Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tűz a győri kórházban: nyitott mellkasú beteggel rohantak egy másik műtőbe - fotók

Tűz a győri kórházban: nyitott mellkasú beteggel rohantak egy másik műtőbe - fotókFotók: H. Baranyai EdinaA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Elektromos zárlat okozta a tüzet, ami az álmennyezetre terjedt. Kiürítették a kórház két szintjét, 200 embert evakuáltak. A valódi vészhelyzet a műtőblokkban volt.
16.16 - Dr. Tamás László János főigazgató az alábbi hivatalos tájékoztatást adta: 

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ,,B" épületében a mai napon 2016. október 18-án 12.50 órakor tűz ütött ki.

A ,,B" épület földszintjén az Intézeti Gyógyszertár és a Központi Sterilizáló közötti folyosó egy kapcsolószekrényében zárlat keletkezett, a felmelegedés a villamos-szekrényben, illetve a mögötte lévő szerelőcsatornában lévő gyúlékony szigetelőanyagot meggyújtotta, és kis tűz mellett, hatalmas füst keletkezett, amely a szerelőcsatornák összeköttetésein át bejutott a földszinten az Intézeti Gyógyszertárba, a Központi Sterilizáló Részlegre, az első emeleti Radiológiai Osztályra, illetve kis mértékben a második emeleten lévő Központi Műtőszolgálat 9 műtőjébe, valamint a Központ Laboratóriumba.

A tűzjelző berendezések működtek, a tűzoltók nagy erőkkel 5 percen belül kivonultak, a tűzfészket felderítették, a tüzet eloltották. A riasztó jelzések megszólalása után nagy erőkkel evakuáltuk az érintett területekről munkatársainkat, a járó betegeket, valamint a műtőben lévő betegeket. Egy folyamatban lévő műtétet kellett más területen lévő műtőben befejezni, ahová a beteget altatva átszállítottuk. Az épületrészt a biztonsági tűzzáró ajtók lezárták, a közlekedést munkatársaim segítségével lezártuk, átirányítottuk.
Tűz miatt kiürítették a győri kórház két szintjét. Fotók: H. Baranyai Edina

A tűz eloltása után, mely a tűzoltók kiérkezését követően kb. 10 percen belül megtörtént a Tűzoltóparancsnokkal történt konzultációt követően megkezdtük az épület átszellőztetését.

A B épületben fekvő betegellátás kizárólag csak az első emeleten elhelyezkedő központi intenzív osztályon van, mely a füst vonalától távol esett. Nem volt az érintett területben. Az átszellőztetést követően, megkezdtük mind három szint helyreállító takarítását. A rendkívüli esemény a sürgős betegellátásban semmilyen gondot nem okozott, az jelenleg is zavartalanul történik.

A terület evakuálása miatt 8 tervezett műtét maradt el, valamint a Radiológiai Osztályon a 13 és 14 óra között tervezett vizsgálatok, valamint az intézmény közforgalmú gyógyszertárának működését állítottuk le. Személyi sérülés nem történt, még kis fokú füstmérgezést sem észleltünk.

A tényleges kárérték, amely a kapcsolószekrényt, illetve a tűzvédelmi feltárás területét érinti kb. 2 Millió forint, az egyéb károk becslése folyamatban van. A helyreállító munkálatok, a kár pontos becslése, valamint a tűzvédelmi jegyzőkönyv felvétele és a tűzvédelmi hivatalos vizsgálat folyamatban van.

A kórház normális működése 15 órától helyre állt.

14.19 - A műtőblokkban van jelenleg kollégánk, itt okozta a legnagyobb problémát a füst. Azt mondja: a valódi vészhelyzet itt volt, de mindenki gyorsan, és higgadtan cselekedett. Fojtogató, fekete füst szállt fel a műtőblokkba, aminek mind a kilenc operáló helyiségben műtét zajlott. A legsúlyosabb köztük egy mellkasműtét volt - a nyitott mellkasú beteget egy steril lepedővel letakarták és úgy rohantak vele a földszinti műtőbe. Óriási szerencse, hogy ez a műtő megépült, a közelmúltban adták át, most szó szerint életet mentett. A beteget jelenleg is operálják. 

A második emeleti műtőket jelenleg szellőztetik, elkezdődik a takarítás és a fertőtlenítés.
Tűz miatt kiürítették a győri kórház két szintjét. Fotók: H. Baranyai Edina

14.03 - A  központi sterilizáló folyosóján lévő villanyszekrény gyulladt ki, elektromos zárlat okozta a tüzet. Innen terjedt át az álmennyezetre, és ettől keletkezett ekkora füst, ami sokkal nagyobb bajt vetített előre.

Azt, hogy az evakuálást jól végezték, az is mutatja, hogy a szomszédos sürgősségi osztályon jelenleg is tudnak betegeket fogadni. Németh-Horváth Adrienn édesanyját vitte a kórházba, munkatársunknak elmondta, hogy egy fém ajtó azonnal elzárta a füst útját, így az nem terjedt át a sürgősségire. A szintén szomszédos gyógyszerészeti osztályon is minden rendben. Nem sérült meg senki.
Tűz miatt kiürítették a győri kórház két szintjét.
13.49 - Kilenc tűzoltóautó vonult a helyszínre, a tüzet már eloltották. Kollégánk jelenleg a sürgősségi osztályról tudósít: a kötöző környékéről is evakuálták az embereket, de pániknak nincs jele, mindenki jól van. A mentők közben hoztak új betegeket is, így az ellátásnak folytatódnia kell.

13.37 - Kollégánk a helyszínről jelenti: még szól a riasztó a kórház épületében, kétszáz embert evakuáltak. Amíg füst lepi be az érintett szárnyakat, addig nem lehet bemenni oda, az emberek - többségük kórházi dolgozó -  az épületen belül tartózkodnak, de egy elzárt folyosón.

 A műtőbe is felment a füst, de úgy tudjuk, senki sem sérült meg.
Tűz miatt kiürítették a győri kórház két szintjét.

13.29 - Meggyulladtak az álmennyezet alatt húzódó vezetékek kedd kora délután a győri megyei kórház második emeletén, a megyeszékhely Vasvári Pál útján. A tűz következtében erős füst lepte el a kórház "B" épületének második és harmadik emeletét, a helyszínre érkező győri, pannonhalmai és lébényi hivatásos tűzoltók ezért rövid idő alatt mindenkit kimenekítettek a két szintről, majd eloltották a tüzet és megkezdték az épület átszellőztetését, illetve átvizsgálását.

Elsődleges információink szerint az eset során senki nem sérült meg. A kimenekített betegeket ideiglenesen egy szomszédos szárnyban helyezték el. A kórház dolgozói és a betegek a tűzoltási utómunkálatok végeztével visszatérhetnek az épületbe.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enni, inni, meccset nézni - frappézni

Enni, inni, meccset nézni - frappézni
A Frappé mobilalkalmazás használatához okostelefon és internet szükséges. Az applikáció ingyen… Tovább olvasom