Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Titokzatos sziget a győri Városi Művészeti Múzeumban - Videó!

Ünnepélyesen megnyitották a Csontvárytól Kondorig modernista festészeti kiállítást a Városi Művészeti Múzeumban Győrben. A Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények egyike.


"A győri Városi Művészeti Múzeumban bemutatásra kerülő reprezentatív válogatás a modern magyar művészet több mint 60 évének rendhagyó áttekintése.

A tárlat a XX. század modernista irányzatait mutatja be 1900-tól kezdődően, olyan mesterek remekművein keresztül, mint Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Vaszary János, Tóth Menyhért vagy Kondor Béla.

Ferenczy Károly Nagybányai kereszt-hegye eleven zöld színeivel idézi elénk a mainál természetközelibb századelő hangulatát"- áll a múzeum tájékoztatójában. 

A gyűjteményben látható például Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos szigete, amely komor színeivel és szimbolikájával gyakorol ránk hatást. Gulácsy Lajos színárnyalat-gazdag Rózsát tartó nő című képe harmóniát és békességet áraszt, szinte megigézi a szemlélőt.

A kiállítás mindenkinek szól, aki szeretné jobban megismerni a nevezett korszak magyar művészettörténetének jelentős tendenciáit, és azoknak is igazi kuriózum, akik már jól ismerik a felsorakozó alkotókat.

Csontváry Titokzatos sziget című alkotása is megtekinthető a kiállításon.
Csontváry Titokzatos sziget című alkotása is megtekinthető a kiállításon.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik. Az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő kollekció a XVIII. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll.

Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 4. jocó1234 2011. április 14. 11:52
  „ez a <moderálva> lázár mit keresett ott? Ő képvíseli a kultúrát? szép...”
 • 3. apex 2011. április 13. 20:47
  „Semmi keresnivalója egy politikusnak a kiállítás megnyitóján. Nem találtak az országban egy képzőművészt, aki értelmesen megnyitna egy festészeti kiállítást?”
 • 2. igazszó 2011. április 13. 09:12
  „Kár, hogy Lázár Jánosnak nem mondta senki, hogy a dadogásával, hadarásával, kapkodó érthetetlen beszédével, szöveghordozásával élvezhetetlen a mondanivaló! Idegen számára, aki ugyan tud magyarul, az ebből semmit nem értett meg. Ezzel, sajnos nem keltette fel az értékes tárlatra a figyelmet, pedig a célja ez lett volna. Ezt tanulni, és érezni kell, átérezni, amit mond. Elriasztott, mintsem vonzóvá tette volna a kiállítás értékében rejlő kincseket, a megnyitó beszédével.Tán van még ideje megtanulni beszélni, " utcasarki pletyka szinten lenyomni a szöveget" megfelően tálalni, de addig ne tegye!”
 • 1. sorriso 2011. április 13. 05:33
  „Mennyi a belépő?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontvárytól Kondorig - Lázár János nyitotta meg a kiállítást az Esterházy-palotában

Csontvárytól Kondorig címmel a XX. századi magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás kedden… Tovább olvasom