Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Trágyalé, bűz és traktorzaj

Elviselhetetlen bűzre, dübörgő traktorzajra panaszkodnak az abdai Radnóti-lakótelepen élők közül többen.
Az abdai Radnóti-lakótelepen felépült házak a megyeszékhelyhez való közelségük, csendes környezetük miatt váltak rövid idő alatt ismertté és kedveltté. Közel száz család él itt, s az elmúlt bő egy év alatt többször fordultak panaszukkal a helyi képviselő-testülethez, a jegyzőhöz, a különböző hatóságokhoz.

Megfélemlített lakók

Az ügy „bűzös", amelyet még tetéz a lakótelepi úton naponta többször elhúzó traktorok zaja, az állandó por, s hogy a lakók olykor akarva-akaratlanul állati csontokba botlanak.

– A lakótelep közelében felépült magtárba a környékről idehordják az összes gabonát – sorolta H. G., az egyik lakó. – Tavaly nyáron még éjjel is jöttek-mentek a gabonaszállítók. Később egy fatelepet telepítettek ide: a rönkök hatalmas huppanással érkeznek meg célállomásukra, aminek kísérője az állandó zaj meg a por. Mindez azon az úton történik, amelyet teherautóval behajtani tilos táblával láttak el. Az emberek közül sokan nem mernek szólni, mert félnek, vagy már retorzió: – ökölrázás, anyázás az autóból – érte őket.

Vizsgálat vizsgálat hátán

H. G. vaskos, dossziényi iratanyagot terít elénk, bizonyítva, hogy évek óta a legnagyobb elszántsággal harcolnak a nyugalmukért, a nem létező komfortjukért. Egy másik lakó három éve a hatóságok segítségét kérte – hiába. A megyei növény- és talajvédelmi szolgálat talajvédelmi felügyelője a „hígtrágya termőföldre történő kijuttatását" vizsgálva megállapította, s azt tudják az itt élők is, hogy a kunszigeti tsz telephelyét bérelve, nyolcszáz sertést tart itt egy öttevényi vállalkozó, ám semmit nem tudnak ellene tenni. A bűz, a zaj megkeseríti az itt élők életét.

Megoldásra várva

Somogyi György, Abda polgármestere mondhatni, képben van, ismeri a problémát. Szerinte azonban az utóbbi hetekben kevesebb fát szállítanak a lakótelepi úton, abban pedig nem az önkormányzat a ludas, hogy a bérlők a szolgalmi utat nem, vagy csak keveset használják.

– A sertéstelep léte folyamatos feszültséget okoz a bérlők és az itt élők között – magyarázta Abda polgármestere. – A hatvanas évek végétől folyamatosan tartottak itt disznókat, több embernek itt ez a megélhetése. Sokkal inkább a trágya kezelésében lenne fontos a változtatás. Tény, hogy a sertéstartás nem egy drogéria működésével egyenlő, ám a drágább, mélyalmos trágyakezelés lehet, hogy megoldást jelenthet. Azt ugyanis folyamatosan képtelenség ellenőrizni, ki és mikor juttatja ki a hígtrágyát a területre.

A tulajdonos kunszigeti téesz feltételezhetően a bérleti díjhoz, a vállalkozó a nyolcszázas állományához, a telepen dolgozók a munkájukhoz ragaszkodnak. A Radnóti-lakótelepiek „csak" jó levegőre, nyitott ablakokra vágynának bűz és dübörgés nélkül. Továbbra is kérdés, mennyi idő kell hozzá?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József: közös lobbistratégiát!

Közös lobbistratégiát kell kidolgozniuk a polgármesterjelölteknek arra, hogy Győr régióközponti… Tovább olvasom