra is szükségük lehet.
A megszűnt Győri Határőr Igazgatóság Szövetség utcai parancsnokságára költözött a városi rendőrkapitányság új egysége: a határrendészeti, közbiztonsági és akcióosztály. A kollégákat új vezetőik fogadták, Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány eligazítást tartott a 83 új győri rendőrnek, míg Holló Sándor városi kapitány a körletet mutatta meg az érdeklődőknek.

Holló Sándor ezredes elmondta: szilveszter éjfélkor a határőrség még megtette utolsó jelentését, s utána kezdődött csak meg az integráció technikai része. Mostanra átkerültek a rendőrséghez a jelvények, okmányok, fegyverek, ezekben a napokban foglalják el helyüket a kollégák, akik közül 50-en az új egység, a Szövetség utcába költözött határrendészeti és közbiztonsági osztály állományába tartoznak. Holló ezredes szerint az új kollégák átképzését még januárban elvégzik Budapesten, ez többek között szituációs gyakorlatokból áll, amelyek során vizsgálják az újdonsült rendőrök idegrendszerét, fizikai reakcióit. Az átképzés végén vizsgát is tesznek a volt határőrök. Mivel számítani kell arra, hogy többeknek lelki megterhelést okoz a komoly átállás, pszichológus is részt vesz az oktatásban – mondta el az ezredes. A győri kapitány beszámolt a rendőrség számára országosan irányadó „Védőbástya" programról, amely mottója szerint a „biztonságra", a „becsületre" és a „bizalomra" épül. Jelenti ez sok más között az intenzív együttműködést a nemzetközi elfogószervezetekkel, hatékony válságkezelést, közös akciókat a külföldiekkel, valamint azt is, hogy korszerű technológia álljon a polgárok szolgálatában. Ebben nagy előrelépést jelent a határőrségtől átkerült digitális technológia, hiszen például egy hőkamera nemcsak az egykori zöldhatáron, de egy hétvégi házas övezetben is bevethető, ahol betörésre lehet számítani. A „Védőbástya" egyik eleme, hogy a magyarországi rendőrök közös járőrözést végeznek a határ mentén mind az osztrák, mind a szlovák kollégákkal. Ami a nyelvi problémákat illeti: a győriek szerencsésebb helyzetben vannak a szlovákiai magyarok miatt, Sopronnál viszont nyilván jelentősége van a németnyelv-ismeretnek. Ám Holló Sándor szerint a tiszthelyettesképzőn a rendőrök alapfokú nyelvvizsgát szereznek, ami a társalgást megkönnyíti. A járőrpárból egyébként mindig az lesz a vezető, akinek az illetékességi területén végzik az ellenőrzést.

Felszereltek: Az osztály egyelőre szűkösen fér el az épületben, ahová ezekben a napokban kerülnek át a legfőbb szolgálati holmik. Fotó: Krizsán Csaba

Milus Gábor főhadnagy, a határrendészeti osztály vezetője az integráció kapcsán kiemelte: az egységhez tartozók feladata lesz biztosítani többek között a sport-, kulturális és politikai rendezvényeket is, ugyanakkor törekedniük kell arra, hogy nagyobb – legalább 12 fős – bevetési csoportokat képezzenek, s így például egy bűncselekmény során elvégezzék a szükséges útlezárásokat. Nekik kell visszaállítani a határok őrizetét is, ha ezt valamilyen járvány vagy más körülmény szükségessé teszi, de a még számos fontos feladattal megbízott osztály intézkedési tervei között a fő csapásirányt általában az illegális migráció megakadályozása jelenti.

Az osztály egyelőre szűkösen fér el az épületben, ahová ezekben a napokban kerülnek át a legfőbb szolgálati holmik. Holló Sándor tudatta: a rendőrség középtávú koncepciója szerint a győri kapitányság tetőterét az elkövetkező években beépítenék. A végleges hely kialakítására már tervek is készültek, a többi már pénzkérdés.

Olvasóink írták

  • 1. titi 2008. január 05. 12:22
    „De aztán húzzatok neki most már a melónak mert egy éve fészkalódtok!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindenütt jók a zajvédő falak

Győr - A megyeszékhelyen már több mint egy kilométer hosszúságban épültek ki az utak mentén zajvédő… Tovább olvasom