Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Új elnök a Régiók Bizottságában

A Régiók Bizottságának és munkabizottságainak elnökeit két évente választják. 2008. február 6-tól Luc van den Brande flamand politikus tölti be az elnöki posztot.
Az Európai Uniós jogszabályok mintegy kétharmadát a tagállamok helyi és területi önkormányzatai hajtják végre. A Régiók Bizottságát 1994-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az önkormányzatok képviselői kifejthessék véleményüket az uniós jogszabályok tartalmáról. A tagállamok által delegált 344 önkormányzati politikus évente öt plenáris ülésen fogalmazza meg véleményét az Európai Parlamentnek, melyet előzőleg bizottsági üléseken alakítanak ki.

A Maastrichti Szerződés óta a Régiók Bizottságával kötelezően konzultálnia kell az Európai Parlamentnek, ha helyi vagy regionális érdeket érintő döntéseket hoznak a foglalkoztatás, a szociálpolitika, a környezetvédelem, a szakképzés és a közlekedés kérdéseiben.

A jelenleg működő hat bizottság mindegyikében dolgozik magyar politikus. Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének delegáltjaként az Alkotmányozási, Európai Kormányzási és Szabadságjogi Bizottság tagjaként tevékenykedik. Az Alkotmányozási Bizottság következő ülésére 2008. február 19-én kerül sor, ahol új bizottsági elnököt választanak, véleményt alakítanak ki az európai menekültügyi politika Zöld Könyvéről, valamint a harmadik országból származó magas képzettségű munkavállalók letelepedéséről, a bevándorlás munkaerőpiacra gyakorolt hatását vizsgálják – az önkormányzatok szemszögéből.

Összeállította: Varga Marianna

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városiak fizettek több adót

Győr-Moson-Sopron - Győr és tizenegy megyeszékhelyhez közeli település foglalja el az egy lakosra… Tovább olvasom