Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Titkosított helikoptertragédia a Bakonyban: öt szovjet tábornok vesztette életét a lángoló gépben

Titkosított helikoptertragédia a Bakonyban: öt szovjet tábornok vesztette életét a lángoló gépben
A huszonnyolc éve történt helikopterbalesetben magasrangú szovjet tisztek vesztek oda. Vigh József erdészként dolgozott a Kőris-hegyen, favágó munkatársaival vett részt a mentésben. Most felelevenítette a tragikus nap történetét.

A tábornokokat hiába méltatta a szovjet honvédelmi miniszter, a halálukról csak kishír jelenhetett meg

A tragikus helikopterbaleset 1987. október 19-én történt. A katasztrófáról az országos napilapok a moszkvai TASZSZ hírügynökség alapján rendkívül szűkszavúan adtak hírt.

"Helikopterkatasztrófa következtében, a szovjet hadsereg öt tábornoka, a jármű pilótája és fedélzeti technikusa vesztette életét október 19-én" - jelentette a szovjet honvédelmi minisztérium lapja, a Krasznaja Zvezda. "Szolgálati feladatainak teljesítése közben elhunyt Vlagyimir Sutov vezérezredes, a Szovjetunió fegyveres erői vezérkari főcsoportfőnök-helyettese, Erlen Porfirjev vezérőrnagy, a szovjet Déli Hadseregcsoport vezérkari főnöke (utóbbi egység állomásozott Magyarországon - a szerk.), Jurij Rjabinyin altábornagy, a szovjet fegyveres erők vezérkarának felelős beosztású munkatársa, Kirill Tromifov altábornagy, a szovjet fegyveres erők híradófőnökének helyettese, Vlagyimir Bardasevszkij vezérőrnagy, a szovjet fegyveres erők vezérkarának felelős beosztású munkatársa, valamint Alekszej Gurenkov százados helikoptervezető és Alekszandr Goncsarov főhadnagy, fedélzeti technikus" - szólt a rövidhír.

A tábornokok életrajzát ismertető, szolgálati munkásságukat és emberi tulajdonságaikat méltató nekrológokat Dimitrij Jazov honvédelmi miniszter írta alá.

Hétpecsétes titokként kezelték a tragédiát a szovjet és magyar államszervek

Ma már tudjuk, hogy minden bizonnyal szovjet Mi-8 típusú helikopter tragédiája a Bakony legmagasabb pontjához, a Kőris-hegyhez közeli, 661 méteres Kék-hegyen történt több mint 28 éve. Apró kérdőjel akad a helikopter típusát illetően. A szovjet tábornokokhoz jobban "illett volna" az Mi-9-es helikopter, amely az Mi-8 típus bővített változata volt. Az Mi-9-esek légi vezetési pontként funkcionáltak. A gyakorlatban ez jelentette, hogy az MI-9-es fedélzetéről a szárazföldi csapatok műveleteit tudták irányítani a magasrangú tisztek. A szemtanúk szerint ugyanakkor négyszögletes ablakok voltak a lezuhant gép utastéren, ami egyértelműen az Mi-8-as sorozatra jellemző, míg az Mi-9-eseket körablakokkal szerelték fel. Nyitóképünkön olyan Mi-8 PSz típusú helikopter látható, amely valószínűleg lezuhant a Kék-hegyen 1987-ben. Ezek a helikopterek napjainkban igazi ritkaságnak számítanak.

A Kék-hegy közvetlenül a megyehatáron áll, napjainkban Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik. Hogy pontosan mi okozta a hét magasrangú katona halálát, Vándor Károly repüléstörténész kezdte el kutatni. A bakonyi helikopterbalesetet aligha meglepő módon, 1987-ben hétpecsétes titokként kezelték mind a magyar, mind a szovjet államszervek. Pár évvel a rendszerváltás után vált bizonyossá, hogy az öt szovjet tábornok vesztette életét hazánkban. "A tököli szovjet vegyes század helikoptere a tököli repülőtérről indult a Pápa közel, Nagytevel melletti harcálláspontra. Nagytevel mellett volt a szovjet Déli Hadseregcsoport tartalék harcálláspontja, az atombiztos objektum földdel fedett bunkerrendszerben kapott helyet" - írja Vándor Károly, a "Légierő Társbérletben" című könyvében.


A katasztrófa helyszíne

"Az üzemanyag pillanatok alatt lángra kapott"

Miután a helikopter nekicsapódott a Kék-hegynek, bakonyi favágók, erdészek siettek a bajbajutott katonák segítségére. Egykori vezetőjük, Vigh József nyugalmazott kerületvezető erdész elevenítette fel emlékeit lapunknak a szörnyű napról.

"Ködös őszi nap volt. A kisszépalmapusztai vadászháznál tartózkodtam, amikor délkeleti irányból, Zirc felől közeledő helikopterre lettem figyelmes kora délelőtt. A gép szemmel láthatóan alacsonyan repült, a motor hangja `rossz´ volt. `Ez a gép nem fog elrepülni Pápáig´ - gondoltam ösztönszerűen. Nem sokkal később reccsenést hallottam az erdészházhoz közeli Kék-hegy irányából. Favágó munkatársaim kiabálva rohantak felém, hogy helikopter zuhant arra a területre, ahol épp dolgoztak. Azonnal hívtam a főnökömet és kértem, hogy értesítse a mentőket.

Ezt követően szaladtam a hegyre, akkor még pár perc alatt könnyedén meg tudtam mászni. Amikor a helikopterhez értem, a pokol fogadott. Az üzemanyag pillanatok alatt lángra kapott, a környező fákat is lángba borította. Az izzó roncsból próbáltuk volna menteni az eszméletlen embereket, de reménytelen volt. A másodpilóta helyén ülő, viszonylag fiatal tisztet az egyik favágó, Palkovics Antal szabadította ki a lángoló gépből. Több mint bátor tett volt. Tóni pár éve halt meg, megérdemli, hogy az utókor megismerje a nevét. A saját életét kockáztatta, bármikor felrobbanhatott volna a helikopter" - folytatta Vigh József.


Vigh József

Miért nem szállították el a mentők azonnal az egyedüli túlélőt?

"Az eszméleténél lévő, másodpilóta helyén ülő férfit pokrócban vittük le az erdei úton lévő lovasfogatokhoz. A sérült beszélt, de nem értettük, mit mond. A Zircről küldött mentő gyorsan a helyszínre ért, ám nem szállították el azonnal az egyedüli túlélőt. Megkérdeztem tőlük, miért nem indulnak, mire azt a választ kaptam: `megtiltották nekik, hogy elszállítsák a szovjet katonát´.


Ide hozták le a túlélőt

Ezután katonai UAZ típusú mentőautó jött, amely a sérültet a párszáz méterre lévő tisztásra vitte. Ide le tudott ereszkedni az a katonai helikopter, amely tudomásom szerint a győri kórházba szállította a szovjet férfit" - folytatta Vigh József.


A negyvenes években egy német és egy amerikai katonai gép szintén lezuhant a Kőris-hegyen

Bár a katasztrófát követően a szovjet haderő gondosan összetakarította és elszállította a helikopter roncsait, néhány darab elkerülte a figyelmüket. Ezeket Vigh József évekkel később összegyűjtötte a fiával.

Dr. Vigh Tamás kutatta a bakonyi légi szerencsétlenségeket, írása ("Légi balesetek a Kőris-hegy térségében") a Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyvében jelent meg 2010-ben.

1944-ben a német Luftwaffe Messerschmitt típusú vadászgépe csapódott a Kék-hegybe, míg két évvel később egy C-47-es típusú amerikai katonai szállítógép zuhant le Kőris-hegyen. Ezekre a balesetekre új cikkben visszatérünk.


A szörnyű tragédia után kitüntetéseket osztogattak a szovjetek


"Aki részt vett a mentésben, meghívták a budapesti szovjet nagykövetségre. Az Andrássy útra voltunk hivatalosak, kitüntetést kaptunk. Természetesen diszkréten kezelték a pezsgős fogadást. Összesen 5000 forintot kaptunk jutalmul, ami akkor jelentős pénznek számított.


Palkovics Antal kitüntetése - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)
Palkovics Antal kitüntetése - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)


Akadt egy kárpátaljai, magyar származású szovjet tiszt, vele egész jól elbeszélgettem. Miután megtaláltuk a közös hangot, nem bírtam tovább és megkérdeztem tőle: hogy van a fiatal férfi, akit sikerült kimenekíteni a tűzpokolból? A beszélgetőpartnerem zavarba jött és türelmemet kérte. Az egyik ajtón sietve távozott. Soha többet nem láttam.

A hegyre terepjáróval sem egyszerű feljutni - fotók: Bálint Ferenc (Kerozingőzös.hu)

A tábornokok hivatalosan a mai Ukrajnában és nem Bakonyban hunytak el

Az ünnepélyes fogadáson nem derült ki, mi történt az egyedüli túlélővel. Pár héttel később az újságokban megjelent rövidhírekből sikerült összeraknom, hogy ő szintén meghalt. A baleset helyszínét meghamisították. A tábornokok hivatalosan a mai Ukrajnában és nem Bakonyban hunytak el.

Palkovics Antal családjánál `látogatóban´ a szovjet katonai ügyészség. A találkozó légköre barátságos volt - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)
Palkovics Antal családjánál `látogatóban´ a szovjet katonai ügyészség. A találkozó légköre barátságos volt - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)


Bennem a mai napig sok megválaszolatlan kérdés maradt a helikopter-szerencsétlenségről. Sztálin óta a szovjet tábornokok közül sokan nem természetes halált haltak. Azok a magasrangú katonák, akik odavesztek a Kék-hegyen, véleményem szerint szintén gyanús körülmények között távoztak az élők soraiból" - zárta szavait a nyugalmazott bakonyi erdész.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robotok az egészségügyben: győri bemutató a Mobilisben

Robotok az egészségügyben: győri bemutató a Mobilisben
A Robottechnikával, ember-gép kapcsolattal foglalkozó tematikus éve idei első közönségrendezvényét… Tovább olvasom