Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Továbbra is`késik´ a vonat Győr és Pozsony között

A Győr-Pozsony vasútvonal felélesztéséről decemberben tárgyal a GYSEV és Szlovákia. A két nagyváros közötti a közösségi közlekedés gyakorlatilag halott.

Tél végén, tavasszal elején több fórumon is felmerült, míg legutóbb a bécsi Centrope-konferencián került szóba, hogy Győr és Pozsony között létesüljön vasúti közlekedés.

Portálunk februárban 20-án foglakozott hosszabban ("Lesz-e vonatjárat Pozsony és Győr között?") a szóban forgó témával, míg Mosonmagyaróvár polgármestere és országgyűlési képviselője, Nagy István március 16-án szólalt fel a Parlamentben a pozsonyi vasúti közlekedésért.

Gyakorlatilag közösségi közlekedéssel nem lehet Győrből Pozsonyba eljutni

Mint ismert, jelenleg csupán Budapestről lehet eljutni Pozsonyba átszállás nélkül - ezek a szerelvények azonban nem Győr, hanem Vác felé közlekednek.

A szlovák főváros és a kisalföldi megyeszékhely közötti közösségi közlekedés egyébként is roppant gyenge lábakon áll, hisz idén január eleje óta a Volánbusz Zrt. Budapest-Győr-Mosonmagyaróvár-Pozsony járata is megszűnt - pontosabban lerövidült Rajkáig.

Holott a két nagyváros gazdasági ereje - gondoljunk csak a két autóipari "testvérre", a győri Audi-gyárra és a pozsonyi VW-üzemre - finoman fogalmazva is indokolttá tenné mind a vasúti, mind buszközlekedés erősödését.


A pozsonyi vár
A pozsonyi vár


"A Rajka-Hegyeshalom-Csorna-Porpác vasútvonalat októbertől a GYSEV Zrt. vette át vagyonkezelésébe"


A kisalfold.hu megkeresésére - elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy év eleje óta mozdult-e bármennyit is előre a Győr-Pozsony vasútvonal ügye -, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály arról tájékoztatott, hogy "a kérdésben érdemi változást hoz, hogy a Győr-Pozsony viszonylat magyarországi szakaszán futó Rajka-Hegyeshalom-Csorna-Porpác vasútvonalat októbertől a GYSEV Zrt. vette át vagyonkezelésébe.

A decemberi menetrendváltással a személyszállítási közszolgáltatást is e vasúttársaság látja el a vonalon.

A vállalat már felvette a kapcsolatot a szlovák féllel, a műszaki akadályok és engedélyeztetési korlátok elhárítása érdekében folyamatosan zajlanak a szolgáltatók közötti kétoldalú tárgyalások".


Most a sárga-zöld mozdonyoknál (is) pattog a labda. Fotónk illusztráció.
Most a sárga-zöld mozdonyoknál (is) pattog a labda. Fotónk illusztráció.


Decemberben folytatódik a tárgyalás a GYSEV és Szlovákia között


Utóbbi tárgyalásokról a GYSEV sajtószóvivője is megerősítette portálunkat.

"Előzetes tárgyalások már voltak a szlovák és a magyar fél között, konkrétumok azonban még nincsenek. December közepén lesz ismét egy kétoldalú tárgyalás, és utána adhatunk tájékoztatást a Szlovákia felé irányuló közlekedés ügyében" - tudtuk meg Rázó Lászlótól.

Addig is, akinek nincs autója, stoppolhat a két nagyváros között.

 

Olvasóink írták

  • 2. zoltee 2011. november 24. 16:05
    „Emberke fogja magát, kiballag a buszp.-ra Győrben, aztán felszáll az Orange Ways nemzetközi járatára, Pozsonyban meg leszáll 50 perc múlva.

    Vagy: elmegy emberke busszal-vonattal Rajkáig, onnan a 801-es városi busszal be a központba.

    A GySEVnek szurkolok, ha ők tárgyalnak, abból lesz is valami. A Volánbusz meg csak akadéskodjon... Ráadásul ha ehhez köze van/lenne a Kisalföld Volánnak, akkor meg pláne reménytelen az egész.”
  • 1. Valaki 2011. november 24. 13:39
    „Böszmeség volt megszüntetni azon a tíz kilométeren a személyszállítást! Most Győr-Pozsony kb. 400 km lett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már nem elképzelhetetlen az ingyenes külföldi osztálykirándulás

A Magyar Kaland-Sport Egyesület elnökével a közösségi túrázás előnyeiről, valamint a pályázati pénzekből megvalósuló külföldi osztálykirándulásokról beszélgettünk. Tovább olvasom