Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Tojáshíd Győrtől-Zengővárkonyig

Győr-Zengővárkony - A Zengő festőien szép völgyére tegnap és ma is sokan kíváncsiak, - húsvétkor évről-évre mind többen keresik fel a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumot: az intézmény munkatársai a gyűjtemény helyszínén ünnepi programokra, máshol kamara kiállításokra várják az érdeklődőket.


A szinte nyárba forduló természet néhol már elvirágzó gyümölcsfáival, harsogó zöldjével, pompás virágszőnyeget terít a látogató elé, aki úgy érezheti, valóságos mesevilágba csöppent. A Pécs előtt néhány kilométerre található kis településen alussza örök álmát a nagy természetjáró, Rockenbauer Pál, a Tízezer lépés sorozat kitalálója, a falut átszelő patak, a tojás- és a szalmamúzeum számos érdekességet és kincset rejt.

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője a Kisalföldnek elmondta, ünnep előtt átrendezték állandó kiállításukat, hogy a tojásdíszítő népművészet remekei azok számára is vonzóak legyenek, akik nem először járnak itt. Hopp Erzsébet népi iparművész Győrből érkezett, s egész héten segítkezett a helyszínen a tojásfestésre, mintázásra vállalkozóknak, így aztán a „Hímes tojás szeretteinknek" program keretében a kevésbé ügyesek, vagy a kisebbek is ügyesen forgatták az írókát, sajátították el a díszítés fortélyait. Húsvét hétfőn a Zengővárkonyi Népiegyüttes Húsvéti locsoló című néptáncos műsorával többször is szórakoztatja a közönséget.

Galéria!

Nienhaus Rózsa megjegyezte, a múzeum programjainak látványa, hangulata sokak ünnepi készülődésének vált részévé az utóbbi években. A Németországban élő és civilben programozó matematikusként dolgozó múzeumigazgató tizenegy éve álmodott ide múzeumot, s ezzel együtt munkahelyeket, s idegenforgalmat is teremtett. A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét kilenc éve, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, s mára több mint 20 országból mintegy 2000 kiállított és további 2500, raktárban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az intézmény rendkívül népszerű, tavaly mintegy 15 ezer látogatója volt, közülük 2500 a nagyheti rendezvényekre érkezett.

Tojások Olaszországtól-Győrig

A hímes tojás nemcsak a keresztényi feltámadás ünnepének, hanem a tavaszvárás, a természet megújulásának, az élet keletkezésének, a szerelem, a párválasztás jelképe is, s a tojásdíszítés valójában sokkal régebbi tevékenység, mint magának a húsvétnak az ünneplése. A múzeum ebben az időszakban az országban több helyen: Pécsett, Nagykállón, Győrben, Budapesten, továbbá külföldön, Szlovákiában és Olaszországban is jelentkezik kisebb kiállításokkal.


Betyárok, madonnák

Zengővárkonynak is megvannak a maga nevezetes helyei, melyek nevükben őrzik a régmúlt eseményeket. Ilyen a Csuma ház, amiről azt regélik, hogy Szávics Milus betyár fokosának nyoma látszik a mestergerendán. Csumáék lányát szerette, de azt máshoz adták. A betyár megjelent a lakodalomban, fokosát a gerendába vágta. A násznép rátámadt, a pandúrok agyonlőtték. A régi temető mellett, a Csumáék földje végében temették el. Vagy a Kincses diófa története: aminek a közelében, valamikor régen, a földjükön dolgozó emberek egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy török nézelődik ott, térképpel a kezében. Két gesztenyefa állt ott akkoriban, akörül sündörgött. Másnap aztán a fák alatt egy gödröt találtak, aminek amolyan bogrács formája volt. Biztosak voltak benne, hogy rég elásott kincsét vihette el a török.

Az igazi, szenzációs történetet dr. Dombay János, a pécsi múzeum igazgatója írta, ő volt ugyanis az, aki a falu fölötti "Főső igaz"" nevű területen közel 5000 éves sírokat, a neolit korban lakott telepet tárt fel az 1930-as évek elején. Itt került elő a Zengővárkonyi Madonna, amely ma a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészeti kiállításán látható.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a kismegyeri turult - fotók, videó

Győr - Lefűrészelték a kismegyeri Napoleon-emlékmű tetejéről a bronz turult péntekről szombatra… Tovább olvasom