Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Ügynökök, püspökök a római intézetben

Nemrégiben jelent meg Szabó Gyula A Pápai Magyar Intézet mint a magyar hírszerzés előretolt bástyája című könyve. A szerző szerint az 1989 előtt Rómában tanult, beszervezett teológusok közül hazatérésük után többen püspökök, teológiai professzorok lettek.

Több ezer oldal állambiztonsági dokumentumot, sok más mellett 1965 és 1989 között készült beszervezési és munkadossziékat nézett át a Pápai Magyar Intézettel (PMI) kapcsolatban Szabó Gyula. A mezőörsi plébános egyházi múltfeltáró kutatásainak középpontjában az elmúlt négy évben a római intézmény állt.

– Kádár hírszerzése felismerte a lehetőséget, hogy a világegyház központjába beépülve részben dezinformálhatta Rómát, másrészt pedig sok-sok információt gyűjthetett az ott tanuló növendékeken, vezetőkön keresztül. Így vált a Pápai Magyar Intézet a magyar hírszerzés előretolt bástyájává.
Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyíthatóan mindenki érintett volt az állambiztonsági feladatokban, aki oda kijutott, de a dokumentumok alapján állíthatom, hogy nagyon sokan "beálltak" – hangsúlyozta Szabó Gyula.

– Hogy csak az intézet néhány rektorát említsem: például Zemplén Györgyöt, aki "Witmann Karl" és "Jánosi Zoltán" néven jelentett. Fábián Árpádot, aki hatvankilenctől volt rektor, "Beron" fedőnéven dolgozott. Dankó Lászlót, aki "Körmöczi" és "Bajai Péter" fedőnéven szerepel a dokumentumokban.

Ő később kalocsai érsek lett, vagy említhetem még az őt követő Keresztes Szilárdot – hajdani görög katolikus püspököt –, aki "Nyíri" és "Keleti" fedőnéven dolgozott. Érdekességként említem, hogy például a győri egyházmegyéből kevesen kerültek Rómába. Közülük egyik hírszerző ügynökként "Cséfai" néven jelentett, majd miután hazakerült, valószínű, hogy nem tudott megbékélni lelkiismeretével és viszonylag fiatalon meghalt.

Szabó Gyula a beszervezettekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy itthon majdnem mindegyikük az egyházkormányzásban kapott feladatot.

– Az intézetben végzettek közül többük püspök lett, és sokan még ma is hittudományi főiskolákon teológiai professzorként tanítanak, vagyis ők alakítják a jövő papnemzedékeinek a szemléletét – említette a plébános, aki végül megemlítette, hogy következő könyve azokról az egyházi személyiségekről készül, akik 1951 és 1989 között valamiféle kormányzati kitüntetést kaptak a kommunista államtól.

Szabó Gyula mezőörsi plébános a Pápai Magyar Intézet történetéről írt könyvet, amelyhez az állambiztonsági dokumentumokat dolgozta fel. Fotó: Krizsán Cs.

Olvasóink írták

  • 1. nasi12 2011. július 11. 14:00
    „Szerintem, ez így helyes és tisztességes!
    A megtisztulásnak, a tények feltárásának belülről kell elkezdődnie, mert ha ezt a kényes, és nehéz munkát, egy "komenyistás" végezte volna el, nem csak a hívek, de talán még jómagam is félreértettük volna, és lehet, hogy keresztény üldözésnek tekintettük volna az egészet.
    Ha a politika most csendben marad, akkor a szándék elérte célját.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülési csekk: októberig adható

Olvasói kérdés: Idén már miért nem akarják engedni, hogy üdülési csekket igényeljek? Tovább olvasom