Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Több elvonással számolnak

Mit jelent Győr számára a bejelentett több mint 120 milliárd forintos államinormatíva-csökkentés a jövő évre? A kérdésre Simon Róbert Balázs válaszolt.

A pénzügyekért felelős alpolgármester az átlagosnak mondott 10 százalékos csökkentést figyelembe véve – az idei, 11 milliárd forintos normatíva összegből kiindulva – minimum 1,1 milliárdos elvonással számol, s mint mondja, ebből több mint 400 millió a megyeszékhely oktatását sújtja.

Az önkormányzat előzetes számítása szerint a két legnagyobb tétel: a rászorulóknak nyújtott ingyenes óvodai és iskolai étkeztetés kerete 173 millióval, a gyermekek oktatására személyenként nyújtott normatíva 160 millióval lesz kevesebb jövőre. Figyelmet érdemel a sérült gyermekek gyógypedagógiai nevelésének csaknem 28 millió forintos csökkentése is.

– Az önkormányzatnak természetesen ezeket a kötelező feladatokat jövőre is el kell látnia, így Győr a költségvetés más területeiről lesz kénytelen elvonni a különbözetet – jegyezte meg Simon Róbert Balázs.

Hozzátette: a város pénzügyi mozgástere összességében nem 1,1 milliárddal lesz kevesebb. Az iparűzési adó központi beszedésével az önkormányzat jelentős kamatbevételtől esik el, de már az is látható, hogy a válság következtében maga az iparűzési adó is csökken: idén az első félévben 500 millió forinttal kevesebbet szedtek be, mint tavaly a hasonló időszakban. Az úgynevezett ˝adóerő-képesség˝ miatti központi elvonás – idén több mint kétmilliárd forint – változatlanul megmarad, sőt, az 5 százalékos áfaemelés hatásai újabb 500–600 millió forintos többletköltséget eredményeznek a városnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítés gázkeresés után?

Épp a kukorica betakarítása előtt mentek rá a gázlelőhelyet keresők járművei a szántóföldekre, így a növényeket néhol széles sávban döntötték le. Tovább olvasom