Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Több a győri óvodás

A megyeszékhely szerencsés helyzetben van, Győrött emelkedést mutat az óvodások száma.
Bár Magyarországon hosszú évek óta egyre kevesebb baba születik, a megyeszékhely szerencsés helyzetben van. Győrött az óvodások száma emelkedést mutat.

A szülőknek a héten kell eldönteniük, hogy melyik intézményt választják hároméves gyermekük számára. A beiratkozás holnap és pénteken zajlik. A paletta széles, hiszen – mint azt a győri polgármesteri hivatal oktatási irodájának óvodai referensétől megtudtuk – a városban 27 önkormányzati és 5 egyéb fenntartású óvodába várják a lurkókat.

Bolláné Várszegi Mónika a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nincsenek előzetes adataik arról, hogy idén pontosan mennyien lesznek kiscsoportosok, ugyanakkor némi emelkedésre számítanak a tavalyi példa alapján. 2003-ban az önkormányzati óvodákba (nem csak a kiscsoportokba) beíratott gyerekek összlétszáma 3688 volt, ami 2004-ben 53-mal nőtt.

(A kiscsoportosok számát azért is nehéz pontosan megmondani, mert ezekbe folyamatos egész évben a beiratkozás, de 1040 körül lehetett ez tavaly a nem önkormányzati intézménybe járó gyerekeken kívül. Idén 1050–1060 új óvodásra számítanak.) Az óvodai referens kérdésünkre elmondta: a gyerekek számának megoszlása egyenletes volt az elmúlt évben. Ez a szakember szerint annak tudható be, hogy manapság már valamennyi intézmény igyekszik pluszfoglalkozásokkal (nyelv, sport) odavonzani a szülőket. A törvény egy csoportban 20–25-ös létszámot tart ideálisnak egy csoportban, Győrött az átlag e tekintetben jelenleg 23.

A kisalföldi megyeszékhely egyik legnépszerűbb intézménye a Bisinger-óvoda. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy évről évre vannak gyerekek, akiket sajnálattal, de el kell utasítaniuk. Kéri Istvánné helyettes vezető lapunknak elmondta: a csoportjaikba így is 25–28 gyerek jár. Elsőként a körzetben lakókat veszik fel, de megnézik azt is a döntésnél, hogy a kicsik szülei a környéken dolgoznak-e, illetve a lurkók testvérei az intézménybe járnak-e.

Az óvodába a környező falvakból is egyre több gyereket szeretnének beíratni. S hogy mitől ilyen vonzó a Bisinger-óvoda a szülőknek? Először is nagyon szép környezetben van, hatalmas zöld udvarral, ahol a kicsik kedvükre játszhatnak. Az óvoda maximálisan gyerekközpontú és számos pluszprogramot (angol, német, úszás, néptánc) kínálnak az ovisoknak. Ezenkívül Győrött kísérleti jelleggel ebben az intézményben alakítottak ki elsőként vegyes csoportokat, ami annyira bevált, hogy ma már mind a 8 csoportban együtt vannak a legkisebbek és a legnagyobbak. A hatévesek nagy segítséget nyújtanak az óvónőknek a háromévesek beszoktatásában is, akik közül szeptemberben 55–60 lurkó lesz itt kisóvodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltoztatták a döntést

Idén a Szent-Györgyi Albert-iskolában indulhat első osztály, a tulipános iskolában viszont nem. Tovább olvasom