Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Üdülési csekkről SZÉP kártyára: döcögösen megy az átállás?

A kisalfold.hu által megkérdezett megyei és balatoni panzió és vendégház tulajdonosok véleménye erősen megoszlik az üdülési csekkeket váltó SZÉP kártyáról. Szavazással.
"A munkáltatók mintegy felénél gondot okozhat az átállás az üdülési csekkről a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP). Megfelelő szakmai támogatással ugyanakkor az átállás jelentősen egyszerűsíthető" - ez derült ki a Cafeteria Trend által végzett, friss felmérésből.

Mint ismert; az üdülési csekk kedvezményes adózása idén október elsejével megszűnt, azt jövőre már nem bocsátják ki. Így a legtöbb munkáltató valószínűleg már idén beépíti a béren kívüli juttatásai közé a magyar bankok közül elsőként az OTP által júliusban bevezetett SZÉP kártyát.

1500 elfogadóhelyen használhatják fel országszerte a SZÉP kártyát az OTP hálózatában jelenleg

"Vannak módszerek, amelyekkel az átállás megkönnyíthető. Ráadásul a SZÉP kártya pénzügyileg sok szempontból előnyösebb most már a munkáltatók számára, mint a korábbi papír alapú rendszer" - mondta portálunknak Fata László, a Cafeteria Trend szakértője.

"A szeptemberben végzett felmérés során a munkáltatók fele úgy nyilatkozott, nem kíván már papírutalványokat adni üdülési támogatásként az idén" - tette hozzá Fata László.


Jövőre elfelejthetjük az üdülési csekkes `játékpénzeket´ - lesz helyett SZÉP kis plasztikkártya. Fotó: Bertleff András.
Jövőre elfelejthetjük az üdülési csekkes `játékpénzeket´ - lesz helyett SZÉP kis plasztikkártya. Fotó: Bertleff András.


Az OTP által kibocsátott SZÉP kártyát a munkavállalók jelenleg 1500 elfogadóhelyen használhatják fel országszerte a kártyapartneri hálózatban.

A kérdés csak az, hogy ez a szám meredeken emelkedik fölfelé a jövőben, s az üdülési csekkek hatalmas piacának nyomába ered, vagy épphogy növekszik majd?

A kisalfold.hu által megkérdezett megyei és balatoni panzió tulajdonosok, vendégház üzemeltetők véleménye erősen megoszlik.

"Az üdülési csekkek jól bejáratott piacát hiba megszüntetni"


"Eddig is jelentős forgalmat bonyolítottunk az üdülési csekkek révén, s terveink szerint a SZÉP kártyára való átállás nem okoz majd különösebb problémát.

Panziónkban eddig is állt bankkártya-leolvasó a vendégeink részére, s úgy véljük, hogy a következő évben rengeteg SZÉP kártyás tranzakciót fogunk lebonyolítani a rendszer segítségével" - mondta portálunknak Csapóné Tuller Erzsébet, a győri Hunyadi Panzió tulajdonosa.

Máskép látja az átállást Scheily Gábor, a győr-ménfőcsanaki Natural Egészségcentrum és panzió tulajdonosa.

"Véleményem szerint feleslegesen bonyolították meg a rendszert, az üdülési csekkek jól bejáratott piacát hiba megszüntetni, amellyel a vendégeink és mi is teljesen elégedettek voltunk.

A fő gondot abban látom, hogy eddig egyetlen helyen be tudtam váltani havonta az üdülési csekkeket, míg a jövőben akár 20 bankkal is külön-külön szerződést kell kötnöm.

Ráadásul mindez csak az első lépés: ha ugyanis a pénzemhez szeretnék jutni, akkor nem kevés energiába és időbe telik majd ez. Kérdezem: mi ez, ha nem a felesleges bürokrácia növelése?" - közölte Scheily Gábor.

"A készpénzzel fizető vendégek száma növekedni fog"

Portálunk négy balatoni panzió, vendégház tulajdonosát is megkereste, de közülük senki nem vállalta névvel a nyilatkozatot. (Ami azért önmagában is beszédes tény, no.)

Többségük szintén tart az új rendszertől, egyedül a balatonfüredi Endrődi utcában található egyik vendégház tulajdonosa "örül" az üdülési csekkek megszüntetésének és a SZÉP kártya bevezetésének.

"Bevallom őszintén, hogy a változásoktól több fizetős vendégre számítok. Balatonfüreden a szállodákon és pár nagyobb panzión kívül ugyanis kevesen fognak csatlakozni a plasztikkártyás rendszerhez, az utcánkban tudomásom szerint például egyik vendégház tulajdonosa sem.

Ennek megfelelően a készpénzzel fizető vendégek száma növekedni fog jövőre, ami véleményem szerint még mindig a legjobb, legegyszerűbb fizetési mód" - zárta szavait a név nélkül nyilatkozó, balatonfüredi vendégszobákat kiadó vállalkozó.


"Telepített terminál vagy internet-kapcsolat nélkül is lehet a kártyát használni"

"A SZÉP kártya azért is előnyös a munkáltatóknak, mert nincs számukra semmilyen költsége a kibocsátó felé, sőt, jellegénél fogva minimális az adminisztrációs munka.

Ráadásul mint többfunkciós kártya, a jövőben korlátlanul bővíthető a SZÉP kártyával igénybe vehető szolgáltatások köre" - tudtuk meg Róth Lajostól, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatójától.

Annak érdekében, hogy minél több elfogadóhelyi partner csatlakozhasson a legnagyobb magyar bank SZÉP kártya hálózatához, már négy különböző módon is lehetséges a plasztikkártyával fizetni.

A korábban is elérhető fizetési módok (POS terminálon, webshopon, vagy az OTP SZÉP kártya weboldalán keresztül történő fizetés) mellett az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. a napokban bevezetett egy új elfogadási lehetőséget, a telefonos autorizációt.

"Így telepített terminál vagy internet-kapcsolat nélkül is lehet a kártyát használni. Ez főleg a falusi turizmus kisebb szálláshelyei számára nyújthat segítséget" - magyarázta Róth Lajos.


 

Olvasóink írták

 • 10. pamutzokni 2011. november 09. 20:37
  „5. tomhagen 2011.11.08. 11:14

  Ráadásul: a SZÉP kártyát csak "szállással egybekötött étkeztetésre" lehet felhasználni... Az nem működik ( mint az ü.cs.-nél ), hogy "spontán meghívod a családot egy étterembe és azzal fizetsz...

  Dehogynem. Az a kikötés az ücs-nél, hogy legyen szállás is ahol kajálsz. Folyománya: A számlatömbbe írandó: szállodai szolgáltatás, szj55-10. Ergo az hogy eszel, nincs feltüntetve csak az, hogy egy iccakát aludtál. Szép kártyánál ugyan ez megtehető. használata remélem tényleg jobb lesz, lévén ücs összesítőnél írni kell hány darabot adott a csávó. Halálom mikor 3 különböző sorszámút ad valaki, mert akkor 3 áfás számlát kell írnom, neki 3mat kell aláírnia, nekem 3mat kell fénymásolnom. Szóval papírt a kukába de azonnal!”
 • 9. goldboy 2011. november 08. 19:27
  „Az eddigi 40 000 elfogadóhely helyett 1500... Valódi sikertörténet... Narancs módra... Mondjuk, a többi is így jött be... Arányaiban...”
 • 8. gyorildy 2011. november 08. 19:22
  „Az egész SZÉP KÁRTYA egy nagy átverés, ami senki másnak nem hoz hasznot mint annak aki kibocsájtja. Nem hiszem, hogy túl nagy lenne rá a kereslet. A magyar emberek kb.90%-a örül annak, ha van még mit az asztalra tenni 20.-a után, tehát ezeknek az embereknek segítség volt a melegétel utalvány amit valóban arra költöttek amire alapvetően szükségük volt.
  Véleményem szerint aki megteheti, hogy étteremben ebédeljen és üdülni járjon az nincs rászorulva a cafetéria szolgáltatásra. Miért mindig annak akarnak adni akinek van???? Valaki végiggondolta már, hogy attól vesznek el aki már eddig is nyögve-nyelve éldegélt a létminimum alatt ezerrel. Hajrá!!!!!!!!!”
 • 7. öszödiböszme 2011. november 08. 13:37
  „5. tomhagen 2011.11.08. 11:14
  Teljes mértékben igazad van. De ezek ennek ellenére munkahelyeket teremtenek és nem megszüntetnek. Szerintük. Pedig vissza fog esni az éttermekben a forgalom ennek az intézkedésnek hála. Utána meg....”
 • 6. kisember1 2011. november 08. 12:01
  „5. tomhagen 2011.11.08. 11:14 Igen, ez engem is zavar, mert így ötfős családunk a kapott összeget egy fél nap alatt elkölti, egy napra sem jut. Eddig meg legalább párszor étterembe elmentünk.”
 • 5. tomhagen 2011. november 08. 11:14
  „Ráadásul: a SZÉP kártyát csak "szállással egybekötött étkeztetésre" lehet felhasználni... Az nem működik ( mint az ü.cs.-nél ), hogy "spontán meghívod a családot egy étterembe és azzal fizetsz...”
 • 4. gig 2011. november 08. 10:51
  „döcögösen, bizony”
 • 3. öszödiböszme 2011. november 08. 10:00
  „Valami fityesz zseni kitalálta, de minek? Az ü.cs. teljesen jól bevált. Tényleg egy bűne volt csak több mint 1.5 éves. Vicc ország, bohóc parlamentje.”
 • 2. kerteszb 2011. november 08. 09:26
  „1: Na vajon ki? Természetesen az üdülési csekk egyetlen bűne is az, hogy nem 2010 májusa óta létezik.”
 • 1. Loich 2011. november 08. 08:39
  „Mire beindul egy rendszer, minek megszüntetni ? Az egyetlen magyarázat, hogy a SZÉP kártya termináljait az OTP helyezi ki, így Csányin is keresztül áramlik közvetlenül a lóvé... Az üdülési csekk története akár sikertörténetként is elkönyvelhető VOLT: beteljesítette küldetését - sokrétű szolgáltatások igénybevételére lett alkalmas, jól lefedve az ország turisztikai ,vendéglátóipari, utazási és üdülési helyeit. Nagyon sántít a megszüntetése. A kérdés amit fel kell tenni minden változtatáskor minden téren: ebből ki fog eztán hasznot húzni ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guinness rekordra készül a Bakonyért Szent László Turisztikai Egyesület

Bakonyi töklámpás Guinnes rekordállításra készül a Bakonyért Szent László Turisztikai Egyesület és a… Tovább olvasom