Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Tizenhat órán át beszéltek a megyei képviselők

Győr-Moson-Sopron - Egész pontosan tizenhat és fél órán át beszéltek a megye országgyűlési képviselői eddig a parlament mostani ciklusában. A megyei listavezető és sereghajtó felszólalási ideje között hússzoros a különbség.

A Kereszténydemokrata Néppárt padsoraiban helyet foglaló győri Lanczendorfer Erzsébet vezeti a megyei képviselők felszólalási rangsorát. Ő 49-szer kért szót a törvényhozás 2006. május 16-i megalakulása óta, és összesen 2 óra 41 perc 46 másodpercig tartotta magánál azt. „Eredménye" így is csak a 98. helyre elég – derül ki az Országgyűlés adataiból.

A korábbi ciklusokban a mosonmagyaróvári Pap János (Fidesz) – aki két éve nem szerzett mandátumot – rendszeresen az első húszban szerepelt, most az élmezőnyben fővárosi, valamint más megyében élő politikusok sorakoznak.

A leghosszabb ideig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt (105 ízben összesen 19 óra 43 percen át), míg a legtöbbször, 311-szer Pettkó András (Magyar Demokrata Fórum) szólalt fel. A pártelnökök közül Kóka János (Szabad Demokraták Szövetsége) 6 óra 58 perccel a 21., Dávid Ibolya (MDF) 4 óra 55 perccel a 45., Semjén Zsolt (KDNP) 2 óra 11 perccel a 119., míg Orbán Viktor (Fidesz) 1 óra 52 perccel a 134.

A megyei képviselők összesen 16 óra 27 percig tartották maguknál a szót. A lajstrom első felében szerepel Lanczendorfer Erzsébeten kívül Medgyasszay László (KDNP, ő a 120.), Ivanics Ferenc (Fidesz, 124.), Szijjártó Péter (Fidesz, 125.), Balogh József (MSZP, 150.), valamint Firtl Mátyás (KDNP, 151.).

Lanczendorfer Erzsébet a listavezető, Áder János a sereghajtó. Nagyításhoz kattinson a képre!

A kormánypárti képviselők jobbára a középmezőnyt erősítik: a mosonmagyaróvári Tóth Tiborné a 205., Papp József volt csornai polgármester a 221., a soproni Kránitz László pedig a 223. A soproni fideszes Molnár Ágnes a lista 238. helyét foglalja el.

Némiképp meglepő, hogy a megyében aktív közéleti szerepet betöltő két politikus a T. Házban nem volt különösebben szószátyár: Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szocialista elnöke 23, míg Szakács Imre, a megyei közgyűlés fideszes elnöke mindössze 9 percet beszélt. Előbbi a 287., utóbbi a 345. helyhez volt elég.

Áder János hátrébb vonta magát a Fidesz-frontvonalból. Jól illusztrálja ezt, hogy a Csornát képviselő parlamenti alelnök mindössze ötször szólalt fel a több mint másfél év során, összesen 7 perc 54 másodpercig.

Megdolgoznak a pénzükért?
„A parlamenti felszólalások – attól függetlenül, hogy ténylegesen mekkora hatásuk van – fontosak, mert a választók ezek alapján is ítéletet mondanak a képviselők munkájáról" – vélekedett lapunk kérdésére Juhász Attila, a Political Capital Institute vezetőelemzője. A politológus analógiát is hozott erre. Eszerint tudható, hogy az Országgyűlés plenáris üléseinél lényegesebbek a bizottságiak, és az is, hogy a képviselőknek ezenkívül is számos dolguk van. A közvélemény ennek ellenére vissza-visszatérő vádként fogalmazza meg, hogy a honatyák nem dolgoznak meg a pénzükért, mert általában kevesen vannak bent az ülésteremben.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. január 10. 15:41
    „Annyi okos olvasótársam van,főleg azok között, akik az én véleményeimet kritizálják. Szerintem most itt az alkalom a tudásuk kibontakoztatására. Közzé tehetnék, hogy óránként, illetve percenként mennyibe is kerül a parlamenti képviseletünk? Ilyen szókincsel a közeljövőben a hét törpe közűl a "Kukát" is meg lehetne választani! Hisz mindegy ki mennyit beszél érdekünkbe értelme nem sok van, ha a gázsival pedig tull vannak fizetve. Teljesitményük szerint, legalább a perc díjazást kellen bevezetni nekik! Persze abban egyetértenek akármelyik pártban verik a nyálukat, hogy a választók az Ő teljesítményüket ésjövödelmüket ne tudják behatóan értékelni,vagy kritizálni! Habár a kritikák nem hallatszanak az Ő magaslatukba magaslatokba!”
  • 1. colomano 2008. január 10. 10:34
    „Komoly teljesítmény! De legalább megfizetik őket... :/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága dolog, ha elfagy a vízóra

Győr-Moson-Sopron - Harmincezer forintnál is többe kerül, és természetesen rengeteg… Tovább olvasom