Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Titokzatos árkokat találtak

Rábapatona - Két vagy három korból származó árokrendszert találtak Rábapatona mellett, az enesei elkerülő nyomvonalán zajló ásatáson. A régészek egyelőre csak találgatják, mikor és miért ásták ezeket.
Másfél hónapja folyik a leletmentő régészeti feltárás Rábapatonánál, a 85-ös gyorsforgalmi út enesei elkerülő szakaszának majdani csomópontjánál, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai számára azonban egyelőre több a kérdőjel, mint a tény. Egry Ildikó ásatásvezető régész lapunknak elmondta: valóságos árokrendszerre bukkantak, amelynek feketéllő nyomvonala a főúton közlekedők számára is tisztán látszik.

Biztosat még egyikről sem tudnak a szakemberek, de az valószínű, hogy két vagy három korszak lenyomatairól van szó.

 A legkülönösebb egy szabályos kör alakú árok: ez akár egy három és fél ezer éves halomsír maradványa is lehet.
Az egyik – a mai főúttal párhuzamosan futó – talán egy középkori út melletti vízelvezető lehetett. A másik – amely lekerekített sarkú négyszög formájú, 120–150 méter hosszú oldalakkal – a jelenlegi feltételezések szerint a parcellahatár szerepét töltötte be a római vagy a középkorban, de az is elképzelhető, hogy egy római katonai alakulat által kiásott, ideiglenes menettábor nyomaira bukkantak. Mellette valamilyen építmény is állt. A legkülönösebb egy szabályos kör alakú, mintegy tíz méter átmérőjű árok: ez akár egy három és fél ezer éves halomsír – azaz mesterséges dombocskába ásott sír – maradványa is lehet. A rejtélyeket jövő tavasszal légi fotók készítésével kívánják megfejteni, a kelő vetés eltérő színárnyalatai ugyanis kirajzolhatják többek között az árkok folytatását is a fel nem tárt területeken.

Orbán Lászlóné és Árpási Lászlóné az ásatások egyik legérdekesebb helyszínén. Fotó: H. Baranyai Edina
Orbán Lászlóné és Árpási Lászlóné az ásatások egyik legérdekesebb helyszínén. Fotó: H. Baranyai Edina


Egry Ildikó elmondta, hogy a kéthektáros részen a legkorábbi leletek a kora bronzkorból, azaz négy és fél ezer évvel ezelőttről származnak. Többtucatnyi gödörre, tárolóveremre és egy kútra bukkantak abból a korszakból.

Jelenleg egyébként az elkerülő nyomvonalának két helyén – az enesei szeméttelepnél és a kónyi „vasúti forduló" közelében – dolgoznak a régészek és hamarosan visszatérnek az Enese és Bezi közötti területre. Ennek oka, hogy kiderült, a lelőhely nagyobb, mint amit feltártak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ötezer éves, rézkori település nyomaira bukkantak ott. Egry Ildikó megjegyezte: reményeik szerint jövő tavaszra minden munkával végeznek, így nem lesz akadálya annak, hogy a 7 kilométeres elkerülő szakasz építése már áprilisban elkezdődjön. A beruházás 2010-ben fejeződhet be.

Olvasóink írták

 • 2. Hazafi Zoltán 2008. október 14. 18:01
  „Az ásatások nélkül sosem lenne olyan érdekes régi emlék birtokunkban, mint például ez a hun üst: http://www.mnm.hu/utils/GalleryPicture.php?ItemID=105&PicNum=0&Lang=1
  http://index.hu/tudomany/ust0530/
  És sokkal szegényebbek lennénk ismeretekben a Kárpát-medence más időkbeli történelmét illetően is.
  Kár, hogy pénz szinte csak az út- és autópályaépítésekből marad a feltárásokra.”
 • 1. matriné 2008. október 14. 08:43
  „Jól elvannak az ecsetekkel toló pepecseléssel. Magyarországon ebből is meg lehet bőven élni! Hát az eredmény az nem lényeges! Vannak, akik nagyra értékeli a törött cserép edényeket is mert, azok akár több száz évesek is lehetnek! Azokból adjanak nekik enni, hisz megérdemlik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vért és nővért is szállít a taxi

Győr-Moson-Sopron - Ügyeleti időben, ünnepnapon és hétvégén orvost, nővért és vörösvértestet is… Tovább olvasom