Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Több ezer hallgatónak nem jut hely a megyei kollégiumokban

Az albérlet lehet a megoldás, azoban kétszer-háromszor is többe kerülhet egy kollégiumi szobánál.

Az ikervári Nagy Dóra másodéves volt a győri Széchenyi-egyetemen. Eddig két helyen lakott albérletben. Előbb egy ismerősnél harmadmagával, ahol rezsivel együtt havi 30 ezer forintot fizetett. A másik lakásban már öten húzták össze magukat, fejenként 25 ezer forintból kijöttek. A lány végül bejutott a kollégiumba, ahol eddig 8100 forint volt a havidíj.

Májer Eszter Petrától, a Széchenyi-egyetem szolgáltató központjának vezetőjétől megtudtuk: közel 1700 kollégiumi helyük van, s a tavalyihoz hasonlóan most is két-háromszoros túljelentkezésre számítanak. Így 2–3 ezer széchenyis diák albérletre szorul.

A Vas megyei Ikerváron élő Nagy Dóra szerencsés, mert kollégista a Széchenyi-egyetemen. A hely ugyan szűkös, de az ár csak mintegy harmada annak, amit korábban albérleti díjként fizetett. Fotó: Mészár
A Vas megyei Ikerváron élő Nagy Dóra szerencsés, mert kollégista a Széchenyi-egyetemen. A hely ugyan szűkös, de az ár csak mintegy harmada annak, amit korábban albérleti díjként fizetett. Fotó: Mészáros Mátyás

A Nyugat-magyarországi Egyetemen jobb a helyzet. Dr. Cseh Sándor oktatási rektorhelyettestől megtudtuk, hogy Sopronban és Mosonmagyaróváron minden gólyát fel tudnak venni, Győrben pedig 85–90 százalékukat. Győrben 10, Sopronban 94, Mosonmagyaróváron 24 felsőbb éves van várólistán. A kollégiumi díjak ugyanakkor magasabbak, mint a Széchenyin.

Wagner Katalin, az Otthon Centrum győri irodavezetője lapunk kérdésére kifejtette: az egyetemisták ketten-négyen összeállva az olcsóbb, 70–80 ezer forintos albérleteket keresik. Ilyenből azonban kevés van a városban.

„A győri albérleti piac az Audiban és ipari parkban dolgozókra épít, így az árak magasabbak, a hallgatók számára kevésbé elérhetők. Egy nagyobb, szebb lakás 240 ezer forintért is kiadható, míg családi házat 120 ezertől lehet találni. A legdrágább Révfalu, a belváros és Nádorváros" – mondta a szakember.

Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodavezetője szerint a sok befektetési célból vett lakás miatt ma nincs olyan nagy albérlethiány az alpokaljai városban, mint egy-két éve, de még így is kevés a fóka és sok az eszkimó. Friss példaként egy 70 ezer forintért kínált belvárosi lakást hozott, amire egy hétvége alatt 35-en telefonáltak. „Csökken a különbség a panel- és a téglalakások bérleti díja között, talán mert a fűtéskorszerűsítésen átesett panellakásokban már nem olyan drága a rezsi. Egy ilyen ingatlan havidíja 80–110 ezer, ugyanez téglában 100–120 ezer forint" – hangsúlyozta az irodavezető. Szerinte a belváros a legkeresettebb, de nincs meghatározó különbség az árakban városrészek szerint.

Bubla Zoltán, az Openhouse mosonmagyaróvári irodavezetője ugyancsak magas albérleti díjakról számolt be. Az árakat az Ausztriába ingázók és a Kelet-Magyarországról a város és a környék cégeihez érkező dolgozók hajtják fel. Ő úgy látja, 90–100 ezer forint alatt nehéz bármit is találni, s két-három hónap kauciót mindenhol le kell tenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémügy: szabadlábon az egyik vádlott

A bíróság orvos-szakértői véleményt szerzett be, amely szerint a gyógykezelés a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézetében nem valósítható meg. Tovább olvasom