Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Történelmi íjászat: a lélek és a test harmóniájában

A győri Bercsényi Miklós középiskolában a történelmi diák-teremíjászversenyen eredményesen szerepeltek a győri versenyzők. Vági Miklós a tavalyi bajnokságot kategóriájában megnyerte, mint a győri történelmi íjászat doyenje.

A sportszeretők a cselgáncs nagymestereként ismerték meg Vági Miklóst, aki már akkor a régi időket juttatta eszünkbe. Ha valakiről mintázni kellene a honfoglaló kori magyarokat, ő lehetne az. Nyugodt, erőteljes és egy ideje a történelmi íjászat a mindene. Vági Miklós mint dzsúdóbíró rendszeresen részt vesz Európa nagyobb versenyein, de közben Győrött léleknemesítő hagyományt ápol. Vele beszélgettünk az elmúlt tíz évről, az íjászat és az íjászok lelkéről.

Rendszerváltás csigás íjjal

Tíz éve küldték ki az első leveleket, amelyek arról szóltak, megalakult Győrött a történelmi íjászegyesület. A Magyar Íjász Szövetség tagjaként, szakbizottsági vezetéssel, szabályzattal, versenyrendszerrel, úgy, hogy Grand Prix-versenyeken és országos bajnokságokon is indulhassanak.
– Szögezzük le, előttünk is létezett Győrben íjászat. A rendszerváltáskor, amikor azért szabadabban mozoghatott már az ember, nyílt egy fegyverbolt Győrben. Bedőcs Laci és Kiss Laci testnevelő tanárok összeálltak, aztán köréjük csoportosult egy társaság, akik az akkor nagyon divatos csigás íjakkal kezdtek el lőni. A történelmi íjakat akkor még nem nagyon gyártották, de már Grózer Csaba neve ismert volt. Megyénkben Feketeerdőn lakik, és erre mifelénk ő kezdett hozzá a honfoglalás kori magyar íjak rekonstrukciójához.

Madárcsicsergés és folyosói lövészet

– Az íjászat helyigényes sport, hol találtak rá a megfelelő területre?
– Töltésoldalakban, a város- környéki folyók mentén ment a lövöldözés. Hamar rájöttünk, ez nem tesz jót a nyílvesszőknek. Ezért is gondoltuk azt, az amatőr lövöldözésből csináljunk valami komolyabbat. Összejött egy kis társaság, az alapítók, akik közül ma már nem sokan vannak meg, de el tudtuk indítani szervezett egyesületi formában a sportágat.
Ma már nem töltésoldalban lövöldözünk. A Bercsényi Diáksport Egyesület íjászszakosztálya vagyunk. Télidőben az iskolában, a futófolyosón dolgozunk heti három edzéssel, és amikor már jóra fordul az idő, akkor a Viktória lovardában, Gyirmóton. Ott kaptunk egy gyönyörű nagy területet, madárcsicsergés van, süt a nap, fúj a szél, ami kell...

– Egy folyosón is lehet lőni?
– Lehet. Öt lőállás fér el a futófolyosón és mivel mi kaptuk meg erre az időre, hát lezárjuk a kis tornaterem felől az ajtót, levédjük a környezetet és kicsit szűkösen, de elférünk.
– Hány tagja van most az egyesületnek?
– Százhét, de bevallom, elég nagy a fluktuáció, évente húsz-huszonöt tag elhagy minket és körülbelül ennyien jönnek is.

Mikor kötelező a történelmi ruha?

– Nem lehet, hogy az öltözet tartja vissza az újabb tagokat?
– A korhű ruha csak a történelmi versenyeken kötelező, az edzéseken nem. Tehát ez nem indok. Bár az tény, hogy sok versenyre járunk. A Grand Prix-küzdelmek, plusz az országos bajnokság. Nemcsak történelmi kategóriában versenyzünk, hanem terepen is. Ott is létrehozták azt a lehetőséget, hogy a történelmi íjakkal gyakorlók versenykörülmények között is összemérhessék az erejüket.

– Ezek jellemzően magyarországi versenyek?
– Jellemzően igen. A történelmi verseny külföldön ilyen értelemben nem ismert. A terep az igen, viszont a mi íjunkat egy olyan kategóriába sorolják terepen, amivel nincs esélyünk helyezést elérni.

– Hogyhogy?
– Úgy, hogy a mi íjunkon, a történelmi íjakon semmilyen célzássegítő eszköz nincs. A markolat is úgy van kialakítva, hogy a precíziós lövést nem teszi lehetővé. A nemzetközi versenyeken viszont a vadász reflex kategóriába teszik ezt az íjat. Azon sincs ugyan célzókészülék, de a markolata olyan, hogy a nyílvessző pontosan középen megy ki. Úgy is hívják ezt az íjat, hogy középlövő íjak. Úgyhogy ők pontosabban lőnek, a mi történelmi íjunkkal nincs esély helyezést elérni.

Mindhalálig sport

– Mit ad önnek ez a sport a dzsúdó után?
– Nekem mindhalálig sport, ez a jelszó. Az íjászat adja azt a szellemiséget, ami a küzdősportokban is megvan. Fontos számomra, hogy az íjászatban benne van a hagyományőrzés. A magyarság az íjjal, nyíllal való bánásmódról híres volt szerte Európában. Az íjászat legfontosabb eleme, ami a dzsúdóban is az, hogy neveljük az embereket, ez egy igazi személyiségkibontakoztató program. Aki egy íjat fog a kezébe, elkezdhet lövöldözni, de egy iszonyú küzdelmen, saját magával vívott küzdelmen kell keresztülmennie ahhoz, hogy aztán el is találja a célt.

– Biztos, hogy a gyakorlás sokat számít, de itt tényleg az ösztönök számítanak.
– Ki kell hogy alakuljon az érzék, az ösztön. Az a modern ember hibája, hogy mindenhez, amit csinál, mankó kell. Tehát lefordítva az íjászat nyelvére: sokan azt hiszik, csak akkor találják el a célt, ha célzókészülék van az íjon és akkor bizonyos pontokat egy vonalba hozva sikerülhet. De ez nálunk nem a célzókészüléken múlik, hanem az íjászon. Megtanulunk mankó nélkül járni!

– És milyen szép ruhákban.
– Az első időben barátok se gítségével készültek el a ruháink. Varrónők, szabók, csizmadiák, saját maga is eszkábált az ember mindenfélét. Ma már egy komoly ipar települt rá, úgyhogy ha valaki kevésbé ügyes vagy nincsenek ilyen ismerősei, akkor is meg tudja vásárolni a gyönyörű, honfoglalást felidéző ruhadarabokat.

– Drága sport a történelmi íjászat?
– Alapszinten olcsón meg lehet oldani a dolgokat, nagyon egyszerű eszközöket is gyártanak. Amint az igény föltámad, úgy lehet egyre többet költeni rá. Mint a legtöbb sportágnál.

Olvasóink írták

  • 2. Nagy Sándor erőnléti edző 2008. augusztus 16. 21:53
    „Véletlenül akadtam rá az oldalra, bár Vági Miklós kítűnő edzőt, testnevelőt, hagyományörzőt régóta van szerencsém ismerni. Mindannyiunknak észre kell venni, hogy közvetlen közelünkben igazi értekek vannak, értékes emberek akik magukban hordozzák a fényt, világítanak és lángra lobbantanak. Ha Vági Miklóstól tanulunk egy igazi mestert választottunk. Tisztelet neki!

    Nagy Sándor Győrújbarát (06-30 997-3243)”
  • 1. csingiz 2008. április 05. 09:37
    „A torta, pirula, korbácstörvény cikkhez kapcsolva üzenem: nem kellett sokáig keresni! Vági Úr EGY PÉLDAKÉP!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Made in Hungária: Jampikám! Én örökzöld vagyok

Akik látták a Made in Hungaria című rock and roll musicalt a Győri Nemzeti Színházban,… Tovább olvasom