Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Továbbgyűrűzik a győri telekvásárlás

A cégalapító okiratok szerint úgy tűnhet, hogy ugyanaz a gazdasági társaság állhat a napokban nagy vihart kavart telekfelvásárlás mögött, mint a parkolóház tavalyi adásvételénél. Az ügyre a politika is rárepült.

Pusztán jó üzleti szimat, szerencse vagy olyan belső információ kellett egy telekvásárláshoz, amihez "halandó" ember nem juthat hozzá? – ez a központi kérdése a hvg.hu cikke nyomán pénteken kezdődő és hétfőn még nagyobb hullámokat kavaró politikai viharnak.

A Kisalföld szombati számában olvashatták az erről szóló írást, a lényege az a gyanú volt, miszerint "a fideszes vezetésű győri önkormányzat ügyvédje (dr. Rákosfalvy Zoltán), rajta keresztül pedig egy offshore hátterű cég (SR Invest Logistics Kft.) szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol várhatóan az Audi logisztikai központja épül".

Közös luxemburgi cégnevek

Vannak új fejlemények az ügyben. A Kisalföld birtokába jutott, tavaly december 31-i keltezésű cégkivonat szerint az SR Invest Logistics Kft. tulajdonosai az SR Group SA tagjai.

Az SR Group SA-t anno Tryrok SA néven alapították Luxemburgban 2003. december 17-én. Ügyvezetői között pedig ott találjuk a Lannage SA-t, a Valon SA-t , illetve még a Koffour SA-t.

Ez a három név csak azért érdekes, mert egyszer már találkoztunk velük: akkor, amikor a Kisalföld megírta a Révai-parkolóház eladását. Ott szintén ezek a luxemburgi nevek bukkantak fel az Arrabona Parkolóház Kft., illetve a City Győr Luxemburg SA mögött. (Lásd bővebben: Parkolóház kétszeres áron – Kisalföld, 2011. szeptember 6.)

Dr. Rákosfalvy Zoltánt kérdeztük az esetleges összefüggésekről, bízva abban, hogy a cégcsoport jogi képviselőjeként többet tud mondani a befektetőkkel kapcsolatos "véletlen" egybeesésekről. Arról érdeklődtünk többek között, hogy a most emlegetett és a parkolóház hátterében nevesült tulajdonosi körnek van-e köze egymáshoz, s mit tud mondani ezekről a befektetőkről.

Az ügyvéd az SR Group SA igazgatótanácsának jelenlegi tagjait nevesítette: a Beatrice Management SA-t, az Alice Management SA-t és a Claire Management SA-t; mondván, ő ezek képviseletére kapott megbízást. Arról, hogy mi történt 2003-ban, vagy hogy a két befektetői körnek van-e köze egymáshoz, semmit nem tud.

Ez a kör azonban a mostani ügy szempontjából azért is keltheti fel sokak érdeklődését, mert – mint írtuk – épp a Valon miatt emlegettek offshore-hátteret az Arrabona Parkolóház Kft.-nél. Erre vonatkozó kérdésünkre dr. Rákosfalvy megismételte a szombati számunkban leírt nyilatkozatát: az Európai Unióban, Luxemburgban bejegyzett cégről beszélünk, szó sincs semmiféle offshore-kötődésről.

Jó évet zárt az SR Invest

Nyilvános adat ugyanakkor, hogy az SR Invest Logistics Kft. majdnem 442 millió forintos adózott eredményt tudott felmutatni 2011-ben. Mivel a cégben alkalmazottak nincsenek, érdekelt minket az is, hogy ezt hogyan sikerült elérni.

Dr. Rákosfalvy Zoltán szavai szerint a cég egy korábbi, nagyon bonyolult ingatlanügy kapcsán realizálta az eredményt.

Szombati számunkban egyébként az akkor még szabadságát töltő ügyvéd azt mondta el az üggyel kapcsolatban: egy évekkel ezelőtti jogügylet kapcsán kapott megbízást a luxemburgi bejegyzésű cégtől az ingatlanvásárlásra. Így hát bizományos ügyvédként járt el, megbízási díjért dolgozik, semmi egyéb érdekeltsége nincs a telekügyben.

MSZP: Harácsolás

Hétfőn egymást érték a politikai közlemények és sajtótájékoztatók az ügyben. Az MSZP azt írta: "a győri közvélemény növekvő aggodalommal figyeli, hogy ismételten külföldön bejegyzett, de a győri, fideszes városvezetéshez köthető személyek által jegyzett cégek üzletelnek a városháza körül.

Harácsolástól vezérelve, bennfentes információkkal visszaélve igyekeznek megszedni magukat a háttérbe húzódó csendestársaikkal együtt. A városházát felhasználva hol hallgatással, hol félrevezető információkkal manipulálva, esetenként megfélemlítéssel vezetik félre a tájékozatlan, egyszerű embereket.

Teszik mindezt a városvezetés hallgatása mellett, zsákmányolási céllal. Rendkívül sajnálatos, hogy mindez a város jövőjét döntően meghatározó egyik Audi-beruházás körül alakult ki. Nem ártana erre odafigyelni, s nem csak a város közvéleményének figyelmét elterelő cirkuszi rendezvényekkel foglalkozni."

Jobbik: Ki felel majd?

A Jobbik azt írta: "megdöbbenéssel értesültünk a legújabb, győri városvezetést érintő ingatlanspekulációs botrányról. Felszólítjuk az érintetteket, hogy fejezzék be a titkolózást, ne hivatkozzanak a nyári szabadságukra egy ilyen súlyú ügyben.

A helyzet azonnali tisztázása nélkül a jelenlegi fideszes városvezetés neve végérvényesen összeforr a korrupcióval.

Magyarázzák meg a győrieknek, hogy miért kellett a városnak sok millió forint haszontól elesnie? Ezt a pénzt miért és milyen módon engedték át a Fidesz házi ügyvédjéhez köthető offshore cégnek?

Ki fog felelni azért, hogy a telekspekuláció miatt jó eséllyel több milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetni Brüsszelnek?"

LMP: Ki a valódi tulajdonos?

Kérdéseket tett fel az LMP is, számukra az ügy súlyát jól mutatja, hogy egyik vezető politikusuk, Schiffer András Győrbe jött ezért. A kérdéseik tehát: "tud-e az önkormányzat arról, hogy a szóban forgó terület egy Audi-beruházás egy lehetséges helyszíne? 2012 áprilisában volt-e tudomása arról, hogy tulajdonostársa átadta tulajdonát egy offshore hátterű cégnek?

Tudja-e az önkormányzat, ki a valódi tulajdonosa az offshore hátterű cégnek? Miért nem élt az önkormányzat ekkor elővásárlási jogával? Miért hagyta, hogy a terület felértékelődésének esetleges haszna magánzsebekbe, offshore-zsebekbe vándoroljon?

Hozzájárult-e a győri közgyűlés a társtulajdonos megváltozásához? Tudatában van-e a városvezetés annak, hogy a tulajdonostársa egy nem létező jogcímen – tulajdonjog elismerése – adta át tulajdonát? Tervezi-e az önkormányzat megtámadni bíróságon ezt az ügyletet amiatt, hogy az valójában az elővásárlási jog megkerülését célozta? Mit gondol a városvezetés: az új társtulajdonos fog-e adózni, hol és mennyit, ha eladják a területet az Audinak? Ezek után mit gondol a városvezetés, felelős gazdája a rábízott vagyonnak?"

Győr: Nyilvános közzététel

A győri önkormányzat nevében a polgármester tegnap a Kisalföldnek kijelentette: „az önkormányzat szakított azzal a hagyománnyal, amely 2006 októbere előtt létezett, hogy a rendezési terv módosítása előtt a jól értesültek úgy vásárolhattak meg telkeket, hogy tudták, annak az értéke hamarosan a többszörösét fogja érni.

Kompenzációról persze aztán szó sem esett. Most az van, hogy a rendezési terv mindenki számára ismertté válik, s ezt követően bárki vásárolhat ingatlant. Ennyi történt most is, nem adtunk ki bennfentes információt senkinek. Ráadásul nem önkormányzati ingatlanról van szó, magánszemélyek adták el a földjeiket."

Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy 2010. március 4-én a helyi médiumokban is közzétették az érintett terület rendezési tervének módosításáról szóló értesítést, így ez az információ nem volt "bennfentes". Tény: a Kisalföld aznapi számának 5. oldalán megtalálható az erről szóló közlemény.

Titoktartási passzus

Végül: lapunk úgy tudja, nem véletlenül hallgat mindenki a szerződő felek közül: szerződésben vállalták, hogy érintettként nem beszélnek a részletekről, ha mégis, sok millió forintot lesznek kénytelenek fizetni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. háté 2013. január 21. 13:12
  „A kisalföldnél szerintem jóval többről tudnak, csak .... !
  Offshore spekuláns még egyszer nem lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke - ezt válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök a jegybankelnök személyét firtató kérdésre.
  <moderálva> Hiszen már "Luxemburg, és x-y szigetek" offshore grófjai itt vannak Győrben! /néha,- néha meg ott!/
  A komcsik is szereztek,-loptak, csak másként csinálták! - ezek túl akarnak tenni tanítóikon is!”
 • 27. Vale 2012. szeptember 01. 00:00
  „Ebben a városban mindenki tud mindent( szinte,mert lehet lenne nagy csodálkozás,ha MINDEN kiderülne...) és senki nem csinál semmit? Naponta jelentgetik fel persze névtelenül egymást a kedves állampolgárok az Apehnál( direkt nem NAV-ot irtam) és a kedves Hivatal örömmel kezd el hivatalból nyomozni! Hát akkor? Vagy csak össze kellene dobni 5 misit?”
 • 26. urbaniastapista 2012. augusztus 30. 12:51
  „Ez a győri nyilvánosság 2012:
  http://onkormanyzat.gyor.hu/cikk/sztm_2012_001_pinnyed_ujvaros_kozlekedesi_osszekotese.html
  Minek? hogyan? kinek az érdekében?
  ????”
 • 25. elemér 2012. augusztus 30. 03:44
  „Azt a süket dumát hogy nemvolt idö ellenörizni, hogy kik vannak az üzlet mögött nemkell elhinni. Ha sürgös az üzlet akkor sürgösen bizonyitsanak, vagy nincs üzlet. Kinek volt ez sürgös, az ügyvédnek.
  Ellenörizni pedig most is lehet, mert ami történt az alkotmányellenes. Luxenbourgnak pedig bekell tartani az unios elkötelezetségeit.”
 • 24. elemér 2012. augusztus 29. 21:44
  „Alapitottak egy céget és minimum adót fizetnek 1%. A többi cégek pedig fiókok. 5 tagnak kell bejegyeztetni magát, és min EUR31,000 kell hogy legyen mint töke. Minden info. itt megvan és telefon lehet érdeklödni, hogy töltik a hurkát. http://tinyurl.com/9vgbth8”
 • 23. elemér 2012. augusztus 29. 14:27
  „Hogy kell Luxembourgban nyitni egy bankszámlát ? Inglish lengvidzs. Úgy hogy kattintunk a pizsamában és nyitunk egyet. Aztán igy midenféle bank szerviszhez és hitel kártyához jutunk. Persze a pénzt elöb átutaljuk, ami szintén egyszerü. Aztán lesznek jó befektetési lehetöségeink. Tehát idáig itt nincs ebbe semmi titok, mert ez liberális, demokratikus és az unioban van. Itt mindent elmagyaráznak és blogjuk is van. Ezt én is lajkolom, mikor megyek mert ez a tuti. Kettös, söt hármas állampolgárság. Talán egy ámerikai magyar vásárolja össze ott Györben az ingatlant. Szerintem céget is simán lehet ott alapitani, mint az USA-ban egy Delaware cég. Igy lehet az adózást csökkenteni. Kérdezik blog, kell e cipöt viselni ? Ezt mi is akarjuk tudni ha megyünk. Hol van a Meki, mert kést villát mi nem használunk ?
  http://luxembourg.angloinfo.com/information/money/banking/”
 • 22. focus12 2012. augusztus 29. 14:09
  „A haszonról kérdezzék a Borkai,Bolla,Szíjártó triumvirátust!Biztosan tudnak felvilágosítást adni!!!”
 • 21. elemér 2012. augusztus 29. 11:37
  „Offshore az azt jelenti, hogy megussza az adózást és titokba tartsák a számlát vagy befektetöt. Ezt úgy teheti, hogy nincs az unio jogi hatáskörében. Mivel az USA és az unio összefogott és a bank rendszerböl kizárja vagy megnehezitti az offshore üzleteket, más megoldásokat találtak ki. Legyen az union bellül, ahol laza a közremüködés. Ilyen például Luxemburg. Tehát igaza van az ügyvédnek az unioban van jegyezve, de kijátszák az adózási törvényeket és nem koperálnak az anyaországgal, vagy az unioval. Tudnillik az unioban van egy törvény hogy minden banknak kell jelenteni a külföldi számlát az anyaországban. O.K. de neveket nem adnak és nem koperálnak. Olyan megoldásokat csinálnak hogy könnyü elbujni. http://www.capitalconservator.com/bank-accounts/”
 • 20. Ambar 2012. augusztus 29. 10:31
  „Azt gondolom ami most történik azért a mostani városvezetés felelős. nélküli visszamutogatás meg nem más, mint a jelen hibáinak mentegetése !Nem az lenne tényleg a jó ha a város nyerne egy ilyen telekcsere üzleten,miért magán zsebbe kell tömni a pénzt .Ez a korrupció logikája ,a visszaosztás .Mindenki gyanús !Pedig ennek az ügynek vannak konkrétumai ,de arról csend honol!Vajon miért?Az információ hatalom főleg ha tudatosan kézbe adják.Aztán meg is jelentethetik nyilvánosan mintegy lefedezésül,de addigra már eldőlt minden!Ilyen a közbeszerzések nagy része is.Úgy látszik a győri vezetés is ráébredt arra hogy az állami korrupció ami már szinte általános lett, nekik is hasznos.Hiszen egyéni érdekeket lehet kielégíteni az állam terhére.A védelem meg biztosított hiszen korrupciós ügyeket Budai úr csak az ellenzéknél keres a hatalmat védi az ügyészi szervezet is.Ez ma Magyarország a sikerek országa?! Vannak akiknek ez igaz is!!!!Ha lennének népi írók ,lenne mit írni.Persze lehet hogy a Nagykereszt kitüntetés adásával megvennék őket:De rosszindulatú lettem már!”
 • 19. kicsiÉn 2012. augusztus 28. 21:30
  „Sok a rosszindulatú ember.
  Most miért bűn az, ha valaki naponta nézegeti a rendezési terveket?
  Én minden nap azzal kezdem, reggeli kávém kortyolása közben megírom e bevásárlólistát: 10 dkg parizer, 3 zsemle,
  1 telek, 1 szántó.
  Ezt teszi a családom minden tagja, barátaim, ismerőseim. Vásárolunk bőszen ezerrel.
  Hajrá Magyaroszág”
 • 18. urbaniastapista 2012. augusztus 28. 18:15
  „Berakhatnának egy térképet is, hogy hol vannak ezek a telkek. Egyes hírekben az Ipari Park kelet felé bővítése mellett, más hírekben valami főút meg AUDI közötti terület.
  Érdekes, hogy a pártok mennyire célközönségnek játszanak: a Jobbik és az MSZP faék egyszerűségű, hőzöngő, az LMP pedig szakszerű és célratörő, de ez egyszerűbb népeknek nehezebben felfogható.

  Normáliséknál egy ilyen esetben a telekérték-növekedés nagy része annál landol, aki azt előidézte (szabályozást módosított, utat és közművet épít, telket von össze, terveztet valamit, engedélyeket szerez be, stb.). Itt is van ebből minden, de az első kettő a legnagyobb tétel. Ha kötöttek rendes településfejlesztési szerződést, ami a telekérték-növekedés legalább közelítően igazságos megosztásáról szól, akkor annak nyilvánosságra hozatalával szépen megnyugodhatnának a kedélyek.”
 • 17. verembele 2012. augusztus 28. 15:42
  „Tisztelettel:
  2 év múlva kire szavazzunk.......?
  Teljesen mindegy, hogy a "<moderálva>" minek is hívjuk..
  Fekáliának? Avagy bélsárnak? Ugyanaz...
  FIDESZ .. MSZP ....Még vannak hiáyzók a sorból......?
  Vannak, de már nem igazán hiányzik senki....
  Lóvé náluk, a többi vegzál...parasztok most kussolnak...nincs ÚTLEZÁRÁS?
  <moderálva> a kukoricatermés, ja meg másnak az élet...
  Üdv.”
 • 16. vadfruttik 2012. augusztus 28. 15:10
  „Milyen meglepő dolgok ezek...és még mennyi ilyen van de csak vigyázva írok,hátha itt is tilos lesz a hozzászólás.”
 • 15. dödike 2012. augusztus 28. 13:52
  „Fejétől büdösödik a hal.Látható hogy simli az egész.Süketelés,az emberek hülyének nézése ,időhúzás aztán majd felejtődnek a dolgok,úgy mint más ügyekben.Az emberek meg csak lesnek hogy a saját romló életszínvonaluk közepette egyesek milyen vagyonokra tesznek szert.”
 • 14. Lovasbandi 2012. augusztus 28. 13:22
  „A különbség a múlt és a jelen között az, hogy régebben visszaosztás volt, most meg már előre kérik a jussukat. Továbbá a nagyságrendek növekedtek egy "kissé".”
 • 13. révfaluiszúnyog 2012. augusztus 28. 12:56
  „Fáj az összefüggések feltárása, mi?”
 • 12. révfaluiszúnyog 2012. augusztus 28. 12:41
  „<moderálva>”
 • 11. Batistuta 2012. augusztus 28. 11:58
  „#10 Ha igazad is van, ez nem jelent jogalapot arra, hogy akkor most szabad lopni. Meg hazudni és h***lyének nézni a polgárokat...”
 • 10. Infamous 2012. augusztus 28. 11:42
  „#9: ne emlegessétek a régi városvezetést! a Kolozsvári, a Balogh-Kun-Hegyi trió stb... nevek mondanak valamit? és még ide lehetne írni vagy 20 nevet akik már a Borkai előtt szétlopták Győrt, nem kicsit, nagyon! csak azok az ügyek nem kaptak akkora sajtóvisszhangot... <moderálva>”
 • 9. dacista 2012. augusztus 28. 11:15
  „Újra tanulnia kell az MSZP-nek. A korrupcióban, lopásban, hazudozásban, csalásban, kispályások voltak a FIDESZ-hez képest. Győrben pedig amig B.J. volt a polgármester, addig a korrektség jellemezte a városvezetést. Most pedig...... Tragédia, hogy hova fajultak a dolgok. Szégyenteljes, hogy ezek dobáltak sárt másokra, mikor ezerszer több a disznóság most, mint korábban.
  Szomorú! Hova jutottunk?”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több víz kell a szlovákoktól

"Egyetlen megoldás van, miként lesz több víz a Dunában: ha a szlovák fél több vizet enged" –… Tovább olvasom